În discuție: „Earthlings – Pământeni”

5
(1)

Trebuie să mărturisesc faptul că am fost nevoit să întrerup vizionarea acestui documentar în mai multe rânduri! Pentru că pur și simplu e greu de urmărit așa ceva… E de-a dreptul șocant să vezi scene de o cruzime fără margini, cruzime aplicată ca rutină zilnică împotriva unor ființe care au avut neșansa să „trăiască” pe aceeași planetă cu cea mai sângeroasă creatură, omul…, o ființă care dovedește o lipsă de umanitate incredibilă…

Așa cum se spune de mai multe ori de-a lungul șocantului documentar al acestei săptămâni, dacă fiecare dintre noi ar vedea cel puțin acest Earthlings, există mari șanse ca majoritatea să devină vegetarieni… Și pe bună dreptate….

O remarcă simplă se impune: publicat pe youtube în iunie 2013, versiunea tradusă în limba română a acestui documentar a însumat puțin peste 18.000 de vizualizări, iar versiunea originală, publicată în mai 2013 a însumat sub 31.000 de vizualizări (la acest moment)…, în vreme ce tot felul de altfel de prostii numără milioane de vizualizări.  Ce ne spune acest lucru? Că oamenii adoptă politica struțului, preferă să nu știe, să nu vadă ceea ce se întâmplă lângă ei, ignorând faptul că mai devreme sau mai târziu, totul are un preț…

Aș putea găsi cuvinte mai convingătoare decât cele ale documentarului? Greu de crezut…

imaginile pe care le vei vedea nu sunt cazuri izolate. Sunt standarde industriale pentru animale crescute pentru Companie, Mâncare, Divertisment și Cercetare Științifică”

„earth-ling – care locuiește pe Pământ”

„Pentru că toți locuim pe Pământ, cu toții suntem considerați pământeni. În definiția „pământean” nu există sexism, rasism, sau speciism. Ne include pe fiecare dintre noi: cu sânge rece sau cald, mamifer, vertebrată sau nevertebrată, pasăre, reptilă, amfibian, pește sau om.

Prin urmare, deoarece oamenii nu sunt singura specie de pe planetă, aceștia împart această lume cu milioane de alte vietăți, evoluând cu toții împreună. Însă pământenii umani sunt cei care tind să domine Pământul, adesea tratându-i pe alți frați pământeni și pe alte vietăți ca pe simple obiecte. Asta înseamnă „speciism”.

Prin analogie cu rasismul și sexismul, termenul de „speciism” reprezintă prejudecăți și atitudini în favoarea intereselor membrilor speciei tale și împotriva membrilor altor specii.

Dacă o creatură suferă, nu poate exista nici o justificare morală pentru refuzul de a lua acea suferință în considerare. Indiferent ce creatură este, principiul egalității cere ca suferința acesteia să fie considerată egală cu același tip de suferință a oricărei alte creaturi.”

„Fără îndoială, sunt diferențe, deoarece oamenii și animalele nu sunt la fel din multe puncte de vedere. Dar chestiunea similarității se pune altfel. DA, aceste animale nu au toate dorințele pe care noi, oamenii, le avem. DA, ele nu înțeleg tot ce noi oamenii înțelegem. Cu toate acestea, noi și ele avem unele dorințe comune și înțelegem unele dintre aceleași lucruri. Dorința pentru mâncare și apă, adăpost și companie, libertate de mișcare și evitarea durerii. Aceste dorințe le au în comun și oamenii, și animalele.”

Site-ul producătorului acestui documentar merită de asemenea vizitat: Nation Earth… Acolo vedem că acest documentar este doar o primă parte a unui proiect mai amplu care a continuat cu Volumul II (Unity):

și va continua cu Volumul III (Beings), aflat în lucru…

Desigur că dacă realizăm că ceea ce se-ntâmplă cu societatea umană în relația cu ceilalți locuitori ai Pământului e o problemă, trebuie să apară inevitabil întrebarea legată de soluții… Așa, ca o primă reacție, personal îmi pun serios problema să reduc la minim consumul de carne… Dacă nu mai există cerere, „producătorii” n-au de ce să mai „producă”, nu?

Oricum, problema merită mult, mult mai multă profunzime în abordare…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 1 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “În discuție: „Earthlings – Pământeni”

 1. Magda 26 decembrie 2016 at 19:36

  UnCheșule,
  Vreau să spun că m-au impresionat săracele animale, când am văzut cât sunt de chinuite, de vițeii sau vitele care zăceau în propria urină și balegă peste genunchi, bâzâite de muște, apoi de vii împinse cu excavatorul pe pavajul abatorului, apoi moarte atârnând în cârlige, dat tot ude și împuțite!
  Am văzut puii care trag să moară, am văzut cum erau depuși în groapă, unii încă mai palpitând viața în ei. Am văzut cum multe dintre operații se fac noaptea, la întuneric când puii, găinile sunt mai docile…și, cum în fermele ”moderne” sponsorizate de multinaționale, puii, nici nu văd lumina zilei vreodată!
  Am văzut brute în salopete care spuneau că e păcat că nu i se dă voie să arate reporterilor ce e înăuntru, și nu PĂCAT ceea ce le fac păsărilor! L-am văzut pe brută, că e satisfăcut, pentru că toată afacerea miroase a BANI…băga-și-ar undeva!
  Am văzut brute latino, dispuse pentru șederea în SUA și pentru bacșiș, să facă treaba murdară multi-naționalelor…și, TARE M-A MÂHNIT, M-A ÎNTRISTAT…parcă mi-e rușine de specia umană!
  Aș fi vrut să am puterea să-i apăr pe TOȚI, dar nu se poate!
  Doar gândul la ce se întâmplă și MILA NESFÂRȘITĂ, poate să îmbuneze lumea și să nu mai accepte să se întâmple așa-ceva sub ochii și acceptul lor, SUB NICIO FORMĂ, CU NICIUN CHIP, în ciuda ieftinirii produselor!
  Am văzut la noi, la Știri, cum 4-5 nenorociți, tineri, din Dâmbovița, de pe la noi, au filmat cum am bătut un cal….din distracție, de plăcere, cu bestialitate, cauzându-i răni!
  Spunea chiar Dan Puric cum a văzut cum alți imbecili și-au aruncat calul bătrân de pe pod, pentru că nu mai era folositor, iar acela….la pământ, printre frunze și iarbă, trăgea să moară!
  Tot acum câteva zile, un tânăr în scara blocului și-a pus câinele să sfâșâie o pisică și a filmat totul!
  DISPARE OMENIA, OAMENII NU MAI SUNT OAMENI!
  AM VĂZUT/VĂD CUM POLIȚIA DOARME ÎNDOBITOCITĂ, NESIMȚITĂ ȘI TOTAL CRETINĂ! 
  NICI NU LE PASĂ! LE DĂ LA IDIOȚI AMENDĂ IAR ĂIA, DE NERVI, CHIAR OR SĂ OMOARE ANIMALUL CHINUIT DEJA…ĂȘTIA TREBUI DUȘI LA PSIHIATRIE, LOBOTOMIZAȚI DACĂ-S CRIMINALI SADICI ȘI, FĂCUT PUȘCĂRIE PENTRU CRUZIME ȘI TRATAMENT NECORESPUNZĂTOR APLICAT ANIMALELOR…DOMESTICE ȘI/SAU DE COMPANIE!
  Mă opresc…sunt prea revoltată de cruzimea asta!
  Oamenii ar trebui să nu mai cumpere NIMIC de la multinaționale, iar cretinii care fac rău animalelor, să înfunde pușcăria!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.