În discuție: „Zeitgeist moving forward”

0
(0)

Documentarul acestei săptămâni a fost dedicat unuia dintre părțile seriei Zeitgeist, „Zeitgeist moving forward”.

Indiferent dacă suntem de acord sau nu cu cele afirmate în seria de documentare Zeitgeist, ele merită vizionate! Pentru că oferă o viziune mai amplă a „spiritului vremii”!

Iată cum e prezentată pe această parte:

Zeitgeist: Mergând Înainte 2011, este un lung metraj regizat de Peter Joseph care prezintă studiul de caz necesar pentru o tranziţie de la actuala paradigmă socioeconomică care guvernează societatea globală. Problematica subiectului transcede problemele de relativism cultural şi ideologia tradiţională şi se va muta în sfera empirică “înrădăcinată în viaţă” a atributelor privind supravieţuirea socială şi umană, extrapolând aceste legi imuabile ale naturii printr-o nouă paradigmă socială durabilă, numită “Economia Bazată pe Resurse”. Documentarul este structurat în patru părţi: (Partea I – Natura Umană), (Partea II – Patologia Socială), (Partea III – Proiectul Pământ) (Partea IV – Ascensiunea)

Acest film cuprinde experţi din domenii cum ar fi sănătatea publică, antropologie, neurobiologie, economie, energie, tehnologie, ştiinţe sociale şi alte subiecte relevante legate de cultură şi de modul în care funcţionează societatea.
Cele trei aspecte centrale ale filmului sunt Comportamentul Uman, Economia Monetară şi Ştiinţa Aplicată. Punerea împreună a acestor trei aspecte creează un model care permite înţelegerea paradigmei sociale curente; şi de ce este nevoie pentru transcenderea acesteia – coroborată cu o nouă, radicală, şi actuală aprofundare a fundamentelor sociale bazată înţelegerea avansată a modului în care lumea poate rezolva problemele sociale cu care ne confruntăm astăzi.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

48 thoughts on “În discuție: „Zeitgeist moving forward”

 1. Magda 30 octombrie 2016 at 16:59

  MILTON FRIEDMAN: Responsabilitatea reală nu este a companiei electrice pentru că i-a oprit curentul, ci mai degrabă a vecinilor și prietenilor acelui om sau a asociaților lui, care nu au fost destul de caritabili pentru a-l ajuta fiecare-n parte, să-și plătească factura la curent.
   
   (Ce idiot patentat! Dar dacă vecinii, prietenii ăluia, ABIA-și pot plăti ei lumina, cum să i-o mai plătească și amărâtului ăla? Iar dacă era și BĂTRÂN, nu prea mai avea nici prieteni, rude…care se duc, mai devreme sau mai târziu, în lumea drepților! Și, cu atât mai mult așa-zișii lui ”asociați”, debilule! Ce? Toată lumea e bogată și băgată încă-n firme, ca tine, slugă mondialistă și proastă?
  Și, de obicei, cei bătrâni dacă sunt și săraci, lumea fuge de ei ca și cum n-ar exista, din teama de a nu-și lua o belea pe cap, de a-și complica existența!
  În altă ordine de idei, ONG-urile, Oficiile de Asistență Socială, Biserica, unde erau?
  Iar compania electrică, din ce mama mă-sii e formată? Nu din oameni? Ei, oamenii ăia trebuiau să vadă că e vorba de un bătrân amărât și să-l ierte, cerându-i să zicem simbolic, câțiva cenți!)
   
  Dr.JOHN MCMURTRY : Hmm…am auzit bine? Tocmai a zis că moartea unui om datorată lipsei de bani este responsabilitatea…altor oameni? Sau de fapt, a lipsei de caritate? Atunci, în cazul ăsta vom avea nevoie de un întreg lot de spoturi de informare și de mici cutii ale milei prin bodegi, și o grămadă de borcane pentru donații pentru miliardul de oameni care  mor astăzi de foame pe această planetă…din cauza sistemului atât de promovat al lui Milton Friedman.
   
  Fie că avem de-a face cu filosofiile lui Milton Friedman, F.A. Hyack, John Maynard Keynes, Ludwig von Mises, sau a altor nume mari ale economiei de piață, baza rațiunii lor, rareori depășește referirea la bani.
   
  ESTE CA O RELIGIE. Analiza consumului, politicile de stabilitate fiscală, deficitul bugetar, cererea agregată…există ca referințe proprii infinite la propriul sistem de raționalizare, un cerc al discursului unde, nevoile umane universale, resursele naturale sau orice formă eficientă de susținere fizică a vieții, sunt eliminate din start și înlocuite cu o singură noțiune prin care omul caută un avantaj față de altul sau față de banii în sine, și se motivează de propriul autointeres îngust, care creează în mod magic o societate echilibrată, sănătoasă și sustenabilă. NU ESTE NICIO COORDONATĂ A VIEȚII ÎN TOATE ACESTE TEORII, ÎN TOATE ACESTE DOCTRINE. Ce fac ei? Ceea ce au ei de făcut, este să urmărească circuitul banilor.
   
  Asta e tot, să urmărească circuitul banilor, presupunând că asta e tot ce are importanță.
  Unu: nu există coordonate vitale…
  Oho…niciun fel de coordonate vitale!
  Doi: Toți agenții caută să-și auto-maximizeze preferințele.
  Asta este = ei nu se gândesc decât la ei înșiși și la ceea ce pot obține cel mai mult, pentru ei înșiși.
  ACEASTA ESTE CONCEPȚIA DOMINANTĂ A RAȚIUNII: AUTO-MAXIMIZAREA ALEGERII.
  Și, singurul lucru de care ei sunt interesați să-l maximizeze, sunt banii sau bunurile de larg consum.
  Ei bine, unde intră relațiile sociale?
  Nu intră, decât cu excepția schimbului pentru auto-maximizare.
  Unde intră resursele noastre naturale?
  Nu intră, decât cu excepția exploatării.
  Unde intră…familia, ca fiind capabilă de a supraviețui?
  Nu intră. Ei trebuie să aibă bani pentru a cumpăra orice produs.
   
  Ei bine, n-ar trebui ȘI-O ECONOMIE CARE SĂ SE (PRE)OCUPE PE UNDEVA DE NEVOILE UMANE? Nu este aceasta problema fundamentală, să satisfaci o nevoie umană? Ohh…”nevoia” nici măcar nu este în vocabularul vostru. Se dizolvă în ”dorințe”…
  Și ce este o dorință? Asta înseamnă necesitate monetară pentru dorința de a cumpăra.
   
  Ei bine, dacă necesitatea monetară vrea să cumperi, nu are nimic de-a face cu nevoia umană fiindcă probabil, persoana nu are nevoie de bani, dar are nevoi disperate să zicem, cum e aprovizionarea cu apă. Sau poate că ”necesitatea” de bani se referă la un scaun de toaletă din aur. Ei bine, încotro se duce totul? 

 2. Magda 30 octombrie 2016 at 17:10

  (La spitalul de nebuni fiindcă, una e NEVOIA REALĂ ce pune în primejdie sănătatea sau chiar viața omului (vezi nevoia de apă sau de un colț de pâine), și alta e RĂSFĂȚUL BATJOCORITOR tradus prin RISIPĂ (vezi buda din aur), dincolo de care începe NEBUNEALA!)
   
   La scaunul de toaletă din aur. Și voi numiți asta economie? Într-adevăr, dacă te gândești la asta, trebuie să fie cea mai bizară iluzie din istoria gândirii umane.
   
  SISTEMUL MONETAR.
   
  Până acum ne-am concentrat asupra sistemului de marketing. Dar acest sistem reprezintă de fapt, numai jumătate din paradigma economică globală. Cealaltă jumătate, este ”Sistemul Monetar”.
   
  În timp ce Sistemul de Piață are de-a face cu interacțiunea oamenilor, în jocul profitului privind întregul spectru al forței de muncă, a producției și distribuției, Sistemul Monetar este guvernat de o serie de politici impuse de Instituții Financiare, care creează condițiile pentru funcționarea sistemului de piață, dincolo de orice altceva.
   
  (Adică Sistemul Monetar dă TONUL, Sistemul de Piață cântă MUZICA, iar omul simplu…precum URSUL care joacă după cum i se cântă, nu?)
   
  MICHAEL C. RUPPERT: Acesta include termeni pe care adesea îi auzim: ratele dobânzilor, împrumuturi, datorii, masă monetară, inflație, etc..
  Și, în vreme ce-ți smulgi părul din cap ascultând păsăreasca care vine de la economiștii monetari: ”Modeste acțiuni de prevenire care pot evita necesitatea unor acțiuni mai drastice, la o dată ulterioară..”
   
  Natura și efectul acestui sistem este în esență, chiar simplu: economia noastră are…sau economia globală are trei lucruri care o guvernează:
   
  Unul este SISTEMUL FRACȚIONAL BANCAR, adică BĂNCILE care TIPĂRESC BANI DIN NIMIC, de asemenea având la bază DOBÂNDA COMPUSĂ, adică CÂND ÎMPRUMUȚI BANI, TREBUIE SĂ PLĂTEȘTI MAI MULT DECÂT AI ÎMPRUMUTAT, ceea ce înseamnă că împrumutul tău creează bani din nimic care, din nou sunt folosiți pentru a creea și mai mulți bani.
   
  (Ipotetic vorbind…. ei, BANII existând NUMAI PE HÂRTIE și/sau PE MONITOR, prin CONTRACTUL semnat cu Banca hoață dar având – din păcate – consecințe REALE în lumea fizică, de (supra)îndatorare datorită DOBÂNZILOR care îngenunchează financiar și-a neplății la termenele scadente a sumelor, ruinând pe acela care s-a împrumutat, luându-i-se cu japca, lucrul/bunul/casa pe care a ȘI plătit-o în fapt de nu știu câte ori, la o adică!
   
   HOȚIE PE FAȚĂ! Iar BANCA  HOAȚĂ, din dobânzile luate de la X, Y pân’la Z, plătește distribuitorul de bunuri suma pentru care s-a împrumutat datornicul, la COSTUL REAL AL BUNULUI, restul de dobândă (substanțială) luată sistematic lună de lună, an de an de la datornic/i, și-o însușește cu nerușinare, ÎMPRUMUTÂND DIN EA LA RÂNDU-I, PE ALȚI ȘI ALȚI FRAIERI într-un sistem în care cei implicați,  habar nu au că de fapt, ”împrumutul Băncii” reprezintă dobânda luată de la amărâtul/a X, Y, pân’la Z, pecetluind-o ca DATORIE către Banca hoață  prin contracte ce conțin clauze abuzive sau alte șopârlițe scrise mic, mic…și abundent ca să nu ai timp (nici ochelari sau lupă, dar nici cunoștințe solide) pentru a le studia îndeajuns…plus consilieri juridici șmecheri! Așa se îmbogățește o Bancă, și-și creează depozite, din dobânda luată de la oameni…)
   
  MICHAEL C. RUPPERT:Trăim într-o paradigmă a creșterii infinite. PARADIGMA ECONOMICĂ ÎN CARE NOI TRĂIM ACUM, ESTE O SCHEMĂ PONZI. Nimic nu crește la infinit. Nu este posibil. Un mare psiholog, JAMES HILLMAN scria: ”Singurul lucru care crește necontrolat în corpul uman după o anumită vârstă, este cancerul.
   
  Nu este vorba de o anumită cantitate de bani care trebuie permanent să crească, este vorba de o anumită cantitate de consumatori. Consumatori care să împrumute bani cu dobândă pentru a genera mai mulți bani, evident așa-ceva nefiind posibil pe o planetă finită.
   
  Oamenii, sunt la bază, doar vehicule de creat bani care trebuie să creeze și mai mulți bani, pentru a păstra întreaga tărășenie departe de prăbușirea care se întâmplă să se petreacă chiar acum.

 3. Magda 30 octombrie 2016 at 19:03

  Sunt numai două lucruri pe care oricine trebuie să le știe despre sistemul monetar:
   
  PRIMUL: TOȚI BANII SUNT CREAȚI DIN DATORII. Banii sunt o datorie monetizată, care se materializează fie sub forma bonurilor de trezorerie, împrumuturilor imobiliarea sau cărților de credit. Cu alte cuvinte, DACĂ TOATE ÎMPRUMUTURILE DATORATE AR FI RETURNATE ÎN ACEST MOMENT, NU AR MAI RĂMÂNE NICIUN DOLAR ÎN CIRCULAȚIE. 
   
  AL DOILEA LUCRU: DOBÂNDA este calculată practic, la toate împrumuturile făcute, iar BANII NECESARI PENTRU A DA ÎNAPOI ACEASTĂ DOBÂNDA, NU AU EXISTAT și NU EXISTĂ CA ȘI LICHIDITĂȚI.
   
  Numai PRINCIPALUL (capitalul inițial) este creat de împrumut, și acest PRINCIPAL există sub formă de bani (lichidități). Așadar, dacă toate datoriile ar fi plătite acum, nu doar că NU ar mai rămâne NICIUN DOLAR ÎN CIRCULAȚIE, dar ar rămâne o datorie gigantică de bani datorați care este literalmente imposibil de returnat, pentru că pur și simplu NU EXISTĂ. 
   
  Consecințele din toate astea, sunt că, două lucruri sunt inevitabile: INFLAȚIA și FALIMENTUL.
  În ceea ce privește INFLAȚIA, acest lucru poate fi văzut ca o tendință istorică în aproape fiecare țară în zilele noastre, și are o cauză strâns legată de creșterea continuă a rezervei monetare, care este necesară pentru a acoperi costurile necesare pentru acoperirea dobânzilor și a menține sistemul funcțional.   
   
  În ceea ce privește FALIMENTUL, acesta vine sub forma intrării în incapacitate de plată. Această prăbușire vine inevitabil când o persoană, o afacere sau o țară, urmează un tipar în care plățile dobânzilor numai sunt posibile.
   
  Dar există și o parte luminoasă la toate astea…cel puțin dacă vedem lucrurile în termenii sistemului de piață, PENTRU CĂ DATORIA CREEAZĂ PRESIUNI, iar DATORIA, CREEAZĂ SCLAVI PLĂTIȚI. O persoană care are datorii, este mult mai dispusă să accepte un salariu mic decât o persoană fără datorii, devenind astfel o marfă ieftină, așa că este minunat pentru corporații să aibă o mulțime de oameni care nu au mobilitate financiară.
   
  Dar, Hei!, aceeași idée se aplică de asemenea și în cazul țărilor… BANCA MONDIALĂ și FONDUL MONETAR INTERNAȚIONAL care, cel mai adesea servesc ca un tampon între interesele corporatiste internaționale și au un interes gigantic pentru a împrumuta țările aflate în dificultate, la niște dobânzi foarte ridicate.
   
  Și-apoi, odată ce o țară este într-o mare gaură de bani și nu poate plăti, sunt aplicate măsuri de austeritate, corporațiile își fac apariția, și valorifică resursele naturale ale acelei țări. Asta se numește eficiență a economiei de piață.
   
  Dar așteptați, mai e ceva: vedeți, acest unic hybrid al Sistemului Monetar și al Sistemului de Piață numit Bursa de Valori care, în loc să…știți voi, să producă ceva real, ei, DOAR TRANZACȚIONEAZĂ BANII BANII ÎN SINE.
   
  Și când achiziționează datorii, știți ce fac cu ele?  Exact, le tranzacționează și pe-alea! EI CHIAR CUMPĂRĂ ȘI VÂND DATORII, PENTRU PROFIT.
  De la schimburi de credit standard, și obligațiuni colaterale pentru datoriile consumatorului, până la cele mai complexe scheme de derivate folosite pentru a masca datoria unor țări întregi, cum ar fi complicitatea cu bănci de investiții ca GOLDMAN SACHS sau A GRECIEI, care aproape a prăbușit economia întregii Europe.
   
  MAX KEISER (analist financiar la ”The Keiser Report”): Așadar, când ne referim la BURSA DE VALORI și la WALL STREET, avem de-a face cu UN NIVEL DE NEBUNIE NĂSCUTĂ DIN SECVENȚA VALORII MONETARE. Tot ceea ce trebuie să știți despre piețe, a fost scris într-un editorial al ziarului Wall Street Journal, în urmă cu câțiva ani, când era numit: ”Lecții ale Investitorului cu Leziuni ale Creierului”.
  În acest editorial, ei au explicat DE CE persoane cu ușoare afecțiuni la cap sunt mai buni ca investitori,  decât persoanele cu o funcționare normală a creierului. De ce? Pentru că persoana cu ușoare afecțiuni ale creierului, NU are nicio empatie.  
   
  Și ASTA ESTE CHEIA. DACĂ NU AI NICIUN FEL DE EMPATIE, TE POȚI DESCURCA BINE CA INVESTITOR, AȘA CĂ WALL STREET RECRUTEAZĂ OAMENI CARE NU AU NICIO EMPATIE, pentru a merge ACOLO și a lua decizii și a face tranzacții fără nicio remușcare, fără niciun scrupul în legătură cu ceea ce fac și cum poate afecta asta, oamenii de lângă ei.
   
  Așa că EI UN INVENTAT ACEASTĂ RASĂ DE ROBOȚI. Acești oameni care nu au suflet și, din moment ce nici nu vor să-i mai plătească pe acești oameni, ei creează ROBOȚI, ROBOȚI ADEVĂRAȚI, PROGRAME DE TRANZACȚIONARE ALGORITMICĂ.
   
  GOLDMAN SACHS, într-un scandal de proporții: au pus un computer în imediata vecinătate a Bursei de Valori din New York. Acest computer ”de proximitate” cum l-au numit, rulează toate tranzacțiile de schimb, și marchează toate schimburile cu volum de ordine mare într-un fel în care, ”stoarce” fiecare penny sau mărunțiș din toate schimburile. E ca și cum ar aspira bani pe toată durata întregii zile. Au avansat cu 25 de cenți anul trecut și, timp de 30 sau 60 de zile, nu au avut nicio pauză și au făcut milioane de dolari în fiecare zi? Este statistic, imposibil!
   
  (După ce că-s HOȚI, îi arată și cât sunt de HULPAVI, LACOMI! Chiar nu sunt în toate mințile! Auzi tu…și cel mai mic mărunțiș și-l însușesc prin computerul dement în (de)rulare, ca cel care l-a conceput, și cel care l-a băgat la înaintare…)

 4. Magda 30 octombrie 2016 at 19:12

  Când lucram pe Wall Street, am priceput modul în care funcționează: TOATĂ LUMEA URCĂ CU UN ETAJ MAI SUS ȘI DĂ MITĂ! Brokerii dau mită Șefului de Birou, Șeful de Birou dă mită Directorului Regional de Vânzări. Directorul Regional de Vânzări, dă mită Directorului Național de Vânzări. E ceva de la sine înțeles.
   
  De Crăciun, CINE IA CEL MAI MARE BONUS DINTR-O AFACERE MEDIE DE BROKERAJ? OFIȚERUL DE CONFORMITATE! Ofițerul de conformitate stă acolo pe parcursul întregii zile: se presupune că ar trebui să asigure inviolabilitatea oricăror reguli marginale, și ”în conformitate” cu legea. 
   
  Desigur că da, în măsura în care mituiești ofițerul de conformitate, bineînțeles că se poate spune că ”este” în conformitate cu legea!
  Deci, CUM PĂTRUNDE FRAUDA ÎN SISTEM? Aceasta nu mai este demult un produs secundar. ESTE ÎNSUȘI SISTEMUL.
   
  Este ca în gluma aceea veche a lui  Woody Allen, în care spune:
  Domnule doctor, fratele meu se crede găină!”
  Iar doctorul îi spune: ”Ia pastila asta, și problema ar trebui să dispară!”
  Iar el răspunde: ”Nu, domnule doctor, nu ați înțeles, avem nevoie de ouă!”
   
  Așadar, tranzacționarea frauduloasă funcționează între Bănci pentru a genera venituri, pentru a genera bonusuri, a devenit acea creștere a P.I.B., motorul care mișcă Economia Statelor Unite, chiar dacă acestea sunt, în mod esențial, TRANZACȚII FRAUDULOASE pentru care, de fapt, nu există nicio speranță că s-ar putea plăti înapoi.
   
  PUR ȘI SIMPLU, SE PROCESEAZĂ, GENERAZĂ ȘI RE-SECURIZEAZĂ NIMICUL.

  Dacă aș scrie 20 miliarde de dolari pe un șervețel de cocktail și i l-aș vinde lui J.P. MORGAN, iar J.P. MORGAN ar scrie 20 de miliarde de dolari pe un  șervețel de cocktail, și am schimba între noi aceste două șervețele la bar, și ne-am plăti amândurora un sfert de 1% dintr-o taxă, am avea o grămadă de bani ca bonus, de Crăciun.
   
  Fiecare am avea în registrele noastre un șervețel de 20 de miliarde de dolari care nu au nicio valoare, până la momentul în care sistemul nu mai este în stare să absoarbă acest fictive șervețel, CAZ ÎN CARE MERGEM LA GUVERN PENTRU A NE SCOATE DIN CRIZĂ.
   
  Și, pentru că Wall Street și Bursele de Valori Mondiale dețin în conservare în jur de 700 de trilioane de dolari de revendicări frauduloase, cunoscute ca derivative, ne așteptăm la încă o prăbușire.

  O VALOARE DE APROAPE 10 ORI MAI MARE DECÂT PRODUSUL INTERN BRUT AL ÎNTREGII PLANETE.

 5. Magda 30 octombrie 2016 at 19:17

  Și în vreme ce vedem plătindu-se revendicările Corporațiilor și Băncilor de către Guverne…care, desigur, în mod comic au împrumutat bani de la Bănci pentru a începe…
  Acum suntem pe cale de a vedea încercări de a plăti pentru țări întregi, de către conglomeratele altor state, prin intermediul Consorțiilor bancare internaționale.

  Dar cum plătim pentru întreaga planetă? NU EXISTĂ NICIO ȚARĂ LA MOMENTUL ACTUAL CARE SĂ NU FIE SATURATĂ ÎN DATORII. Cascada de datorii suverane implicite pe care am văzut-o, poate fi abia începutul, în cazul în care luăm în considerare calculul matematic.

  Se estimează că numai în Statele Unite, impozitele trebuie să crească cu 65%/persoană, doar pentru a acoperi rata dobânzilor, din viitorul apropiat. Economiștii realizează acum că, numai în câteva decenii, 60% dintre țările de pe această planetă, vor fi falimentare.

  Dar, așteptați…lăsați-mă să înțeleg: LUMEA MERGE CĂTRE FALIMENT, indiferent ce naiba înseamnă asta, DIN CAUZA ACESTEI IDEI NUMITĂ ”DATORIE” CARE, NICI MĂCAR NU EXISTĂ ÎN REALITATEA FIZICĂ, E DOAR O PARTE A UNUI JOC PE CARE NOI L –AM INVENTAT!

  Și totuși, încă avem miliarde de oameni care nu au niciun viitor: disponibilizări extreme, orașe din corturi, sărăcie accelerată, măsuri de austeritate impuse, școli închise, copii înfometați…
  (Pentru că lumea-i proastă și îndobitocită!
  Știu, sunt conștienți că nu vor putea plăti împrumutul de la Bancă, dar se bagă ca idioții, îndatorând și urmașii urmașilor lor!
  Vor să trăiască ca baștanii, crezându-se pe același palier cu nenorociții de bancheri sau economiști, alături de guvernanții din propriile lor țări care, PRIMESC CONSEMN când anume să declanșeze MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ cu tot tacâmul ei aferent, după ce au fost mai-nainte îmbiați de către curvele de Bănci, pentru a se îndatora lor, ca proștii…pe viață! Cum a fost/este/va fi întotdeauna…și la noi, și în toată lumea!
  Trebuie schimbat TOTUL, de la sistemul de guvernare, politici imbecil-agresive de vindere sau îndatorare a propriilor popoare …pe ascuns, prin secretizare, alături de sistemul bancar care-i mafiot și complet criminal!
  Oamenii nu mai au simțul proprietății, l-au rezumat la patru pereți betonați, la o mașină, boarfe de lux, o vacanță sau un concediu la mama dracului, doar pentru a rupe gura târgului, lăsând de izbeliște, pe mâna corporațiilor să le înghită pământurile pentru care moșii, strămoșii lor și-au dat viața…  )

 6. Magda 31 octombrie 2016 at 20:50

  Și totuși, încă avem miliarde de oameni care nu au niciun viitor: disponibilizări extreme, orașe din corturi, sărăcie accelerată, măsuri de austeritate impuse, școli închise, copii înfometați…și alte nivele de destrămare familială, toate din cauza acestei fantezii elaborate…CE NAIBA, SUNTEM TÂMPIȚI?!
   
  Desen animat, în spațiu printre stele… Pâmântul, albastru, zâmbăreț, aerian, sprâncenat, cu cioc, într-o mână ținând un pahar menit să primească MILĂ, în cealaltă ținând o pancardă pe care scrie ”will work for food”, adică total dezumaniza(n)t, nu mai presus decât regnul animal:
   
  -Hei, hei…Marte…Omule! Ajută și tu un frate la necaz!
   
  La care Marte, roș-cărămiziu, cu diplomatul după el și cu o pălărie cu boruri mici, dar fixe, se-ntoarce din drumul său spunându-i Pământului: -Maturizează-te copile!
   
  Atunci, Pământul…ușor vexat, aruncă paharul care avusese pe fundul său câteva parale, scoțând parcă dintr-un buzunar interior de la haină, un pom întreg, cu trunchi, coroană înverzită și rădăcini lungi, după care scoate o foiță, înfășoară copacul sub formă de țigară, și-i dă foc!
  Trage cu poftă din țigară, expirănd-apoi un fum gros, în vălătuci mari, de care e foarte mândru și impasibil totodată…nu trece mult timp de la asta, și-și face apariția Saturn:
   
  -Saturn! Ce faci omule?  Ți-aduci aminte când ți-am făcut cunoștință cu nebuloasa aia, cu ceva vreme în urmă? În timp ce i se adresează, îi și întinde paharul gol…a pomană!
   
  Saturn, auzind interpelarea, se-ntoarce din drum și, din inelul care-l înconjoară, îl desface sub formă de mâini pe care și le pune în șold, ca la piață, întărind vorba spusă pe sub mustață: – Ascultă Pământule, ne-a cam săturat de tine! Ți-a fost dat de toate, și totuși tu le risipești.
   
  În timp ce Saturn îi vorbește, Pământul déjà are căștile puse pe urechi și manevrează telefonul mobil.
   
  Saturn: – Ai o mulțime de resurse la dispoziție, și tu știi asta, îi spune, în timp ce îl împunge ușor cu degetul ca să-l facă atent. De ce nu te maturizezi, învață să fi responsabil, pentru numele lui Dumnezeu! O superi pe mama ta! Arată soarele sub forma unui cap de femeie în vârstă, cu coc, tristă, cu ochelari pe nas, care spală de zor cu peria o stea, într-un lighean plin cu spumă aurie.
   
  Saturn, îndepărtându-se: Ești pe cont propriu, amice!
   
  -Mda, cum spui tu! Scoate-apoi o cutie pe care scrie OIL și o dă pe gât gâlgâind de plăcere și, în timp ce bea, îi apar pete negre pe el, unele mai mari și mai accentuate.
   
  SISTEMUL DE SĂNĂTATE PUBLICĂ
   
  Acum, luând toate astea în considerare…de la mașinăria risipei cunoscută ca Sistemul de Piață, până la mașinăria de îndatorare, cunoscută ca Sistemul Monetar, ceea ce creeză paradigma Sistemului Monetar de Piață Liberă, care definește economia globală din zilele noastre…este o singură consecință ce decurge din întreaga mașinărie: INEGALITATEA
  INEGALITATEA
  Fie că este vorba despre sistemul de piață care creează o naturală gravitație către monopol și consolidarea puterii, în timp ce mai generează și grupuri de industrii bogate care se ridică  deasupra celorlalte, în ciuda utilității, cum ar fi faptul că managerii financiari de top de pe Wall Street, se duc acasă cu 300 de milioane de dolari pe an, pentru o contribuție literalmente, LA NIMIC.  
   
  Atâta vreme ce un om de știință care caută tratamentul pentru o boală încercând să ajute umanitatea, poate cel mult să facă 60.000 de dolari pe an, dacă are noroc. Sau, fie că este Sistemul Monetar care are inechitatea de clasă încorporată în chiar structura sa.
   
  De exemplu: Dacă am un million de dolari disponibili și îi pun într-un depozit bancar pentru o dobândă de 4%, voi face o dobândă de 40.000 de dolari pe an, fără nicio contribuție socială, fără nimic.
   
  (Păi, da…dar de dobânda ta se folosește Banca hoață ca să împrumute pe alți fraieri, CONDIȚIA de a beneficia de pe urma purcoiului de bani depuși, fiind de a nu umbla la ei, RĂSPLATA fiind cei 40.000 de dolari! Contribuția este pentru propășirea socială a manevranților, manipulanților de bancheri-cămătari, alături de clica bogată care, datorită lor și împreună cu ei, formează nașterea și consolidarea ELITELOR BANCARE MONDIALISTE, nu pentru proști!)

 7. Magda 1 noiembrie 2016 at 21:43

  Pe de altă parte, dacă sunt o persoană din clasa de mijloc, și trebuie să fac credite pentru a cumpăra mașină sau casă, eu plătesc pentru dobândă care, prin abstracție, se duce către plata celor 4% dobândă ai milionarului. Acest furt din buzunarul celui sărac pentru a-l plăti pe bogat = este un aspect fundamental încorporat în Sistemul monetar și poate fi etichetat ca ”Stratificare de Clasă”.

  Firește, istoric vorbind, stratificarea socială a fost mereu proclamată ca incorectă, dar a fost evident acceptată în permanență, așa că, 1% din populație deține 40% din bogățiile planetei.
  Dar dincolo de corectitudinea materială, mai este încă ceva ce se petrece dincolo de această inechitate de suprafață, care cauzează o deteriorare incredibilă întregului sistem de sănătate publică.

  RICHARD WILKINSON: Știți, cred că cel mai adesea oamenii sunt dezorientați de contrastul dintre succesul material din societate (nivelele de bogăție fără precedent) și multele eșecuri sociale. Dacă vă uitați la statistica privind consumul de droguri, sau privind criminaliatea, sau sinuciderile printre copii, ori a evoluției ratei de creștere a bolilor mintale, DEVINE CLAR CĂ CEVA MERGE EXTREM DE RĂU ÎN SOCIETATEA NOASTRĂ.

  Datele pe care vi le-am prezentat, arată pur și simplu într-un mod intuitiv faptul că oamenii au fost expuși timp de sute de ani la inegalitate și dezbinare și degradare socială. Iar această intuiție este mai adevărată decât ne-am putea imagina. Sunt efecte sociale și psihologice foarte profunde datorate inegalității, mai mult decât presupune sentimentul de inferioritate sau de superioritate.

  Acel tip de divizare….și poate putem merge mai departe…până la respect sau lipsă de respect care face oamenii să se simtă priviți de sus, ca și cum ar fi ultimii oameni, reprezentând și motivul pentru care violența este mai mare în rândul societăților inegale.
  Expunerea la violență se face adesea, atunci când oamenii sunt priviți de sus și tratați fără respect.

  Dr. JAMES GILLIGAN: Dacă este un principiu pe care l-aș putea sublinia, acesta ar fi cel mai important principiu de la baza prevenirii comportamentului violent. Acesta ar fi EGALITATEA.

  (Da, dar Dumnezeu nu ne-a făcut EGALI, decât în fața morții și-a răspunderii personale…de după ea! Chiar dacă dpdv anatomic suntem la fel, adică bărbați și/sau femei, DARUL/TALANTUL/HARISMELE, sunt diferite!
  Și așa și trebuie să fie! Nu toți pot fi numai cu sapa, ori toți numai cu mapa!
  Așa vezi tot felul de lume: cogeamite bărbatul, cu forță și rezistență de taur!
  Altul, face rapid calcule în minte și are talent negustoresc.
  Mai vezi unul slab, firav, anemic…dar poate-i un viitor mare cercetător care descoperă (sau i se relevă) ceva ce poate pune capăt  păcii sau războiului în lume.
  Așa vezi un visător frumos care povestește, scrie nuvele, poezii,  de-și pune lumea mâna la gură de uimire!
  Mai vezi pe câte unul/a pierzându-se de mic printre fustele maică-sii urmărind cu-ardoare ce tot pune și amestecă în oale, el însuși ajungând un mare bucătar sau cofetar-patiser.
  Sau  vezi pe altul cu aer milităros, bățos, ce se joacă cu soldați și tancuri de mic, apoi citind cărți sau filme numai pe bază de militărie, el însuși ajungând cine știe ce mare general!
  Mai vezi pe câte unul/a care oblojește, alină și ”consultă” de mic animale și-apoi oameni, șamd…

  Armele cele mai eficiente împotriva violenței sunt, pe rând….părinți iubitori, afectuoși și atenți la nevoile copiilor lor, în toate etapelor lor de evoluție și creștere, având răbdarea necesară (cât carul) măcar a unuia dintre ei, răsplată și efort recompensate însutit, atât pentru familia din care a ieșit, înmiit pentru familia pe care și-o va întemeia la rându-i, plus societatea care se va folosi cu succes și satisfacție de buna-creștere și educare a unui așa om reușit, împlinit!
  Dacă unul/a este bine-crescut, nu va fi disprețuitor față de cei mai puțin norocoși, și nu va umili, înjosi pe un altul/a pentru handicapul său fizic, psihic, material sau social…

  Iar din punct de vedere politic, trebuiesc legiuitori care să frâneze, să stopeze prin descurajare îmbogățirea peste noapte adesea…peste  poate a multora, cel mai adesea pe căi ocolite, necinstite! Iar Meritocrația lui Laurențiu Primo vine cu ideea:

  ” ELIMINAREA TOTALĂ și definitivă din conducerea societății A PARTIDELOR POLITICE, POLITICII ȘI POLITICIENILOR, Șmecheria nu va mai reprezenta o calitate definitorie a ”omului de succes”, Conducerea societății pe bază de management profesionist, de către manageri profesioniști. OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT! Alegerea conducătorilor țării și ai tuturor instituțiilor de stat va fi pe bază de valoare dovedită prin teste, examen, concurs. Sistem juridic bazat pe procese cu jurați.
  Pedeapsă cu pușcăria pe viață pentru corupțiai din justiție. Un Cod Penal cu pedepse deosebit de aspre, astfel încât răufăcătorii să fie descurajați, iar omul bun, protejat. Eliminarea clanurilor mafiote și interlope din societate. Eliminarea terorii răului din societate. Pedepse foarte aspre pentru fapte deosebit de grave (trădare de țară, crime sadice, criminali în serie). Autofinanțarea pușcăriilor. Toți pușcăriașii își vor câștiga existența prin muncă. Eliminarea corupției, a hoției, a nedreptății din societate, printr-un Cod Penal foarte aspru. În fața legii, oamenii vor fi cu adevărat egali indiferent de funcție, sex, religie, culoare sau avere O societate în care educația, protecția mediului și sănătatea, vor deveni priorități naționale. Un nou sistem educațional bazat pe un sistem de valori profund umanist, la fundamentul căruia va sta competența, educația, toleranța, nonviolența, protecția naturii, voința de a face bine. Admiterea la facultate se va face numai prin examen, concurs. Facultățile vor fi doar ”de stat” și promovarea examenelor se va face doar pe bază de merit, nemaifiind posibilă cumpărarea de diplome la universități, gen tipografii de diplome. Un sistem economic capitalist, dar prin întărirea rolului statului în economie.
  Impozitarea cu 100% a averilor ce depășesc 100 de milioane de euro. Impozitarea cu 2% pe cifra de afaceri, a tuturor companiilor cu o cifră mai mare de 10 milioane de euro.
  Statul se va implica în industria energetică, industria grea, chimică, și acolo unde mai este nevoie, pentru a asigura echilibrul economiei românești.
  Creșterea rolului statului în organizarea agriculturii, irigații și amenajări funciare.
  Reîmpădurirea țării și controlul strict al defrișărilor. Creșterea implicării statului în protecția mediului.
  Implicarea statului în activitatea de reciclare a deșeurilor
  Un sistem bancar controlat. Interzicerea creditului de consum pe o perioadă mai mare de un an.
  Interzicerea prin constituție a înstrăinării resurselor minerale și naturale. Interzicerea exploatării resurselor minerale și energetice de către alte companii decât a celor de stat. Interzicerea vânzării de terenuri agricole și forestiere către cetățeni străini. Interzicerea prin Constituție a exportului de materii prime și minerale. Interzicerea prin Constituție a deficitului bugetar. Impozit redus (sub 10%) pentru activitățile de producție. Impozit mărit (peste 25%) pentru activități de comerț. Interzicerea companiilor înființate în off shore și derularea de contracte cu firme off shore. Reducerea la minimum posibil a taxelor și impozitelor. Reducerea la minim a birocrației. Eliminarea tuturor organizațiilor și comisiilor finanțate cu bani de la stat, înființate cu scopul de a deturna fonduri către clientela politică. Organizarea poliției astfel încât să protejeze cetățeanul corect, nu infractorii. Poliția nu trebuie să mai fie o instituție de pază, protecție și organizare a infractorilor și-a clanurilor interlope. Serviciile de informații, vor fi o instituție de control și prevenire a corupției în societate, nu o instituție care să colecteze și să traficheze informații în scop de șantaj, obținere de putere și bani. Dreptul la muncă este un drept garantat prin Constituția Meritocrată. Statul se obligă să garanteze un loc de muncă pentru toți cetățenii români. Măsuri speciale pentru reducerea abandonului copiilor și planificarea familială. Supunerea la referendum, a apartenenței la NATO, UE și/sau alte organizații și alianțe.”)

 8. Magda 2 noiembrie 2016 at 20:14

  Dr. JAMES GILLIGAN: Singurul factor semnificativ care afectează  rata violenței, este gradul de egalitate versus gradul de inegalitate în acea societate. (cum sunt politicienii, ”oamenii de afaceri” față de popor…)
  RICHARD WILKINSON: Deci, ceea ce vedem este un fel de DISFUNCȚIE SOCIALĂ GENERALĂ. Nu este doar unul sau două lucruri care nu merg bine pe măsură ce inegalitatea creșteSE PARE CĂ TOTUL CREȘTE, fie că vorbim despre infracționalitate sau sănătate, boli mintale sau orice altceva.
  Dr.ROBERT SAPOLSKI: Unul dintre lucrurile realmente deranjante ce poate fi găsite în sistemul de sănătate publică, este acela de a nu face niciodată greșeala de a fi sărac, sau greșeala de a te fi născut sărac. Sănătatea ta plătește pentru asta, printr-o nesfârșită pleiadă de metode care concretizează în ceva numit ”gradientul socio-economic al societății”.
  GRADIENTUL SOCIO-ECONOMIC AL SOCIETĂȚII
  Dr.ROBERT SAPOLSKI: Pe măsură ce cobori plecând din vârf pe scara socială, în termeni de statut socio-economic, cu fiecare pas făcut în jos, sănătatea ta se înrăutățește cu enorm de multe boli diferite. Speranța de viață se prezintă încă și mai rău, rata mortalității infantile crește, alături de orice alt lucru la care te-ai fi putut gândi.
  Deci, o problemă uriașă a fost, de ce există acest gradient. Un răspuns simplu, evident, este că, ”dacă ești bolnav cronic, nu vei fi prea productiv, așa că sănătatea creează situații socio-economice diferite”. Nici în cea mai mică măsură.
  Mai simplu, ai putea analiza statutul socio-economic al unui copil de 10 ani, și aceasta va prezice despre sănătatea lui, câteva decenii mai târziu. Așadar, aceasta este legătura cauzală. Următoarea: ”Ah, absolut evident”, ”oamenii săraci nu-și permit să meargă la doctor”. Este accesul la servicii medicale. Nu are nimic de-a face cu asta, pentru că vedeți același gradient în țări cu sistem medical universal.
  Bine…următoarea ”explicație simplă”: Ah, în general, ”cu cât ești mai sărac, cu atât e mai posibil să fumezi și să bei, și toate tipurile de moduri de viață riscante”. Da, într-adevăr, acestea contribuie, dar, studii aprofundate au demonstrat că asta explică poate o treime din variabile.
  Deci, ce rămâne? Ce rămâne, este faptul că ai o groază de probleme cauzate de stresul sărăciei. Deci, cu cât ești mai sărac, începând cu persoana care are un dolar mai puțin decât Bill Gates…cu atât ești mai sărac în țara asta… în general, cu atât mai rău stai cu sănătatea ta. Acest lucru ne spune un lucru foarte important: LEGĂTURA DINTRE SĂNĂTATE ȘI SĂRĂCIE, NU SE REFERĂ LA A FI SĂRAC, CI LA A TE SIMȚI SĂRAC.
  (Deci, se arată cum conștiința și conștientizarea stării tale, te poate înflori sau ofili, în funcție de condițiile tale de viață dobândite, date, evidențiate de mediul înconjurător.
  Aruncarea într-o stare deplorabilă de sărăcie/sărăcire, te face să conștientizezi lucid  mizerabilitate materială care te-atinge, de care ești conștient că te schimbă din bun în rău, fiindcă răul te acaparează pe de-antregul = fizic, psihic și moral…fiindcă, dacă pe unii nu-i afectează cine știe ce, adaptându-se ”din mers”-ul lucrurilor înspre mai rău, însăși situația dinaintea (de)căderii nefiind cu mult diferită de cea prezentă, aflată în continuă aluncare pe pantă!
  Pentru cei normali, crescuți în condiții optime de viață, sărăcia îi face să se simtă umiliți, nu atât prin faptul că sunt supuși rigorilor vieții ”de stradă”, unde sunt abuzați, brutalizați, folosiți, răniți sau chiar omorâți, dar, privirea celor normali, așa cum au fost și ei cândva odată…li se-nfinge-n creier și-n inimă ca un cui înroșit în foc, dând naștere fie la deznădejde, fie la furie neputincioasă, materializată la un moment dat printr-o mânie cumplită (re)vărsată, fie asupra unora la fel ca el, fie asupra ”normalilor” din care a ieșit și care, nu au fost în stare să-l apere, să-l protejeze …. )
  RICHARD WILKINSON: Din ce în ce mai mult realizăm că stresul cronic are o influență importantă asupra sănătății, DAR, CELE MAI IMPORTANTE SURSE DE STRES SUNT date de CALITATEA RELAȚIILOR SOCIALE. Și, dacă există ceva care diminuează calitatea relațiilor sociale, este stratificarea socio-economică a societății.
  Ceea ce a arătat știința acum este că, indiferent de bunăstarea materială, STRESUL DE-A TRĂI PUR ȘI SIMPLU ÎNTR-O SOCIETATE STRATIFICATĂ, CONDUCE LA UN LARG SPECTRU DE PROBLEME PUBLICE DE SĂNĂTATE și, cu cât este mai mare inegalitatea, cu atît mai grave devin acestea.
  Speranța de viață: mai mare în țările mai egale.
  Abuz de droguri: mai mic în țările egale.
  Boli mintale: mai puține în țările egale.
  Capital social – însemnând abilitatea oamenilor de-a avea încredere unul în celălalt. Din punct de vedere natural, acesta este mai mare în țările egale.
   
   

 9. Magda 3 noiembrie 2016 at 18:24

  RICHARD WILKINSON: 
  Media educațională: mai mare în țările mai egale.
  Rata crimelor: mai mică în țările mai egale.
  Infracționalitatea și rata încarcerării: mai mică decât în țările mai egale.
   
  Se repetă la nesfârșit:
  Mortalitatea infantilă, obezitatea, rata natalității juvenile: mai mică în ținuturi cu venituri egale. Și, probabil cel mai interesant, INOVAȚIA – mai mare în țările mai egale.
   
  Ceea ce pune în discuție străvechea noțiune, cum o societate stratificată este întrucâtva mai creativă și mai inventivă. Mai mult, un studiu efectuat în Marea Britanie, numit ”Studiul WhiteHall”, a confirmat că există o distribuție socială a bolilor, dacă o iei de sus în jos pe scara socio-economică.
   
  Spre exemplu, s-a descoperit că cele mai de jos trepte ale ierarhiei, au avut o creștere de patru ori a mortalității cauzate de boli de inimă, comparativ cu treptele de sus. Iar acest model există, indiferent de accesul la asistență medicală. (Adică, conștientizarea mediului te poate îmbolnăvi, indiferent de asistența medicală primită, sau nu…)
   
  Prin urmare, cu cât statutul financiar al unei persoane este mai precar, cu atât mai rea este și starea acesteia de sănătate. Acest fenomen își are rădăcinile în ceea ce-am putea numi”Stres Psihosocialși este temelia celor mai mari distorsiuni sociale care ne afectează astăzi, societatea.
   
  Cauza? Sistemul Monetar de Piață. Fără îndoială, cel mai mare distrugător al ecologiei…cea mai mare sursă de risipă, de epuizare și poluare…cel mai mare alimentator de violență, războaie, crime, sărăcie, abuz asupra animalelor și lipsă de umanitate, cel mai mare generator de nevroze sociale și personale, de boli mintale – depresia și anxietatea….
   
   Fără să mai menționăm de cea mai mare sursă de paralizie socială care ne oprește de a evolua noi metodologii pentru sănătate personală, sustenabilitate globală și progres pe această planetă, nu este vreun guvern sau vreo legislație coruptă, nu este vreo corporație sau un cartel bancar..sau vreaun defect al naturii umane…
  Și nici un secret ascuns cabalistic care controlează lumea.
  Este, de fapt, sistemul socio-economic însuși, baza tuturor problemelor.
   
  (Da, dar sistemul socio-economic însuși, este gândit pervers de niște băieți și fete cam într-o ureche, aparținători – majoritatea –  unora cu șorțulețe…care-s de obicei orbi, surzi și muți la adevăratele nevoi și probleme ivite în societate, pe care nu le vor schimbate pentru că nu-i lasă compasul și echerul care se opintesc schimbării în bine, chiar dacă au toată puterea s-o facă…legislativ, apoi aplicativ… e mai ușor să ții în mână o societate dezbinată, sărăcită, îngrijorată și înfricoșată…îi dai de lucru, ca să nu se mai uite în ograda ta!)
   
  Partea a 3-a: Proiectul Pământ.
   
  Să ne imaginăm pentru moment, că avem opțiunea să reconstruim civilizația umană din temelii. Ce-ar fi dacă, ipotetic vorbind, am descoperi o replică exactă a planetei noastre, iar singura diferență dintre aceasta și planeta actuală, ar fi că evoluția umană nu s-a petrecut.  
   
  AR FI O PALETĂ DESCHISĂ. Fără țări, fără orașe, fără poluare, fără republicani…doar un mediu curat și deschis. Așadar, ce-am avea de făcut? Ei bine, am avea nevoie de un ”scop”, nu? Și e prudent să spunem că acel scop ar fi supraviețuirea. Și nu doar să supraviețuim, ci s-o facem într-un mod optimizat, sănătos și prosper. Cei mai mulți oameni, firește, vor să trăiască și asta, preferabil, fără să sufere.
   
  Prin urmare, baza acestei civilizații trebuie să fie una de susținere, și deci, cât mai de durată pentru viața umană, ținând cont de toate nevoile materiale ale tuturor oamenilor din lume, în timp ce încercăm să eliminăm tot ceea ce ar putea să ne facă rău pe termen lung.
   
  Înțelegând scopul ”Durabilității Maxime”, următoarea întrebare privește ”metoda” folosită.  
  Ce fel de abordare alegem? Ei bine, să vedem! Ultima dată când am verificat, politica era metoda de operare socială pe Pământ…
  Așadar, ce au de spus doctrinele republicanilor, liberalilor, conservatorilor sau socialiștilor, despre designul societății? Hmm…absolut nimic!
   
  Bine atunci, dar despre religie? Cu siguranță Marele Creator trebuie să fi lăsat niște schițe pe undeva…Nu, n-am găsit nimic. Bun, atunci ce-a rămas? Se pare că avem ceva numit ”Știință”. Știința este unică prin faptul că metodele sale au nevoie, nu numai ca ideile propuse să fie testate și replicate…dar tot ceea ce vine dincolo de știință, este în mod inerent falsificabil.
   
  (Eu zic DETURNABIL…dacă persoanele implicate în orice altceva, inclusiv religie…bat câmpii cu grație, prin adăugiri sau falsificări, pentru niscaiva ascendent de putere asupra celorlalți, și de-aici țintind spre un statut aparte, privilegiat, alături și de ceva căștig material în plus, de bună seamă de vină este și ignoranța restului lumii care, de la un punct încolo este sinonimă cu prostia, care devine periculoasă prin perpetuare datorită credulității necercate! De altfel, religia nu are nimic împotriva științei, numai știința – prin descoperiri – să nu se întoarcă împotriva creației, periclitindu-i integritatea, cum e acum în multe situații!)
   
  Cu alte cuvinte, spre deosebire de religie și politică, știința nu are ego, și tot ceea ce ne sugerează, acceptă posibilitatea de a se dovedi fals, în cele din urmă.
   
  (Ei, nu?! Eu zic că posedă cel mai mare EGO! Știința își are ”născătorul/creatorul” ei care este omul, cercetătorul… care poate n-are caracter și nu e nici ușă de Biserică, imoral sau amoral, dar cu minte brici, aplecată spre știință. Și atunci, ce te faci? Dacă produsul de pe urma științei lui de carte pe un anumit domeniu face rău și nu bine, având consecințe nefaste incalculabile? Iar dacă este sărac dar ambițios, poate accepta ca sponsorul său să fie rău intenționat, chiar diabolic…deci, periculos!)
   

 10. Magda 4 noiembrie 2016 at 17:40

  Nu ține la nimic și evoluează constant. Ei bine, mie asta mi se pare destul de firesc. Și-apoi, bazându-ne pe starea actuală a cunoștiințelor științifice la început de sec.21, împreună cu scopul nostru de ”maximă durabilitate” pentru populație umană, cum se începe procesul actual de construcție?
   
  Ei bine, prima întrebare necesară este: DE CE AVEM NEVOIE PENTRU A SUPRAVIEȚUI? Răspunsul, bine-nțeles = resursele planetare. Fie că este vorba despre apa potabilă, energie consumată sau materia primă utilizată pentru a crea unelte și adăpost, planeta deține un inventar de resurse, multe dintre acestea, necesare supraviețuirii noastre.
   
  Așadar, aceasta fiind realitatea, devine critic să aflăm ce avem și unde este. Asta înseamnă că trebuie să efectuăm un studiu. Localizăm și identificăm fiecare resursă fizică de pe planetă și cantitatea disponibilă în fiecare loc, de la depozitele de cupru, până la cele mai bune locații pentru ferme eoliene unde să producem energie, la izvoare naturale de apă proaspătă, la o evaluarea a cantității de pește din ocean, și până la cele mai bune terenuri de cultivare a hranei, etc.
   
  Dar, pentru că noi, oamenii, vom consuma aceste resurse în decursul timpului, vom realiza că nu trebuie doar să localizăm și să identificăm, ci și să urmărim. Trebuie să fim siguri că nu rămânem fără niciunul dintre aceste lucruri…asta ar fi rău, iar asta înseamnă să urmărim nu doar ratele de consum, dar și ratele de regenerare, ca de exemplu…cât este necesar pentru ca un copac să crească sau un izvor, să se reumple.
   
  Aceasta se numește ”Echilibru Dinamic”. Cu alte cuvinte, dacă folosim copacii mai repede decât pot ei crește, avem o problemă serioasă, pentru că nu este sustenabil. Atunci, cum urmărim acest inventar, mai ales când recunoaștem că toate aceste lucruri sunt risipite peste tot? Avem mine de minerale vaste, în ceea ce numim Africa, concentrații de energie în Orientul Mijlociu, uriașe posibilități de alimentare de la energia mareică  pe coasta Atlanticului din America de Nord, cel mai mare rezervor de apă proaspătă în Brazilia, etc.
   
  Ei bine, din nou, știința străveche, are o teorie numită ”Teoria Sistemelor”.
   
  T E O R I A   S I S T E M E L O R
   
  Teoria Sistemelor, recunoaște că structura lumii naturale, de la biologia umană la biosfera pământească, la forța gravitațională a sistemului solar în sine, este un imens sistem conectat sinergetic, total interconectat. Așa cum se conectează celulele umane pentru a forma organele, iar organele se conectează pentru a ne forma organisemele, și cum trupurile noastre nu pot supraviețui fără resurse terestre sau hrană, aer și apă, așa suntem intrinsec conectați la Pământ, șamd…
   

 11. Magda 4 noiembrie 2016 at 17:46

  Deci, așa cum sugerează și natura, luăm tot acest inventar și bazele de date, și creem un sistem pentru a-l administra – ”Un Sistem de Administrare al Resurselor Globale” de fapt, pentru a ține socoteala fiecărei resurse relevante de pe planetă. Pur și simplu, nu avem altă alternativă logică dacă scopul nostru ca specie este să supraviețuim în timp.
   
  Trebuie să urmărim totul ca întreg. Înțelegând asta, putem să analizăm Producția. Cum vom folosi toate aceste lucruri?  Care va fi procesul nostru de producție și de ce avem nevoie pentru a fi siguri că este cel mai bine optimizat pentru a ne exprima durabilitatea?
   
  Primul lucru care ne sare în ochi, este faptul că TREBUIE SĂ ÎNCERCĂM CONSTANT și SĂ CONSERVĂM. Resursele planetare sunt în esență, finite. Așa că, este important să acționăm ”strategic”.
   
  ”Conservarea Strategică” este CHEIA. Al doilea lucru pe care îl recunoaștem, este că unele resurse nu sunt la fel de bune ca altele, ca performanță. De fapt, unele dintre acestea, puse în practică, au un efect teribil asupra mediului, ceea ce ne afectează invariabil sănătatea. De exemplu: petrolul și combustibilii fosili, indiferent cât ai reduce consumului, vor elibera mereu câțiva agenți poluatori pentru mediu. Prin urmare, este esențial să facem ce este mai bine pentru a folosi astfel de lucruri numai când e necesar, dacă nu, chiar deloc.
   
  Din fericire pentru noi, vedem o mulțime de alternative = energie solară, eoliană, mareică, hidro-încălzire diferențială, și posibilități de utilizare a energiei geotermale. Așa că, putem avea o strategie obiectivă despre cum să utilizăm acestea și unde, pentru a evita ceea ce am putea numi ”repercursiuni negative” sau orice altceva care rezultă din procesul de producție sau utilizare, care poate produce distrugeri mediului, și prin urmare, și nouă.
   
  Vom numi asta ”Siguranță Strategică”,  pentru a o lega de ”Conservarea Strategică”.
  Dar strategiile de producție nu se opresc aici. Vom avea nevoie de o ”Eficiență Strategică” pentru mecanismul de producție în sine.  
   
  Și ceea ce găsim, este că sunt cam trei protocoale specifice la care trebuie să aderăm:
   
  Unu: Fiecare bun pe care îl producem, trebuie să fie proiectat să dureze cât mai mult posibil. În mod natural, cu cât mai multe lucruri tind să se strice, cu atât mai multe resurse  sunt necesare pentru a le înlocui și cu atât mai multă risipă se produce.
   
  Doi: Când lucrurile se strică sau nu mai este posibilă utilizarea lor din diverse motive, este neapărat necesară RECICLAREA a cât mai multor dintre ele. Așadar, liniile de asamblare industrială, trebuie să țină cont de asta încă din primele faze ale ciclului de producție.
   
  Trei: Tehnologiile cu evoluție rapidă, cum este electronica, care este expusă/expuse celei mai rapide faze de învechire tehnolgică, va fi necesar să fie reproiectată/reproiectate, pentru o îmbunătățire a componentelor fizice, rapidă și facilă.   
   

 12. Magda 4 noiembrie 2016 at 17:52

  Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să aruncăm la gunoi întregul computer, doar pentru că unele dintre componentele sale sunt depășite tehnologic. Așadar, vom proiecta componentele în așa fel încât să fie ușor îmbunătățite piesă cu piesă, într-un mod standardizat și interschimbabil, care să țină pasul cu tendințele schimbărilor tehnologice.
   
  Și-atunci când realizăm că aceste mecanisme ale ”Conservării Strategice” , ”Siguranței Strategice” și-a ”Eficienței Strategicesunt pure considerații tehnice, dincolo de orice opinie sau părere umană, pur și simplu vom programa aceste strategii într-un calculator, care pot manipula și calcula toate variabilele relevante, permițându-ne să ajungem la o metodă absolut perfectă pentru o producție sustenabilă, bazată pe cunoașterea curentă.   
   
  Și, în vreme ce asta poate suna ca și cum ar fi un proces complex, tot ceea ce ne trebuie, este un computer performant, ca să nu mai menționăm o atât de mare varietate de sisteme informatice de decizie și monitorizare, pe care le utilizăm deja în întreaga lume astăzi, pentru scopuri izolate. Este un simplu proces de extindere.
   
  Așadar…Astăzi, nu doar că avem propriul Sistem de Management al Resurselor, dar avem de asemenea, și un Sistem al Managementului Producției, ambele ușor de automatizat, pentru a maximiza eficiența, conservarea și siguranța.
   
  Realitatea informațională este că mintea umană, sau chiar un grup de oameni nu poate urmări tot ceea ce trebuie urmărit. Trebuie făcută prin intermediul computerelor și este realizabil. Și asta ne duce către următorul nivel: DISTRIBUȚIA.
   
  Care sunt strategiile sustenabile care au sens aici? Păi, din moment ce știm că, cea mai scurtă distanță dintre două puncte este o linie dreaptă și, de vreme ce energia este necesară pentru alimentarea mașinilor de transport, cu cât este mai mică distanța de transport, cu atât este mai eficientă.  
   
  Producerea unor bunuri pe un continent și transportul lor pe un altul are sens, numai dacă bunurile în discuție, pur și simplu nu pot fi produse la locul de destinație. Altfel, nu este nimic altceva, decât risipă. Trebuie să producă (bunuri) local, ca distribuția să fie simplă și rapidă, și să necesite cât mai puțină energie. Noi numim asta ”Proximitate Strategică”, ceea ce la un nivel simplu, înseamnă reducerea cât mai mult posibil a transportului de bunuri, dintre materia primă și produsele finite.
   
  Desigur, ar putea fi de asemenea important de știut, și CE bunuri transportăm, și DE CE…. Iar asta intră sub incidența unei categorii = CEREREA. Și cererea este pur și simplu ceea ce oamenii au nevoie pentru a fi sănătoși și de-a avea un nivel de viață ridicat.
   
  Spectrul nevoilor umane variază, de la necesitățile vitale cum ar fi hrana, apa potabilă și adăpostul… la bunurile sociale sau recreaționale care sunt necesare relaxării, plăcerilor personale sau sociale, fiind factori importanți pentru sănătate umană și social-globală.   

 13. Magda 4 noiembrie 2016 at 18:00

  Deci, foarte simplu, începem o altă analizare. Oamenii își descriu necesitățile, cererea este procesată, și producția începe, bazată pe această cerere.  Și, din moment ce nivelul cererii pentru bunuri diferite va fluctua în mod natural de la regiune, la regiune, va trebui creat un ”Sistem de Monitorizare a Cererii/Distribuției”, pentru a evita consumul excesiv și insuficiența. Bine-nțeles, această idee nu este o noutate, ea este utilizată în fiecare lanț important de magazine în zilele noastre, pentru a asigura o inventariere corespunzătoare. Numai că, de data aceasta, se va aplica la scară globală.
   
  (Da, dar să schimbe cei trei de șase alungiți de pe etichetele de marcare a bunurilor, care înseamnă subordonare materială și spirituală față de cine nu trebuie…altminteri, sub masca bunăstării prin optimizarea eficienței, obținem raiul pământesc, în detrimentul celui ceresc!
  Poate și d-aia, în celălalt Zeitgeist The Movie, se ironizează credința, locurile pe unde și-a făcut prezența a Doua Persoană din cadrul Sf.Treimi, inclusiv dumnezeirea în întregul ei…așa că, iată cum se leagă pricina batjocurii la adresa dumnezeirii, pentru a crede că, numai omul de unul singur poate naște și renaște prin/spre perfecțiune, fără ajutorul ori încuviințarea Celui de Sus!
  Ideile generale de schimbare sunt bune, dar trebuie schimbate anumite lucruri ce au fost preluate din trecut și care, inițial, au fost concepute apoi implementate, pentru înrobire și pecetluire… )
   
  Dar așteptați un moment. Noi nu putem înțelege realmente cererea, dacă nu ținem cont de nivelul de utilizare a bunului în sine. Este logic și sustenabil ca fiecare om să aibă…să zicem, cel puțin un lucru din fiecare produs? Indiferent de durata de utilizare?  (Bună întrebare!) Nu, asta ar fi pur și simplu risipitor și ineficient.
   
  Dacă o persoană are nevoie de un bun, de care are nevoie să zicem 45 de minute în fiecare zi, ar fi mult mai eficient dacă acel bun, ar fi pus la dispoziția fiecăruia, precum și-a altora, numai când este nevoie.
   
  (Serios? Depinde! Spre exemplu, nu sunt de acord în privința aragazului (cu cuptor cu tot), a mașinii de spălat, uscătorului, aspiratorului, hai să zicem măturii…fiecare trebuie să-și aibă propriul bun într-o casă, nu să se folosească toți de el, pentru că nu toți au grija bunului, să nu-l deterioreze ușor și repede printr-o neglijență brutală, TOCMAI pentru că este al tuturor, și nu al fiecăruia în parte, adică personalizat!
  Pas! E la fel ca și cu o femeie pe care o au toți…fiind un ”bun” de larg consum, dar și de răspândire extinsă de boli lumești (zise și rușinoase), NU de unică folosință,  bașca că rodată cum e, nu poate crea sentimentul că ea s-ar putea atașa sentimental de careva, ori vice-versa…
  Poate am exagerat, dar, așa cum haina pe care-o îmbraci, a fost la vânzare în număr limitat, chiar dacă altcineva s-ar nimeri să aibă una identică cu a ta, tu, dacă ai cumpărat-o cu plăcere și ai început s-o porți, ea (haina) deja a împrumutat CEVA din personalitatea ta care, ca și cu un instrument de scris sau o lingură ori un cuțit,  mânuit/e cu grijă și timp îndelungat, devine o prelungire a ta! Așa și cu haina/bunul care, plecat din procesul de producție, apoi de la magazin la tine acasă, și-apoi pusă pe tine… devine un pic unică, datorită purtătorului…așa-i?)

 14. Magda 6 noiembrie 2016 at 20:55

  Mulți uită că ceea ce doresc ei NU este bunul, este scopul acelui bun. Când realizăm că acel bun în sine este la fel de important ca și utilitate a sa, putem vedea că ”restricția externă ”  sau ceea ce numim astăzi ”proprietate” este extrem de degradantă și ilogică din punct de vedere al mediului, în cel mai fundamental sens ecomonic.
   
  (Pe bune? Sunteți sonați! Oamenii, dimpotrivă, și-au restrâns ca proștii PROPRIETATEA de pământ pe care aveau casa, ograda, livada, animalele de povară, orătăniile, câmpul pe care cultivau și, nu departe de după cel de-al Doilea Război Mondial, tinerii de-atunci au început să nu le mai pese de munca pământului, toți căutând să se școlească, să dobândească o meserie și să fugă de la țară, la oraș.
  Ei, acum că toată lumea e la oraș, o simte pe propria piele cât de ”bine” îi e când rămâne fără serviciu, când facturile la utilități au date scadente, iar vecinii te privesc dușmănos pentru că devii datornic la plata întreținerii; azi, stai la mâna autorităților pentru o bucată de pâine, după o grămadă de formalități și tot nu te-ajungi, pe când, dacă-ți fi păstrat casa de la țară, pământul, nu te dezamăgeau – producea CEVA cu ajutorul lui Dumnezeu și pentru tine. Bunicii mei cultivau inclusiv bumbac, viermi de mătase, se torcea, se cosea, se tricota; aveau războaie de țesut și mașină de tricotat, mașină de cusut în casă. Dădeau puține produse la schimb pentru ceea ce nu aveau, în rest, aveau tot ceea ce le trebuia! )
   
  Deci, avem nevoie să elaborăm o strategie numită ”Acces Strategic”.  Aceasta poate fi fundația pentru ”Sistemul nostru de cerere/Distribuție”  care oferă garanția că putem satisface cererea nevoilor populației, oferind acces pentru orice își dorește fiecare, atunci când își dorește.
   
  (Da, dar în câte generații reușești să elimini LĂCOMIA și NESIMȚIREA? Am observat că, atunci când ceva se dă gratis sau generic…”inclus în preț” spre folosința multora/tuturora (cum e toaleta publică, spre exemplu sau servirea gen ”bufet suedez”, lumea face risipă și-și adună în plus – la pachet, pentru acasă sau în propria burtă –  iar de la toaletă, când săpunul nu este lichid, dispare, iar prosoapele de șters, inclusiv hârtia, sunt irosite abuziv, aiuritor! Nu vorbesc despre mizeria lăsată în urmă, arătând stilul barbar în care au fost folosite cele de trebuință…)
   
  Și, în ceea ce privește obținerea fizică a bunurilor, centre de acces regional și centralizate, toate au un rost, în cea mai mare parte, fiind așezate în imediata vecinătate a populației, în care o persoană, pur și simplu intră, ridică obiectul, îl utilizează și la sfârșit îl returnează atunci când nu mai e nevoie de acel bun…cam în genul în care funcționează bibliotecile în zilele noastre.
   
  De fapt, aceste centre nu doar că vor exista în comunitate așa cum astăzi vedem magazine locale, dar centre de acces specializate vor exista în locații specifice unde, anumite bunuri sunt sunt utilizate cu precădere, economisind energie, alături de cicluri de transport cât mai reduse.
   
  Și, îndată ce acest Sistem de Monitorizare devine operațional, el se conectează direct la Sistemul de Management al Producției și, bine-nțeles, la Sistemul de Management al Resurselor, prin crearea unui sistem care se interconectează dinamic, la un Sistem Economic de Managenet Global, pentru a ne asigura că se menține sustenabilitatea, începând cu asigurarea integrității resurselor finite, mergând mai apoi către certitudinea că se creează cele mai bune și cele mai strategice bunuri posibile, în timp ce distribuim totul, în cel mai eficient și inteligent mod.

 15. Magda 6 noiembrie 2016 at 20:59

  (Pare utopic!
  De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, sună a măsuri stricte ca-n Super-Memorandumul semnat între 25 și 29 iunie 2014 la Strasbourg, privitor la colaborarea politică, administrativă și religioasă dintre Uniunea Europeană pe de o parte, și Guvernul Greciei, Biserica de la ”Istanbul”, Bisericile Ortodoxe, ”biserica” Romano-catolică, Guvernul Rusiei și Guvernul Republicii Cipru, pe de altă parte, PLAN de înrobire și uniformizare GLOBALĂ a populației, semnând și trâdând LA VÂRF – oameni de stat, politicieni și preoți- ierarhi, adică propriile lor popoare date spre păstorire (laică și sacră), trădând ca  niște lupi  Adevărul de Credință, pe Însuși Dumnezeu!
  Vezi, din curiozitate la:
  https://monahulteodot.wordpress.com/2016/03/24/mai-avem-un-an-si-vine-urgia-p-justin-parvu-16-iun-2013/
   
  Păi dacă ĂȘTIA s-au prostituat trădând prin semnare, multiplicându-se în țășpe mii de IUDE ”moderne”, CUM FACI SĂ NU DAI NAȘTERE LA ABUZURI DIN PARTEA CELOR CARE-S LA BUTOANELE SISTEMULUI DE MANAGEMENT GLOBAL?
  CA SĂ NU AI PROBLEME, TREBUIE SĂ AI O POPULAȚIE PREPONDERENT EDUCATĂ ȘI MOTIVATĂ, LUCRÂND CONȘTIINCIOS SPRE BINELE TUTUROR, LUÂNDU-ȘI DIN MAGAZINELE TUTUROR…DOAR STRICT CELE DE TREBUINȚĂ, CEEA CE ÎNSEAMNĂ CĂ TREBUIE SĂ AIBĂ, PE LÂNGĂ UN ÎNALT GRAD DE CONȘTIINȚĂ, ȘI O GÂNDIRE CURATĂ, DAR PROFUNDĂ…ȘI EI, DAR ȘI CEI CARE SUNT ÎN VÂRFUL PIRAMIDEI!
   
  Și, nu în ultimul RÂND, grija consecventă în privință (re)surselor, alături de respectul față de viață și muncă…adică IDEALUL prefigurat în documentar, nu cred că va fi dorit și va veni de la sine pentru toată lumea, ci numai generat de o CRIZĂ  MAJORĂ fie de pe urma unei calamități naturale, a unei epidemii, fie de pe urma unei dictaturi odioase care va înfiora lumea, suficient cât s-o potolească!
   
  Poate așa se va ajunge la acel înalt grad de conștientizare a ceea ce se întâmplă ACUM  și care ar putea fi evitat din timp, dacă lumea ar simți măcar pericolul dat de neliniștea forțelor naturii care s-au dezlănțuit parcă vrând să pedepsească pe oamenii care-și bat joc de creația lui Dumnezeu! )
   
  Iar rezultatul UNIC al acestei abordări bazate pe pre-rezervarea mediului care este în mod intuitiv cea mai potrivită și care, de cele mai multe ori arată cum, acest logic, convenabil și empiric  proces de conservare și eficiență, definește adevărata sustenabilitate umană pe această planetă, ce ar putea genera CEVA, nemaivăzut până acum în istoria umanității: ACCESUL LA ABUNDENȚĂ, nu doar pentru un procent din populația lumii…ci pentru întreaga civilizație.
   
  Acest model economic care tocmai a fost prezentat ca o generalizare…acest sistem responsabil de o abordare globală a managementului resurselor și proceselor, proiectat pentru nimic altceva decât din grijă pentru întreaga umanitate în cel mai eficient și inteligent mod, poate fi definit ca o ”Economie bazată pe resurse”.
   
  Ideea a prins contur prin anii 70, prin intermediul inginerului structural Jacque Fresco.
  El a realizat încă de-atunci că societatea se află pe un curs de coliziune cu ea însăși și cu natura, nesustenabilă pe fiecare nivel, existând posibilitatea de a ne distruge într-un fel sau altul.  
   
  Interviu din 1974:
   
  -Toate aceste lucruri de care vorbești Jacque…ar putea fi puse în aplicare cu ceea ce știm azi? Sau numai presupui…pe ceea ce se știe azi?
   
  -Nu, toate aceste lucruri pot fi puse în aplicare cu ceea ce știm astăzi…
  Ar fi nevoie de 10 ani pentru a schimba suprafața Pământului pentru a RECONSTRUI LUMEA ca pe o A DOUA GRĂDINĂ A EDENULUI.
  Alegerea vă aparține!
  Stupiditarea cursei înarmărilor…dezvoltarea armelor…încercarea de a rezolva problemele prin politică, alegând între un partid politic sau altul…TOT ACEST POLITIC ESTE FUNDAMENTAL CORUPT!  
   
  Permiteți-mi s-o spun din nou: comunismul, socialismul, facscismul, democrații, liberalii, VOR DOAR SĂ PUNĂ STĂPÂNIRE PE FIINȚELE UMANE!
  Toate organizațiile care cred într-o viață mai bună pentru oameni:NU există problema negrilor, sau problema polonezilor, evreilor sau grecilor, ori a femeilor, toate-acestea sunt probleme umane!  
  Nu-mi este teamă de nimeni, nu lucrez pentru nimeni, nimeni nu mă poate discredita! Nu am șefi!
  MI-E TEAMĂ SĂ TRĂIESC ÎN SOCIETATEA DE ASTĂZI.
  Societatea noastră nu poate fi menținută prin acest tip de INCOMPETENȚĂ!
  Era minunat sistemul Pieței Libere în urmă cu 35 de ani. Atunci încă mai era util.
  ACUM, DACĂ NU NE VOM SCHIMBA MODUL DE GÂNDIRE, VOM PIERI!
  Filmele horror ale viitorului, vor fi despre societatea noastră. Modul în care nu a funcționat, și politica…acestea vor fi subiectul filmelor horror.

 16. Magda 7 noiembrie 2016 at 18:01

  JACQUES FRESCO: Ei bine, o muțime de oameni folosesc azi termenul de ”știință fără suflet” pentru că știința este analitică, și ei nici măcar nu știu ce înseamnă analitic. Știința înseamnă: aproximări cât mai exacte a modului în care realmente operează natura. Așadar, vă spune adevărul – este ceea ce este.
   
  Un om de știință nu încearcă să se înțeleagă cu oamenii. Oamenii de știință spun doar ce au descoperit. Ei, trebuie în permanență să se întrebe în privința naturii lucrurilor și, dacă un om de știință vine cu un experiment în care arată că anumite materiale au anumite proprietăți, alți oameni de știință apoi, va trebui să poată reproduce acel experiment și să obțină aceleași rezultate.
   
  Chiar dacă un om de știință crede că un tip de aripă de avion în conformitate cu calculele matematice poate să suporte o anumită greutate, el, totuși, pune acea greutate pe aripă pentru a vedea când se rupe și apoi spune: ”calculele mele au fost corecte sau acestea nu sunt corecte”.
  Iubesc acest sistem, pentru că este nepărtinitor și liber de prejudecata că matematica poate rezolva toate problemele.
  Trebuie să-ți testezi și matematica.
  Cred că orice sistem care poate fi testat, ar trebui să fie testat.
  Iar toate deciziile ar trebui să se bazeze doar pe cercetare.
   
  O Economie bazată pe Resurse, nu este altceva decât metoda științifică aplicată problemelor sociale, un concept aproape inexistent în lumea de azi. SOCIETATEA ESTE O INVENȚIE TEHNICĂ. Și cele mai eficiente metode de optimizare a sistemului de sănătate, a producției de bunuri, a distribuției, a infrastructurii orașelor și altele asemenea, aparțin domeniului științific și tehnologic, NU a politicii sau a sistemului economic monetar.
   
   (Corect! Politicul și sistemul economic monetar, doar se folosesc de știință și tehnologie, încununându-se adesea cu laurii meniți lor, din simplu pe motiv că având legislativul și banii pe mâna lor, hotărăsc cine, ce fel de invenție sau inovație ”să treacă”, dacă le este de folos lor, intereselor lor, apoi oamenilor…)  
   
  Funcționează în același mod sistematic în care să spunem, funcționează un avion și nu există o cale republicană sau liberală pentru a construi un avion.
  De asemenea, natura însăși este referința fizică pe care o utilizăm demonstrându-ne știința, și este un sistem predefinit care este emergent, pe măsură ce începem să înțelegem.
   
  De fapt, nu există nici un motiv pentru care să crezi în mod subiectiv, că ceva este adevărat. Mai degrabă, se prezintă ca o opțiune: poți învăța să te aliniezi cu legile naturale și să te comporți în conformitate cu ele, creînd invariabil armonie și durabilitate sau, poți merge împotriva curentului, și nu purtat de el.
   
  Nu contează cât de mult crezi tu că poți să te ridici și să mergi drept pe zidul de lângă tine, de vreme ce legea gravitației nu-ți  va permite. smile
  Dacă nu mănânci – vei muri.
  Dacă nu vei fi atins, ca sugar – vei muri.
  Oricât de urât sună, NATURA ESTE UN DICTATOR și, fie o ascultăm și trăim în armonie cu ea, fie suferim consecințe nefaste, invitabile.
   
  Așadar, o Economie bazată pe Resurse, nu este altceva decât un set predefinit, bazat pe înțelegerea mecanismelor vieții, unde toate deciziile au la bază optimizarea vieții umane și a mediului, într-un mod sustenabil.
   
  Vine în legătură cu cu un empiric ”Mesaj al Pământului” în care fiecare ființă umană împarte, deoarece este necesar…tot ceea ce are, din nou, asta dincolo de filozofia sa politică sau religioasă.
  Nu este nici un relativism cultural în această abordare.
  Nu are nicio importanță opinia.
  Nevoile umane, sunt nevoi umane, și necesitățile vieții cum sunt aerul curat, hrana sănătoasă și apa potabilă, deopotrivă cu cultivarea unui mediu pozitiv, stabil și non-violent, este necesară pentru sănătatea noastră fizică și mentală, pentru a se potrivi evoluției noastre și mai mult chiar, supraviețuirii speciei în sine.  
   
  (Ei, tocmai nevoile umane, necesitățile vieții sunt gestionate de politicul și economicul-monetar – alterat, zgârcit-agresiv, multe dintre nevoi și necesități devenind greu de procurat și păstrat, pentru o masă din ce în ce mai mare de oameni, de la comunități, la orașe, țări și continente…contribuind astfel negativ la starea de sănătate – fizică și mentală, generală!)

 17. Magda 8 noiembrie 2016 at 19:08

  O Economie bazată pe Resurse, ar avea drept fundament resursele disponibile. Nu poți pur și simplu să aduni o mulțime de oameni pe o insulă sau să construiești un oraș cu 50.000 de oameni fără să ai acces la cele necesare vieții.
   
  Așa că, atunci când folosești termenul de ”abordare comprehensivă a sistemelor”, mă refer la a face mai întâi inventarierea resurselor zonale și determinarea resurselor acelor zone, nu doar o abordare arhitecturală, nu doar o decizie de design, ci o decizie bazată pe ceea ce este necesar pentru susținerea vieții umane. Și asta este ceea ce înțeleg eu printr-un sistem de gândire integrat.
   
  Hrană, îmbrăcăminte, adăpost, căldură, dragoste…toate aceste lucruri sunt necesare și, dacă deposedezi oamenii de ele, vei avea  o persoană dezumanizată, mai puțin funcțională.
   
  Așa cum am subliniat, Economia bazată pe Resurse, se dezvoltă global, abordând sistemele de la extracție, producție și distribuție care sunt bazate pe un set de mecanisme economice realiste, sau strategii care garantează eficiența și durabilitatea în fiecare ramură a economiei.
   
  Deci, continuând șirul ideilor privitoare la designul local, ce urmează în ecuația noastră? Unde se vor materializa toate acestea? În Orașe. Evoluția orașelor este cea care definește civilizația modernă.  Rolul lor este acela de a facilita un acces optim la necesitățile vieții, deopotrivă cu un suport mărit pentru interacțiunea socială și comunitară.
   
  Așadar, cum am putea descrie proiectarea unui oraș ideal? Ce formă ar trebui să aibă? Pătrată? Trapezoidală? Păi, având în vedere că ne vom mișca în jurul lucrurilor, ar trebui să-l facem cât mai echidistant posibil, cât mai accesibil, întocmai ca un cerc. (eu credeam că hexagon…)
   
  Ce-ar trebui să conțină orașul? Păi, în mod natural, avem nevoie de o zonă rezidențială, o zonă industrială, o zonă energetică, o zonă agricolă. Dar noi, de asemenea, suntem ființe cu aspirații, prin cultură, natură, recreere și educație. Așa că, trebuie să includem un minunat parc în aer liber, un centru cultural-artistic și pentru socializare, centre de educație și laboratoare de cercetare.
   
  Și, din moment ce lucrăm cu un cerc, pare să fie rațional să amplasăm aceste facilități în Segmente, având la origine o suprafață de teren conformă fiecărei destinații în parte, la un loc cu un acces facil. Foarte bine.
   
  Acum, să trecem la lucruri mai specifice: prima oară, trebuie să luăm în considereare Nucleul, infrastructura sau intestinele organismului urban. Acestea, ar fi distribuția apei, bunurilor, evacuarea deșeurilor, rețeaua energetică și canalizarea.
   
  Întocmai cum în zilele noastre avem distribuția apei și canalizarea în subteran, vom extinde acest concept și pentru sistemul integrat de reciclare și colectare a deșeurilor. Nu mai avem nevoie de gunoieri sau de poștași. Aceste servicii sunt încorporate în arhitectura orașului. Putem chiar folosi automate de tuburi pneumatice și alte tehnologii similare.
   
   (Minunat! După desenul exemplifica(n)t arătat, vor lucra, se vor mișca lejer, datorită formei de cerc, orașul având forma asemănătoare unei ținte, a unei pânze de păianjen, intersectându-i-se nervurile circulare atât orizontal, cât și vertical…exact ca o roată dințată unde fiecare componentă are rolul și specificitatea ei în îndeplinirea unei activități, ușor și rapid, ajutându-se reciproc datorită interferării pricinuite de dispunerea lor ingenioasă! Totul pornește din mijlocul imaginar al orașului, ca-ntr-un evantai larg desfăcut, ale cărei margini se unesc la 360 de grade!)
   
  Câte ceva despre transport. Este necesar să fie strategic integrat și proiectat, pentru a reduce sau chiar înlătura, nevoia de automobile independente, ineficiente. Tramvaie electrice, benzi transportoare, scări rulante și TRENURI MAGLEV care te pot duce practic oriunde în oraș, chiar și pe vertical, precum și în orașe diferite. (Oau! Să vedeți ce bine arată! 1,53.05)
   
  Și, bine-nțeles, în eventualitatea că este necesar un automobil, acesta este complet automatizat, pentru siguranță și integritate. De fapt, această tehnologie de automatizare, operează încă de pe-acum. În accidentele de automobile, își pierd viața în jur de 1,2 milioane de oameni, anual; alte 50 de milioane, sunt grav răniți. Este absurd, și asta trebuie să dispară.
   
  Mașinile fără șofer, împreună cu proiectarea inteligentă a orașelor, pot, aproape elimina aceste accidente.
   
  AGRICULTURA
   
  Astăzi, din nefericire, utilizând tehnologii industriale ieftine, utilizând pesticide, fertilizatori în exces și alte metode, am reușit să distrugem cu succes, majoritatea terenului arabil de pe această planetă, ca să nu menționăm că ne otrăvim intens organismele proprii.
   
  De fapt, toxinele chimice industriale și agricole, sunt prezente în aproape oricare ființă umană considerată, inclusiv copiii.  
   

 18. Magda 9 noiembrie 2016 at 22:56

  Din fericire, există o alternativă viabilă = CULTURILE ÎN SERILE HIDROPONICE ȘI AEROPONICE care, de asemnea, reduc necesarul de nutrienți și apă, cu până la 75% din ceea ce utilizăm acum.
   
  Hrana, poate fi acum obținută la scară industrială, în sere ermetice, verticale. Cu clădiri de 50 de etaje, cu loturi de un acru, practic….eliminând nevoia de a utiliza pesticidele și hidrocarburile, în general. (1:54:30) Acesta este viitorul industriei alimentare. EFICIENT, CURAT ȘI ABUNDENT!
   
  Așadar, un sistem așa de avansat ar fi, cel puțin parțial ceea ce este nevoie pentru a reduce dimensiunea centurii agricole, și ar produce tot ce este nevoie pentru întreaga populație a orașului, fără a fi nevoie să se importe nimic din altă parte, economisind timp, materiale și energie.
   
  Și dacă tot a venit vorba de energie, Centura Energetică va trebui să lucreze într-o abordare sistemică care să extragă energia din medii regenerabile și abundente, cum ar fi energia eoliană, solară, geotermală, și prin temperatură diferențială și dacă prin zonă sunt posibilități hidroenergetice = energia valurilor sau mareică.
  Pentru a evita intermitențele și a asigura un surplus energetic, aceste metode vor fi îmbinate într-un sistem integrat, completându-se reciproc la nevoie, concomitent cu stocarea energiei în surplus, în uriașe condensatoare în subsol, în așa fel încât nimic să nu se piardă.
  Și nu doar orașul în sine își va produce energia, ci clădirile își vor produce independent energia necesară, și VOR GENERA ELECTRICITATE PRIN INTERMEDIUL VOPSELEI FOTOVOLTAICE, a TRADUCTOARELOR DE PRESIUNE, A EEFCTULUI TERMOELECTRIC, și-a altor tehnologii curente, dar utilizate insuficient momentan.
  Dar firește, aceasta ne conduce către întrebarea: CUM VA FI POSIBILĂ CREAREA ÎN PRIMUL RÂND A ACESTOR TEHNOLOGII ȘI BUNURI? Asta ne trimite către PRODUCȚIE: Centura Industrială, în afară de spitale și altele asemenea, ar fi centrul fabricilor de producție.
  Integrate pretutindeni, ar putea firește, să obțină materiile prime pe calea Sistemului de Management Global al Resurselor despre care am mai vorbit, cu cerere generată de populația orașului însuși.
  DR.BEROK KHOSHNEVIS (Industrial & Sistems Engineering; USC):Dincolo de producția de utilaje, trebuie să luăm din nou în discuție, un nou și puternic fenomen care, doar ce-a apărut în istoria recentă a umanității, dar este pe cale să schimbe totul. Se numește ROBOTIZARE sau AUTOMATIZAREA MUNCII.
  Deci, dacă vă uitați în jur, veți observa că aproape tot ceea ce folosim astăzi, este automatizat. Încălțămintea, hainele, consumabilele, automobilul, și altele…sunt fabricate de mașini într-un mod robotizat. Putem oare spune că societatea noastră nu a fost influențată de acest extraordinar avans tehnologic? Bineînțeles că nu! Aceste sisteme vor trasa noile structuri și noile nevoi, care vor face ca multe din nevoile actuale să fie depășite.  
  Deci, va trebui să dezvoltăm și să utilizăm tehnologia, în mod exponențial. Așadar, în mod sigur automatizarea va continua. NU PUTEM OPRI TEHNOLOGIILE CARE AU SENS. Automatizarea muncii prin tehnologie este doar începutul transformărilor sociale majore din istoria umanității.
  De la revoluția agricolă și inventarea plugului și până la revoluția industrială și inventarea motorului cu aburi, mergând pănă la ERA INFORMAȚIONALĂ pe care o traversăm acum, ceea ce este esențial, este avansul electronicii și computerelor. Și, grație avansului metodelor de producție actuale, robotizarea evoluează de la sine.
  DR.ADRIAN BOWER (Inventator, inginer în cadrul Bath Unversity, UK): Depășirea metodelor tradiționale de asamblare a subansamblelor într-o configurație, duce către o metodă avansată de creare a unui produs, printr-un singur proces. Asemeni celor mai mulți ingineri, sunt fascinat de biologie, fiindcă este așa de plină de exemple de capodopere  de inginerie. BIOLOGIA ESTE STUDIUL LUCRURILOR CAPABILE SĂ SE REPRODUCĂ, deoarece asta este cea mai bună definiție a vieții pe care o avem.
  Repet, ca inginer, am fost mereu intrigat de ideea mașinilor care se pot reproduce singure. REP-RAP este o imprimantă tridimensională, ceea ce înseamnă că este o imprimantă care, conectată la un computer, în loc să imprime un model pe foi bidimensionale de hârtie, construiește un obiect real, fizic, tridimensional.
  Acum, asta nu e o noutate! Imprimantele 3D sunt cunoscute încă de acum 30 de ani. (?!)
  Chestia tare la REP-RAP este că își construiește singură cele mai multe componente. Așa că, dacă ai una, poți să mai faci alta și să i-o dai unui prieten sau, poți deasemenea, să fii capabil să produci o mulțime de lucruri folositoare. De la simpla modelare a obiectelor casnice de bază, pănă la modelarea unui automobil, dintr-o singură piesă, printr-o prelucrare 3D cu o astfel de imprimantă, se face pasul către o transformare profundă a practic oricărei arii de producție.
  (Bine, bine…dar ea, imprimanta, pe ce lucrează? Adică, în loc să iei un top de hârtie A4 pe care să imprime, îi pui ”folii” de plastic, nu? Dar pentru obiectele noi înseamnă că trebuie să ai, asemenea croitorului, TIPARUL/PROGRAMUL care să ruleze pe calculator în privința construirii unei chei franceze spre exemplu, urmând apoi printr-un PRINT să-i dai de lucru imprimantei, nu?!)

 19. Magda 10 noiembrie 2016 at 15:07

  Incluzând și construcția locuințelor. CONTOUR CRAFTING este de fapt o astfel de tehnologie de fabricare, așa-numita printare 3D, când se construiesc obiecte 3D plecând de la un model pe calculator.
   
  Utilizând medota CONTOUR GRAFING (modelarea conturului), devine posibilă construirea unei case de 185 metrii pătrați în totalitate, de către o mașină, timp de o zi. Motivul pentru care oamenii sunt interesați de automatizarea în construcții, este că aceasta, aduce realmente o muțime de beneficii.   
   
  De exemplu, construcțiile sunt munci destul de grele și, chiar dacă crează locuri de muncă pentru un segment social, de asemenea, prezintă complicații și probleme. De exemplu, munca în construcții, este cea mai periculoasă muncă existentă. Este mult mai periculoasă decât munca în mină sau agricultură, și are rata de mortalitate cea mai mare în aproape toate țările.
   
  O altă problemă, este risipa. Pentru o casă medie, în Statele Unite se produc între 3 și 7 tone de deșeuri. Așadar, o cantitate imensă dacă ne uităm la impactul sectorului de construcții și luăm în considerare că, 40% din toate materialele existente în lume, se folosesc în construcții. Așadar, se produce o risipă mare de energie și produse, și de asemenea, un impact negativ pentru mediu.
   
  ROXANE MAEDOWS (The Venus Project): Construcția caselor utilizând ciocane și cuie și lemn, în stadiul actual al tehnologiei de astăzi, este realmente absurdă și trasează calea pentru forța de muncă a clasei medii, în opoziție cu industrializarea în Statele Unite. Recent, economistul DAVID AUTOR de la M.I.T., a făcut un studiu care scoate în evidență faptul că clasa mijlocie este pe cale de dispariție și va fi înlocuită de automatizare.  
   
  Este simplu, Automatizarea este mult mai simplă și mai productivă, eficientă și durabilă față de munca umană, în aproape orice sector al economiei actuale. Mașinile nu au nevoie de concediu, pauză, asigurări, pensie, și pot munci 24h/zi. tongue-outPotențialul lor privind acuratețea comparativ cu munca umană, este dincolo de orice discuție.
   
  În concluzie: munca umană repetitivă, a devenit depășită și nepractică, peste tot în lume, iar șomajul pe care-l vedem pretutindeni în toată lumea, este fundamental datorat acestei evoluții a eficienței în tehnologie.
   
  De ani de zile analiștii economiei de piață ignoră acest fenomen care se poate nimi ”șomaj tehnologic”, deși realitatea este că noile sectoare de activitate care apar, sunt motivate numai de reabsorția forței de muncă disponibilizate. Astăzi, sectorul serviciilor a mai rămas ultimul refugiu, și angajează în prezent peste 80% din forța de muncă americană, cu o similaritate în cele mai multe țări puternic industrializate.

 20. Magda 10 noiembrie 2016 at 16:00

  Oricum, și acest sector începe să simtă amenințarea, datorită automatizării în continuă creștere a chișcurilor, restaurantelor automatizate, și chiar a magazinelor automatizate. Economiștii de astăzi, au început în sfârșit să înțeleagă ceea ce negau cu încăpățânare în urmă cu câțiva ani: nu numai că șomajul tehnologic este o alternativă exasperantă care implică forța de muncă de pretutindeni datorată tendințelor de globalizare a muncii, dar cele mai multe cauze ale recesiunii sunt furnizate de rapiditatea cu care industriile sunt automatizate.  
   
  Șmecheria care nu duce nicăieri este că, cu cât se automatizează mai repede pentru a economisi bani, cu atât mai mulți oameni sunt disponibilizați, și cu atât mai mult scade puterea de cumpărare a acestora. Asta înseamnă că, în timp ce o corporație poate produce totul mai ieftin, din ce în ce mai puțini oameni vor dispune de bani pentru a cumpăra ceva, indiferent de cât de ieftine vor deveni produsele.
   
  Ceea ce trebuie subliniat este că, ”jocul muncii pentru bani” , ușor, ușor… se apropie către sfârșit. De fapt, dacă reflectați un moment asupra profesiilor existente azi, și pe care automatizarea le-ar putea desființa chiar de-acum dacă s-ar aplica… 75% din forța globală de muncă ar putea fi înlocuită de automatizare, începând de mâine.  
   
  (Bun! Și restul de 25%, ce să facă? Să devină toți savanți, cercetători, pentru a îmbunătăți automatizarea aducând-o la 100%?
  Hai să zicem prin absurd, că totul devine automatizat.
  Care mai e rolul tău într-o societate în care roboții ”robotesc” (sâc!) pentru tine, în timp ce tu ce faci, te uiți la ei?
  Ție ce-ți mai rămâne de făcut, cum îți mai câștigi existența fără să muncești?
  Vin roboții și-ți oferă pe tavă?
  Hai că imprimanta meseriașă 3D REP-RAP îți construiește casa și toate obiectele de care ai nevoie DAR, ce mănânci, dacă toate chioșcurile, restaurantele vor fi/deveni automatizate?
  CARE VA FI ”MONEDA DE SCHIMB” pentru mâncarea ta, îmbrăcămintea ta, încălțămintea ta, accesul la informație, educație, cultură…)
   
  Și de aceea, în Economia bazată pe Resurse nu există un Sistem Monetar. NU EXISTĂ BANI, PENTRU CĂ NU ESTE NEVOIE DE EI! Economia bazată pe Resurse, recunoaște eficiența automatizării și acceptă ceea ce oferă aceasta. Nu lupta împotriva ei, cum facem noi astăzi.
   
  De ce? Pentru că este iresponsabil să nu acorzi atenție eficienței și durabilității. Iar asta, ne duce înapoi către sistemele orașului. În centru, se află Clădirea Centrală care, nu doar că adăpostește facilitățile educaționale și de transport, de asemenea, adăpostește și serverul central care supervizează tehnica orașului.
   
  Orașul este în sine, o imensă mașină complet automatizată. Deține senzori în toate sectoarele tehnice pentru a urmări progresul arhitectural al producerii de energie, al producției de bunuri, a distribuției și altele asemenea.
   
  Ar fi nevoie ca oamenii să super-vizeze aceste operații în eventualitatea unei defecțiuni sau ceva similar? Cel mai probabil, da. Dar numărul acestora s-ar putea să scadă pe măsură ce timpul trece, și îmbunătățirile continuă. Oricum, similar cu ceea ce avem astăzi, probabil 3% din populația orașului ar fi necesară pentru aceste activități.

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.