Ei, da… Există tentația umană de a părea mai deștept decât ești în realitate. Și există momente în care chiar poți face asta,… dacă urmezi câteva reguli, pe care le prezint în continuare. Dar pentru că mie mi se pare că ne bazăm prea mult pe aparențe conform proverbului „Pe-afară-i vopsit gardul și-năuntru-i leopardu’”, nu apreciez prea mult acest gen de aparențe. Așa încât afirm răspicat că de fapt, scopul acestui articol este acele de a arăta cum să recunoaștem comportamente care vor doar să impresioneze, fără ca acestea să aibă o fundație solidă.
Așadar, să nu cădem în capcana de a-i supraaprecia pe cei care în ședințe adoptă atitudini/gesturi/vorbe de tipul celor de mai jos. Desigur că există și posibilitatea (mică, ce-i drept!) ca aceste elemente să fie „pe bune” și nu doar de fațadă. Dar până la urmă, ne dăm seama care-i „pe bune”…
Iată deci zece „șmecherii” de folosit în ședințe pentru a părea „deștept”…
Titluri pe pagină
Desenează o diagramă Venn
Du-te hotărât la flipchart și desenează o diagramă Venn. Nu contează că ea e imprecisă, ba chiar, imprecizia o poate face mai interesantă, nu?
Chiar înainte de a pune marker-ul jos, colegii vor începe deja să se contrazică pe tema etichetelor sau mărimii cercurilor…
La acest moment, te poți întoarce la locul tău și-ți poți continua jocul „X și 0”…
Transformă procentajele în fracții
Dacă cineva spune: „Circa 25% dintre utilizatori apasă pe acest buton.”, sări repede cu „Deci, aproximativ 1 din 4.” și notează asta.
Toată lumea va da din cap într-un acord tacit, impresionată și chiar invidioasă pe abilitățile tale rapide în matematică.
Încurajează-i pe toți să facă „un pas în spate”
Asta poate fi folosită în momentele în care apar ședințe despre care toată lumea e la curent, mai puțin tu. E o bună ocazie să spui: „Băieți, băieți, putem face un pas în spate aici?”.
După care ataci imediat: „De fapt, ce problemă aven de rezolvat?”… și, iată! Ți-ai cumpărat încă o oră în care să pari inteligent…
Dă din cap continuu, în timp ce te prefaci că iei notițe
Ia mereu cu tine un carnețel. Respingerea tehnologiei avansate îți va fi venerată.
Ia notițe scriind pur și simplu câte un cuvânt pentru fiecare propoziție pe care o auzi.
Continuă să dai din cap în vreme ce faci asta.
Repetă ultimul lucru spus de inginer, dar foarte, foarte rar
După ce inginerul își rostește divinele cuvinte, bagă-te în discuție cu „Dă-mi voie să repet asta” și repetă exact ceea ce a spus el, dar foarte, foarte rar.
Acum, deja, strălucirea lui ți-a fost transferată.
Întreabă „Avem o evaluare?”, indiferent despre ce e vorba
Nimeni nu știe cu exactitate ce înseamnă asta, dar este o bună și atotcuprinzătoare întrebare, care, în general, cu largă aplicabilitate…
Plimbă-te prin cameră
Nu-i așa că atunci când cineva se ridică de la masă și începe să se plimbe în jurul ei, nu-ți inspiră imediat respect?
Mergi într-un colț al camerei și sprijină-te de perete. Mimează un oftat adânc, contemplativ. Toată lumea va fi îngrijorată, întrebându-se la ce gândești.
Cere-i prezentatorului să revină la slide-ul anterior
N-are importanță la ce moment al prezentării faci asta, dar vei obține imediat atenția celorlalți cu acest lucru.
Nu ai nimic de precizat acolo? Spune doar ceva de genul „Nu eram sigur ce înseamnă acele cifre.”
Ieși afară pentru un foarte important apel telefonic
Când ieși din sală pentru un „important” ape telefonic, oricine va înțelege cât de ocupat și important ești.
Ei își vor spune: „Uau, întâlnirea asta e importantă, așa că dacă el are ceva chiar mai important decât acest lucru, ei bine, mai bine să nu-l deranjăm.”
Fă haz de tine însuți
Oamenilor le place umorul auto-peiorativ.
Spune lucruri de genul „Poate că putem folosi doar avocații de la divorț!” sau „Dumnezeule, mai bine muream…”
Participanții vor râde, vor aprecia sinceritatea, ca relaționare umană, dar cel mai important, vor considera că tu ești cel mai deștept om din cameră.
Sursa: 10 Tricks to Appear Smart in Meetings
Provocare
Nu trag concluzii aici, lansez doar o provocare: din propriile experiențe, ați putea completa această listă?
Ați văzut, sau ați practicat 😉 și alte trucuri pentru a părea mai “deștept”?
Personal, am pus întrebări și readucerea slide-lui pe ecran, doar atunci când mi s-a părut că n-am înțeles bine, sau insuficient.
Sau, atunci când am rămas năucă de deciziile mai-marilor, iritându-i deopotrivă și pe ei, dar și pe colegi, fiindcă risc apariția altor decizii nefavorabile nouă, prin îndrăznirea de a le cere lămuriri, de ce nu…socoteală!!
Auto-ironia exprimată, te detensionează, dar are și rolul, în funcție de personalitatea conducătorului, fie de a-l irita pentru că-i strici aura de seriozitate a momentului, care stă la baza receptării fără crâcnire a deciziillor luate dinainte și ulterior comunicate în ședință, fie îi stârnești zâmbete și relaxare, îndulcind eventual din poruncile/deciziile luate, nedifinitivate.
Celelalte:
Ieșirea afară pentru un telefon ”important” în timpul unei ședinte, atât din partea conducătorului, cât și a angajaților, mi se pare cea mai grosolană lipsă de respect de care poate da dovadă cineva, mai gravă decât s -ar scobi în nas, pe burta revărsată neglijent în scaun, sau în alte părți ale corpului.
E justificată convorbirea, doar atunci când ești sunat de superior și insistă, cu toate că trebuie să știe că ești în ședința chiar provocată/indusă de el, ori din partea angajaților, doar dacă s-a întâmplat ceva grav în familie: boală, deces, accident.
Plimbatul prin cameră, e justificat doar dacă te supără vezica sau hemoroizii, și n-ai voie să ieși afară până nu se comunică TOT …dacă e vorba de nervi, ieși mai bine-afară, dar numa ca să faci pe interesantul/a, luând-o agitat/ă la măsurat covorul, carpeta, nu face decât să irite pe toată lumea, bașca că unii, datorită diferenței de ”statut”, ei jos, tu- sus, să nu perceapă ridicatul și plimbatul, ca pe-un gest de superioritate, exprimat non-verbal!
Iarăși, oftatul dacă-i studiat și nu o reacție involuntară la un ”pahar umplut și dat pe dinafară”, se simte, și e dezaprobat, instant!
Repetarea ultimului lucru spus de ”inginer” – rar, aproape silabisit, poate fi interpretat de inginer, inclusiv de audiență, că ești cam greu de cap, nu neapărat că prin repetarea cuvintelor lui, tu ai exersa ȘI memorarea lor…vezi Doame întărindu-le importanța, însușite încă din ”clasă”, ca ”mamă a învățăturii”, datorită talenului lui (a inginerului), care-ți captează într-atât atenția, încât vrei să-i înghiți informația pe loc, râgâind-o apoi rar, dar tare, ca orice aliment îngurgitat repede!
Sunt dezgustătoare TRUCURILE care să te facă că ești mai deștept decât ești!
Mai târziu sau mai devreme, o să te vadă lumea exact așa cum ești!
Dar, cum ai spus – sunt oameni care mimează profesionalismul, și o fac cu convingere…prin agitație, ochi măriți, atitudine încrezătoare, folosire de cunoștințe neaprofundate dar spuse cu aplomb, degajând încredere deplină în propria persoană, alături de manipularea celorlalți (adevărații profesioniști) care sunt puși ”la treabă”, prin ORDIN DE SERVICIU, de către impostorii piloși..laurii, fiind adunați și puși în C.V.-ul lor, amețind și perpetuând mimarea și în alte funcții (poate mai mari) în alte departamente sau în alte companii, acești neprofesioniști care-s în schimb, siguri pe ei, infatuați, umflați ca un balon…care se va sparge într-o zi!