În discuție: „Zero Day”

5
(1)

Documentarul săptămânii curente, spune o poveste reală: cea a virusului – botezat de unii – „Stuxnet”! De fapt, pentru corectitudine, e vorba nu de un virus, ci de un vierme informatic dezvoltat și lansat de SUA și Israel pentru a întârzia programul nuclear iranian…

Documentarul mai poate fi văzut și aici.

În articolul «„Zero Days”, o perspectivă asupra maşinii de război cibernetic», se spune:

Stuxnet este un program informatic de tip malware, special conceput pentru a ataca şi a distruge infrastructuri fizice ale altui stat. Virusul infectează computere pe care rulează sistemul de operare Windows şi are rolul de a spiona şi a reprograma sisteme industriale.

În perioada 2009-2010, virusul Stuxnet, comandat de serviciile secrete americane şi israeliene, a reuşit să distrugă cel puţin 1.000 din cele 9.000 de centrifuge pentru producerea de uraniu îmbogăţit ale uzinei nucleare de lângă Natanz (Iran).

O descriere a acestor evenimente și a unora conexe, poate fi citită aici

În acest context, probabil că merită aruncată o privire asupra unui nou câmp de război al speciei umane: spațiul virtual!

Există deja o multitudine de surse de documentare asupra acestei noțiuni: cyberwar sau cyberwarfare sau cyber-attack.

Ne găsim în faza în care teoreticienii încearcă încă definiri ale conceptelor, deși luptele în spațiul virtual au deja loc, așa cum poate fi văzut și pe pagina „Lume, (ne)lume”… Definiri ale unor termeni specifici pot fi găsite în documentul „The cyber warfare lexicon”.

În ceea ce privește România, se pot enumera câteva din atacurile virtuale la care a fost supusă:

În revista Intelligence nr. 31/2016, puterea cibernetică e definită ca

abilitatea de a utiliza spațiul cibernetic pentru a crea avantaje și a influența elementele în toate mediile operaționale și peste toate celelalte instrumente ale puterii

În tot acest context, merită remarcat efortul necesar apariției primei reviste românești dedicată securității informatice: Cybersecurity Trends.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 1 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

36 thoughts on “În discuție: „Zero Day”

 1. Magda 13 septembrie 2016 at 16:13

  Îi arată discutând pe BENJAMIN NETHANYAHU cu MEIR DAGAN (Director of MOSSAD, Israeli Intellingence,2002-2011).

  MEIR DAGAN, Șeful Mossad-lui era sub presiunea crescândă a prim-ministrului Benjamin Nethanyahu pentru a obține rezultate.

  BLONDA DE LA NSA: În interiorul ROC, eram furioși.
  ISRAELIȚII NE-AU LUAT CODUL PENTRU SISTEMUL DE LIVRARE ȘI L-AU MODIFICAT. APOI, PE CONT PROPRIU, FĂRĂ ACORDUL NOSTRU, L-AU LANSAT.

  (Ei, mai poate fi vorba AICI despre ”parteneriat”? De-aici reiese înc-o dată cât se poate de clar pentru toată lumea că israelienii îi conduc pe americani, prin capii șefimii bancare de pe Wall Street, a Rezervei Federale, îi jupoaie de bani prin I.R.S., îi pune cu botul pe labe ascultându-i cu ajutorul NSA-lui, îi urmărește prin FBI și CIA, TOTUL datorită sprijinului și-a ajutorului politic dat, pornind de la maimuțele penibile de președinți, prim-miniștrii sau de prin Congres, în afară de singurul lor președinte adevărat – JFK – pe care l-au și asasinat! În rest – TRĂDARE și COMPROMIS, cum fac majoritatea președinților de țări din lume, de parcă au băut apă după ăștia!)

  Anul 2010, cam atunci au început să omoare savanții iranieni. Și s-a dus naibii codul! În loc să se ascundă, codul a început să închidă calculatoarele și, bine-nțeles, lumea a început să observe. Pentru că s-au grăbit să deschidă Cutia Pandorei, l-au lăsat și s-a răspândit în toată lumea!

  Viermele s-a împrăștiat repede. Cumva, a rămas nedetectat până când a fost identificat în Belarus. Imediat, Agenția de Informații Israeliană, a confirmat că a ajuns pe mâna Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse, succesorul KGB-lui. Și astfel, ”formula” unei arme cibernetice secrete, proiectată de SUA și Israel, a căzut în mâinile rușilor și-a altor țări interesate de atac.

  TEHRAN, IRAN, 29 noiembrie 2010.

  EMAD KIYAEI: În Dreptul Internațional, dacă câteva țări sau o coaliție a acestora lovesc o clădire nucleară, e un act de război.

  -Te rog, să fim sinceri.

  EMAD KIYAEI: Dacă nu era Iranul…să alegem o clădire nucleară din Statele Unite, lovită în același fel. GUVERNUL AMERICAN NU VA STA FĂRĂ SĂ FACĂ NIMIC.

  Față-n față cu Michael Hayden:

  -Stuxnet, e un atac pe timp de pace.

  Gen.MICHAEL HAYDEN (director NSA, 1999-2005 și director CIA 2005-2009): Da, așa este. Când am citit despre asta, mi-am zis: ”Asta e o chestier tare”.

  (Dă din cap a aprobare și ridică mâinile totodată parcă pentru a se ”preda”, sau spăla pe mâini…cel puțin în fața celui care-l intervievează, parcă apărându-se în acest fel, de-o eventuală vină!)

  DAVID SANGER: Cei care au desfășurat acest program, inclusiv LEO PANETTA – Directorul CIA de la acea vreme (2009-2011), a trebuit să meargă în Camera de Urgență și să-l întâlnească pe Președintele Obama, vice-președintele Biden, și să le explice de ce acest program a devenit brusc, dezorganizat.

  Vice-președintele Biden, într-un moment al discuției, a explodat în felul său caracteristic, și a început să dea vina pe Israel. Și a zis: ”Probabil că israeliții au schimbat codul, ceea ce i-a permis să iasă afară.”

  Președintele Obama le-a zis celor de la conducere: ”Ați spus că nu va ieși din rețea. A făcut-o.” ”Ați zis că iranienii nu vor afla despre implicarea SUA. Au făcut-o!”

 2. Magda 13 septembrie 2016 at 17:49

  RICHAD A.CLARK: ”Ați spus că va avea un impact imens asupra programului lor nuclear.” Și nu a avut. (?!)

  Centrala din Natanz e controlată la câteva săptâmâni de Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena. Și dacă veți înșira tot ce știți despre aceste atacuri, adunate cu rapoartele inspectorilor, veți vedea efectele. Dacă vă uitați pe Rapoartele AIEA/Bordul Guvernatorilor, vă vor arăta cum toate centrifugele au fost oprite și eliminate. Aproape câteva mii au fost afectate.

  OLLI HEINONEN (reprezentant-senior, AIEA, 1993-2010): Când le vei pune toate împreună, nu voi fi surprins dacă programul lor va fi întârziat cu un an. Apoi duceți-vă la anii 2012-2013 și uitați-vă atent CUM CENTRIFUGELE AU ÎNCEPUT SĂ APARĂ DIN NOU. :-)))))))

  EMAD KIYAEI: NUMĂRUL DE CENTRIFUGE DIN IRAN, A CRESCUT EXPONENȚIAL LA 20.000, cu un stoc de uraniu slab îmbogățit. Astea-s cifre ridicate?

  Instalațiile nucleare ale Iranului s-au extins, odată cu ridicarea construcției din Fordow, și-a altor instalații bine ascunse.

  (Nu cred! La cât de performanți sunt sateliții în ziua de azi, la câți paranormali au serviciile de informații specializate din SUA, pot detecta și-n fundul Iadului ce draci atomici umblă pe-acolo…la fel Rusia, Israel, și altele! Am înțeles citind altundeva cum că, d-aia rezistă toți diavolii ăștia mondialiști, cu grupările lor mafiot-teroriste cu tot, datorită protejării lor din toate punctele de vedere, inclusiv paranormal! Mai punem la socoteală tehnologia asta performantă, antenele, undele radio care acționează asupra populațiilor spre a le induce alte stări decât cele normale?!)

  IR-40 HEAVY WATER REACTOR.
  ARAK/IRAN.
  (Și ce? N-au voie să aibă și ei apă grea? Poate vor s-o exporte, nu s-o folosească în scop propriu!)

  EMAD KIYAEI: Și ironic…războiul cybernetic, asasinatul savanților nucleariști, sancțiuni economice, izolare politică, Iranul a trecut prin ”a” la ”x”, cu fiecare lozincă politică, cum că SUA, Israel și cei care sunt aliați cu ei, se află în Iran.
  Și că de fapt, ei au făcut ca programul nuclear al Iranului să fie azi, mult mai avansat decât a fost înainte.

  Senior-operativ, aparținând Mossad: Asta e o mină periculoasă pe care călcăm. Națiuni care decid să pună aceste acțiuni sub acoperire, ar trebui să ia în considerare toate efectele, inclusiv cele morale (cine vorbea…).

  Aș putea spune că ăsta e prețul pe care trebuie să-l plătim în acest război, iar sabia dreptății noastre, nu ar trebui așa de mult ascuțită.
  În Israel și Statele Unite, sabia dreptății taie pe ambele părți și lovește atât țintele, cât și pe cei care atacă. (Foarte real!)

  Când Stuxnet a infectat calculatoare din SUA, Departamentul Securității Naționale, inconștienți de armele cibernetice lansate de NSA, au alocat surse enorme încercând să-i apere pe americani de propriul guvern.

  Ne-am întâlnit cu inamicul. Noi eram aceia.

  SEAN PAUL MCGURK (Director of CyberSecurity/Department of Homeland Security, 2008-2011): Scopul Stației de Monitorizare aflat în fața voastră, e de a acumula date ce vin din mai multe locuri, și poate fi o amenințare cibernetică.

  -Dacă vom vedea amenințări, putem oferi recomandări în timp real, atât companiilor private cât și agențiilor federale.

  -Ne puteți sune ceva despre acest virus, Stuxnet?

  SEAN PAUL MCGURK (Director of CyberSecurity): Da, absolut. Aș fi foarte fericit să discutăm asta. La începutul lui iulie 2010, am primit un apel în care ziceau că au descoperit un malware și dacă putem arunca o privire.
  Când am început analiza, a existat un moment de genul ”La naiba!”. Am stat aici și am zis că asta era ceva important. Afectează sectorul industrial. Poate deranja până-ntr-acolo, încât poate face rău, și nu doar avarii echipamentelor, ci poate duce la pierderea de vieți omenești.

  Eram îngrijorați, pentru că Stuxnet, era ceva ce nu mai văzusem.
  Nu am dormit în acea seară.
  Practic, i-am sunat pe toți aceia pe care-i știam.
  Am informat secretara, Casa Albă, celelalte departamente și agenții.
  I-am trezit pe toți, ca să putem înțelege ce se întâmplă cu acest malware.

  -Bună dimineața d-le președinte Liberman! Ceva atât de simplu și inofensiv (arată un stick USB), devine o provocare pentru toți de a păstra controlul responsabilității sistemelor critice ale infrastructurilor. Acesta (arată spre stick-ul USB) conține virusul Stuxnet.

  (Bine-nțeles că, curcanul bătrân de Liberman ședea impasibil în scaun, cu ochii goliți de orice expresie! Nu știu, n-a arătat ce i-a răspuns directorului supărat de la CyberSecurity, dar astfel de SPECIMENE trecute, fără interes, aproape fără viață, ar trebui să dispară…și de la ei, și de la noi! Sunt depășiți fizic, moral…uzați!)

 3. Magda 13 septembrie 2016 at 19:28

  SEAN PAUL MCGURK (Director of CyberSecurity): Am fost întrebat deseori: ”Te-ai gândit vreodată că suntem noi? ” În niciun moment nu ne-a trecut prin cap, pentru că îl priveam din punctul nostru de vedere.

  -E ceva mai presus decât patria?

  SEAN PAUL MCGURK (Director of CyberSecurity): Ce se va întâmpla la un posibil impact în privința controlului industrial din SUA? L-aș asemăna cu un câmp de luptă. Nu te gândești că lunetistul aflat în spatele tău, vat rage în tine. FIINDCĂ CREZI CĂ E DE PARTEA TA.

  În sala de ședinte, răspunde mincinos și ipocrit, curcanul SEN LIBERMAN, déjà plecat cu un picior pe lumea cealaltă:

  -Nu ”știm” cine a fost atacatorul în cazul Stuxnet. Ajută-ne să înțelegem mai bine. Ce e chestia aia? Ce origine are (Yankeu, of course…my horse  și ce destinație (via Iran cu tentacule în toată lumea!). Nu înțelegem.

  Din nou reporterul-realizator al documentarului, cu Sean Paul McGurk:

  V-a dat cineva vreun indiciu precum că știau despre asta?

  SEAN PAUL MCGURK (Director of CyberSecurity): Nu, niciun moment nu am avut impresia asta despre cineva. ”E în regulă, i-al pe Ciuriburi ăsta și scoate-l pe ușă”. N-am primit vreun ordin de restricție, nimeni nu a zis: ”Nu mai căuta asta.”

  Iar în sala de ședinte, întreabă SEN LIBERMAN: Credeți că a fost un stat-națiune, și că există un număr limitat de stat-națiune care să aibă o astfel de capacitate avansată?

  -SEAN PAUL MCGURK, directorul Serviciului Cibernetic al Securității Naționale, a depus mărturie în fața Senatului precum că el crede că Stuxnet a fost o amenințare teribilă la adresa Statelor Unite. Asta nu e o problemă?

  Gen.MICHAEL HAYDEN (director NSA, 1999-2005 și director CIA 2005-2009): Ce vrei să spui? Că Stuxnet a fost o idée proastă?
  (Se strâmbă hidos, în timp ce-și încrucișează brațele a închidere față de un astfel de dialog)
  -Nu, doar dacă înainte știa ce este….

  Gen.MICHAEL HAYDEN: Am înțeles. Da, el răspunde la ceva ce…Noi am crezut că este o amenințare a infrastructurilor critice a SUA. (Iar pe ”crezute”, și nu pe văzute, făptuite?)

  -Viermele e liber, înțeleg…

  Gen.MICHAEL HAYDEN: Viermele e liber!

  (râde de bucurie…și, în timp ce bea, se uită fix, neclipind din ochiul supraveghetor la reporter)

  Aici e o teorie nouă dacă e să-l urmărim sau nu pe David Sanger. Am obținut intriga. Și cine a făcut-o? Au fost israelienii?

  (Iar dă din mâini ca apucatu’ a negare, ca și cum nu ar trebui să fie văzut, fotografiat sau alungă muște…)

  Chiar nu știu, și chiar dacă nu știu, nu pot încă să vorbesc despre asta.

  (Ce salată de ”argumente” la un general! În timp ce aproape se jură că nu știe, afirmă imediat că încă nu poate știi…mișcându-și mușchii faciali a minciună, inconștient, incontrolabil)

  Stuxnet, a fost o acțiune sub acoperirea cuiva. Definiția acțiunii acoperite, e o activitate în care tu vrei să ai mâna actorului, ascuns întotdeauna. Prin definiție, se va termina în modul ăsta: ”Noi nu vorbim despre aceste lucruri, cutie!”

  Nici până astăzi, guvernul Statelor Unite n-a recunoscut că ar fi condus vreun atac cybernetic ofensiv, undeva, în lume.

  TOP SECRET/NOFORN.
  DOCUMENT LEAKED BY EDWARD SNOWDEN.

  Dar, grație domnului Edward Snowden, știm că în anul 2012, președintele Obama a emis un ordin executiv ce a impus câteva condiții sub care, armele cibernetice pot fi folosite!
  Interesant este că, FOLOSIREA ARMELOR CIBERNETICE, NECESITĂ O CONFIRMARE PREZIDENȚIALĂ, DE FIECARE DATĂ!
  E SINGURUL ADEVĂR DIN LUMEA REALĂ, DESPRE ARMELE NUCLEARE.

 4. Magda 14 septembrie 2016 at 12:03

  RICHAD A.CLARK: Războiul și armele nucleare, sunt mult diferite de războiul și armele cibernetice. Spunând asta, sunt câteva asemănări.
  La începutul anilor 1960, Guvernul Statelor Unite a realizat brusc că are mii de focoase nucleare – mari și mici, arme pe jeep-uri, arme pe submarine, și nu aveau o doctrină, nu aveau o strategie, nu aveau pricepere referitor la modul cum să folosească la nivel politic, aceste lucruri.
  Așa că, profesorii au început să publice documente neclasificate despre războiul nuclear și despre armele nucleare.

  DAVID SANGER: Iar rezultatul? Mai mult de 20 de ani de dezbateri naționale puternice în SUA, despre cum să folosim armele nucleare.

  RICHAD A.CLARK: Nu numai că a determinat Congresul și oamenii din ramura executivă din Washington să se gândească la aceste lucruri, dar i-au determinat și pe ruși să se gândească. Și, în afară de asta, a crescut doctrina nucleară, distrugerea reciprocă asigurată, tot acel set complicat al dinamicii nucleare. (Îi arată pe Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan semnând Acorduri reciproce)

  RONALD REAGAN: Astăzi, cu privire la această problemă vitală, cel puțin am văzut ce se poate realiza când tragem împreună.

  RICHAD A.CLARK: Nu putem avea această discuție într-un mod sensibil chiar acum despre războiul și armele cibernetice, pentru că totul este secret. Când vei intra în discuții cu oamenii din guvern, aflați încă la guvernare, oameni care au încă acces la informații, TE VEI LOVI DE UN ZID.

  GARY SAMORE, ( Depart.Controlul Nuclear și Neproliferare/Coordonatorul de la Casa Albă pentru controlul armelor, a armelor de distrugere în masă, neproliferare și combatere a terorismului) : Încercăm să oprim Iranul, cu asta mă ocup.

  -În acest context, să vă întreb ceva despre virusul Stuxnet.

  GARY SAMORE: Poți întreba, dar nu voi comenta.

  (Serios? Nu ești pe/pentru Neproliferare? Stuxnet-ul tocmai asta a făcut – a proliferat o acțiune de distrugere în masă, nu numai în privința calculatoarelor din lume prin infectare, dar a generat: 1. O umbră de îndoială referitoare la acuratețea și asigurarea calitatății PLC-rilor de la Siemens, 2. Centrala de Natanz putea, prin atacul cibernetic-terorist exercitat asupra ei, să genereze un alt Cernobâl, prin împrăștierea norilor radioactivi datorită furtunilor din deșert, până cine știe unde…)

  -Ne puteți spune ceva?

  În alt studiou, un tip întreabă pe o tipă:

  -Care crezi că a avut cel mai mare impact, ca urmare a deciziei lor de a creea virusul Stuxnet?

  SUSAN RICE:Nu pot vorbi despre Stuxnet, nu pot vorbi nici măcar despre centrifugele din Iran.

  Alt interviu într-un birou, unde, tipa este reporteră și intervievatul este un Secretar-deputat în domeniul Apărării, ce-a activat în anii 2009-2001:

  -A fost implicată SUA în vreun fel, în dezvoltarea virusului Stuxnet?

  Secretar-deputat: E dificil să facem orice fel de comentariu, până nu terminăm audierile.

  -Nu vă întreb pe Dvs.dacă credeți că altă țară a fost implicată, VĂ ÎNTREB DACĂ SUA A FOST IMPLICATĂ.

  Secretar-deputat. Asta nu e ceva la care să vă putem răspunde în acest moment.

  Gen.MICHAEL HAYDEN (director NSA, 1999-2005 și director CIA 2005-2009): O lungă perioadă de timp, mi-a fost teamă că nu aș putea rosti fraza: ”atacul rețelei de calculatoare”. Chestia asta este ORIBIL DE SUPRACLASIFICATĂ și devine obiectul unei discuții publice, mature.
  Iar în ceea ce ne privește ca și democrație, vreau ca națiunea noastră să fructifice domeniul cybernetic.
  Acesta (arată spre sine) e un fost director al NSA și CIA, care zice că aceste chestii sunt supraclasificate.
  Un motiv pentru care e supracalificat e datorită acestui sistem de arme care, e un sistem de arme ce provine din comunitatea de spionaj. Și acei oameni, au o mulțime de secrete.

 5. Magda 14 septembrie 2016 at 12:38

  ROLF MOWATT-LARSSEN (Ofițer CIA, 1992-2005): Secretul e justificat în multe situații – pentru a proteja sursele și securitatea națională. Dar când avem de-a face cu secretul, nu te ascunde în spatele lui folosind o scuză pentru a nu dezvălui ceva în mod corespunzător. Pentru că, în cele din urmă, poporul American are nevoie să le vadă.

  -În timp ce majoritatea oficialilor nu au vrut să recunoască, o persoană din interior, a dezvăluit o parte din poveste. În 2012, David Sanger a scris un raport detaliat despre Olympic Games, ce a demascat operațiunea dintre SUA și Israel = de a lansa atacuri cibernetice la Natanz.

  DAVID SANGER (Corespondent-secret, la New York Times) : Publicarea acestei povestiri, venită în momentul…în care existau și altele ce urmau să fie publicate, a dus la anunțarea anchetelor de către Procurorul General. În presă și în scurgerile de informații…

  -La scurt timp după articol, Administrația Obama l-a vizat pe Generalul James E. Cartwright într-o anchetă penală, pentru scurgerea de informații clasificate despre Stuxnet.

  În cadrul Conferinței de Presă:

  -Sunt rapoarte de atacuri privind programul nuclear Iranian pe care l-ați comandat. Care este reacția.

  Altă maimuță prefăcută, Obama: Înainte de toate, nu am să comentez detaliile, ce sunt…Ar trebui să fie articole clasificate.

  Ce mai spune ”democratul” Obama, presei: De când sunt la Birou, atitudinea mea este de ”toleranță zero” pentru aceste scurgeri de informații. Avem instrumentele necesare unde, dacă am putea elibera veriga slabă ce a scăpat informația, ar suferi unele consecințe.

  (Stau și mă gândesc – nu le-o fi un pic rușine? Și p-ăsta l-au ales americanii cu încredere, ca și pe Bush… pentru 2 mandate în care i-a dezamăgit , le-a tăiat din drepturi și libertăți, le-a dărâmat Turnurile Gemene, îi trimite să moară prin țări străine pentru războaie imaginare datorită ”terorismului”, le șterg granițele… cum i-a/le-a dictat Oculta Mondială care se află ca la ei acasă și-i conduce pe toți, atât din umbră, dar mai ales pe față! Bine…avem și noi situații similare – cel puțin 2 ”aleși” care-au făcut din România ce-au vrut ei, la ordinul și prin punerea sub papuc, a acelorași care-i subjugă și pe americani)

 6. Magda 14 septembrie 2016 at 13:03

  DAVID SANGER (Corespondent-secret, la New York Times): A devenit o problemă majoră, și o anchetă amplă. Cred că majoritatea celor eliminați din Olimpic Games la un moment dat, ar fi fost intervievați.

  BLONDA DE LA NSA: Când Stuxnet a apărut în mass-media, ne-au pus la poligraf pe toți din birou, inclusiv pe cei care nu știau o iotă. I-au testat și pe stagiari, pentru Dumnezeu!

  Cimpanzeul Obama: Sunt acte criminale când împânzesc informații ca astea.

  (Dar când le provoci PE ȘEST, cum se numesc? Sunt mai puțin, sau deloc criminale?)

  Vom efectua amănunțit anchetele, așa cum am făcut-o și în trecut.

  (Așa, ”puțin” nazist…răzbunându-te pe propriul popor naiv care te-a ales, pân-a cules roadele tale îngemănate cu ale ăluia dinaintea ta, la fel de tembel! Nu știu cum de vă mai suportă americanii…)

  Administrația nu a depus plângere niciodată. Se temeau că urmărirea penală ar dezvălui detalii clasificate despre Stuxnet.
  Până în prezent, nimeni din Guvernul SUA sau israelian, nu a recunoscut oficial existența unei operațiuni comune.

  BLONDA DE LA NSA: Niciodată nu am compromis operațiunile de teren, în curs. Dar ar trebui să putem vorbi despre capacitate, putem vorbi despre Bunker Busters, de ce nu și despre armele cibernetice? SECRETUL OPERAȚIUNII A FOST SPULBERAT.

  Prietenii noștri din Israel au luat arma, dezvoltată în cooperare parțial, ca să nu-i lăsăm să facă vreo prostie, APOI AU FOLOSIT-O PE CONT PROPRIU într-un fel ce a distrus acoperirea, și putea duce la război. Și nu putem vorbi despre asta?

  ROLF MOWATT-LARSSEN (Ofițer CIA, 1992-2005): Există o cale pentru a vorbi despre Stuxnet. S-a întâmplat! Să negi că s-a întâmplat, e o prostie! Faptul că s-a întâmplat, despre asta vorbim aici! Care sunt implicațiile faptului că acum suntem într-o lume post-Stuxnet?

  (Tipul ăsta și David Sanger – foarte tare, curajos – sunt cei mai corecți în abordare, și cu adevărat vertebrați, nu nevertebrați, lași, ranchiunoși și răzbunători…)

 7. Magda 14 septembrie 2016 at 13:53

  Gen.MICHAEL HAYDEN (director NSA, 1999-2005 și director CIA 2005-2009): Ce i-am spus lui David Sanger, a fost: ”Înțeleg că diferența de distrugere e dramatică, dar acest lucru își are obârșia din august 1945. Cineva a folosit o armă nouă. Iar această armă, nu va fi pusă înapoi în cutie. ”

  Îl arată în fața reporterului, iar ”predându-se”:

  -Știu…fără detalii ale operației, și nu știu dacă cineva a făcut ceva, înainte ca cineva să decidă să folosească arma. Dar știu asta: dacă ieșim afară și facem ceva, cea mai mare parte a lumii vor crede că e un nou standard. Și e ceva pentru care ei se simt acum îndreptățiți să-l facă.

  (Adică, dacă n-ar fi fost caracterul ascuns al nașterii și promovării Stuxnet-lui ce a generat scandal, rumoare, în rândul opiniei publice, dacă ar fi fost în schimb expus lumii ”pe tavă”, sub lumina reflectoarelor, ar fi avut efectul invers, DE BRAND/NOU STANDARD?!
  Ce perfid gândește nenea ăsta!
  Dar faptul că Sutxnet-ul, odată intrat în/pe rețea, nu-l mai scoate nici dracu, cum rămâne?!
  Rămâi cu el, așa cum unul bolnav de TBC, de hepatită B sau sifilis, vindecat ulterior….rămâne purtător de virus, FATAL pentru un altul, bolnav de altceva, transmițându-i-l prin transfuzie, similar cablului de internet, capătului USB-lui și, tot așa….trimițându-l în lumea drepților, datorită șocului produs, precum centrifugele de la Natanz.)

  Col.GARY D.BROWN: Dar tehnicile de luptă, normele internaționale, tratatele obișnuite, nu există acum.
  Legea războiului, pentru că a început să se dezvolte cu mult timp în urmă, E DEPENDENTĂ DE GÂNDIREA LUCRURILOR CINETICE, ȘI DE DOMENIUL FIZIC.
  Deci, ca exemplu, gândim în termenii atacurilor. Știi când un atac are loc în lumea cinetică. Nu e niciun mister.
  Dar în spațiul virtual, dacă te gândești, e un fel de confuzie. CÂT DE DEPARTE TREBUIE SĂ MERGEM CA SĂ FIE CONSIDERAT UN ATAC?

  MAJ.GEN.AMOS YADLIN (commander of Israelian deffence intelligence, 2006-2010): Trebuie să luăm tot vocabularul și termenii pe care îi folosim în strategia și operațiunile militare și să le adaptăm în domeniul cybernetic.

  DAVID SANGER (Corespondent-secret, la New York Times): Pentru rachete nucleare, avem aceste regim extins de inspecție. Rușii vin și se uită la silozurile noastre, noi mergem să le vedem pe ale lor. Se pot întâmpla lucruri rele între două țări, a căror regim de inspecție e întârziat.

 8. Magda 14 septembrie 2016 at 15:01

  UnCheșule, observi ceva?

  Cei doi ofițeri superiori încearcă să transmită ceva interesant:

  1.Colonelul American Gary D.Brown încearcă să justifice dar să și minimalizeze subtil efectul Stuxnet-lui,datorită desfășurării lui într-o lume nevăzută ( chiar dacă a avut efecte în cea văzută…apropos de centrala de la Natanz), spre deosebire de desfășurarea de forță fizică în alt teritoriu, ceea ce are efect devastator din punct de vedere vizual, prin pierderea de vieți omenești, distrugerea fizică a clădirilor, stabilimentelor…

  Întrebarea firească care și-o pune la sfârșit, de cât de departe se poate ajunge cu virusarea încât să fie considerată atac cibernetic arată încă-o dată, că trebuiesc cumpănite bine atacurile cibernetice, pornind de la spargerea email-urilor, furtul de documente clasificate, până la efectul devastator transpus în realitatea fizică, prin deflagrație direcționată și controlată…de pe net!
  Am urmărit un documentar în care, tipei vizate, atunci când aceasta nu era acasă, i-a luat foc mai întâi imprimanta (datorită unui virus mic, mic…), apoi toată casa. Dacă se întâmpla când dormea? Dormea sufocată de fum sau arzând ca un șobolan, nu? Imprimanta nu știu dacă era închisă de la buton sau de la alimentarea cu curent…

  2.Generalul israelian Amos Yadlin, vrea o reconsiderare a tuturor termenilor utilizați în mod curent în/pe timp de război, sugerând o (re)clarificare printr-o transpunere a atacurilor de rit vechi, adaptându-le celor de tip nou, inclusiv cele cibernetice, pentru a le clasifica – după importanța și mărimea pagubelor produse – în vederea conștientizării, cu ajutorul unor termeni uzuali, general-valabili pentru toată lumea, gravitatea desfășurării unor asemenea atacuri, pe trepte.

 9. Magda 14 septembrie 2016 at 22:44

  DAVID SANGER (Corespondent-secret, la New York Times): Dar acest tip mod de lucru în informatică, va fi practic imposibil.
  ”Unde-ați trimis inspectorul?”
  ”În interiorul laptopului.”
  ”Câte laptopuri sunt în Statele Unite și Rusia?”

  GARY SAMORE, ( Depart.Controlul Nuclear și Neproliferare/Coordonatorul de la Casa Albă pentru controlul armelor, a armelor de distrugere în masă, neproliferare și combatere a terorismului): E mult mai dificil în domeniul informatic să construiești un regim internațional în baza angajamentelor Tratatului și-a regulilor stabilite. Am încercat să avem discuții cu rușii și chinezii despre asta, dar e foarte dificil.

  (Măi Arici-Pogonici, normal să fie dificil! Așa cum nici pentru voi n-a fost DIFICIL să virusați toată lumea, inclusiv pe ei, doar pentru că așa vi s-a pus vouă pata pe scufie…vouă și israelienilor, care au făcut ce-au vrut la voi în țară, cu oamenii serviciilor voastre, pe față…fără nicio greață, ce mai vrei? V-a făcut de baftă !)

  Col.GARY D.BROWN: Chiar acum, regula în spațiul virtual este ”fă tot ce poți, și scapă!”
  Nu e o regulă bună, dar e regula pe care o avem. E regula preferată de statele care se angajează în tot felul de activități ce cred că sunt benefice securității lor naționale…

  MAJ.GEN.AMOS YADLIN (commander of Israelian deffence intelligence, 2006-2010): Aceia care excelează în cibernetică (i-arată pe Obama și pe Nethanyahu cum bat palma la masa tratativelor, amical…) încearcă să încetinească procesul de a crea reglementări. Cei care sunt victime, le plac ca reglementările să fie deschise cât se poate de repede.

  Col.GARY D.BROWN: Dreptul Internațional în această zonă e stabilit de obiceiuri, iar dreptul cutumiar, cere ca o națiune, să spună: ”Asta am făcut, și ăsta este motivul.” Statele Unite nu vor să împingi legea în acea direcție, așa că alege să nu divulge implicarea sa.

  DAVID SANGER (Corespondent-secret, la New York Times): Și unul dintre motivele pe care l-am crezut important pentru a spune povestea despre Olympic Games, nu a fost așa de simplu, deoarece e o poveste de spionaj.
  Trebuie să avem o dezbatere despre cum dorim să folosim armele cibernetice, pentru că noi suntem națiunea cea mai vulnerabilă de pe pământ…LA UN ATAC CIBERNETIC CU NOI ÎNȘINE!

  SEAN PAUL MCGURK (Director of CyberSecurity):Dacă te trezești dimineața, oprești alarma, îți faci o cafea, alimentezi cu combustibil și folosești bancomatul. Ați intrat în contact cu sistemele de control industrial. Din nefericire, aceste sisteme sunt conectate și interconectate în unele moduri, ce le face vulnerabile.

  LIAM O’MURCHU: Aceste sisteme au fost construite cu ani și ani în urmă, fără norme de securitate, n-au realizat cât de repede se vor schimba lucrurile. POATE CĂ N-AU FOST MENITE SĂ FIE CONECTATE LA INTERNET.

  RICHAD A.CLARK: Am văzut prin foarte multe experimente, și de asemenea prin multitudinea atacurilor cum, în cele mai multe dintre sisteme, un hacker versat, poate intra cu ușurință.
  Să zicem că ați preluat controlul asupra unei căi ferate.
  Ați putea schimba traseul, ați putea provoca deraieri a trenurilor care transportă materiale explozibile.
  Dacă v-ați afla la un sistem de control al conductelor de gaz, iar o valvă ce-o credeți deschisă e de fapt închisă și se formează o presiune, iar conducta explodează?

  DAVID SANGER (Corespondent-secret, la New York Times): Există companii ce produc energie electrică sau sunt distribuitori ai acesteia. Iar noi nu știm că au fost piratați de entități străine, ce au avut capacitatea de a închide rețeaua de energie.
  Imaginați-vă pentru o clipă, că nu doar curentul a picat pe Coasta de Est, ci și întregul Internet s-a prăbușit.

 10. Magda 15 septembrie 2016 at 0:22

  DAVID SANGER: Imaginați-vă ce impact economic ar avea, chiar dacă ar dura numai 24h.

  IRANIAN STATE TV NEWS: Potrivit oficialilor, Iranul este prima țară din Orientul Mijlociu ce a fost angajată într-un război cybernetic cu SUA și Israel.
  Orice s-a spus despre recentele atacuri cibernetice, i-a încurajat să planifice o armată cibernetică ce va aduna informaticieni, programatori, ingineri software…

  EMAD KIYAEI: Dacă sunteți tânăr și vedeți asasinarea unui savant nuclear, cum propriile instalații nucleare sunt atacate, nu v-ați înrola în propria voastră armată națională cibernetică? Mulți au făcut-o.
  Și din acest motiv, Iranul are azi, una dintre cele mai mari armate cibernetice din lume.

  (UPS! Tare…dar nu vin în schimb, în mare fugă, din spate…chinezii și indienii?)

  Oricine a început asta, a fost foarte mândru să vadă acel minuscul semn, lângă numărul fiecărei centrifuge din Iran. Ar trebui să ne uităm în urmă și să recunoaștem că a fost o greșeală imensă.

  RICHAD A.CLARK: Foarte repede, Iranul a trimis un mesaj Statelor Unite. Foarte sofisticat! Și au făcut asta, prin două atacuri. Au atacat prima oară SAUDI ARAMCO – cea mai mare companie petrolieră din lume. Au șters toate programele, fiecare linie de cod, de pe 30.000 de dispositive.
  Apoi Iranul a lansat un val de atacuri asupra băncilor americane.

  La TV: ”Cel mai amplu atac de până acum asupra băncilor americane. E lansat de Orientul Mijlociu acum, în direct. Milioane de clienți nu au putut efectua tranzacții online.
  Țintele au fost BANK OF AMERICA, PNC ȘI WELLS FARGO.
  Statele Unite cred că sunt implicați hackerii din Iran.

  BLONDA DE LA NSA: Când Iranul a atacat băncile, puteam să le închidem botnet-ul, dar Departamentul de Stat a devenit agitat PENTRU CĂ SERVERELE NU SE AFLAU DE FAPT ÎN IRAN. Și, până la găsirea unei soluții diplomatice, Obama a lăsat ca sectorul privat să se descurce cu problema asta.

  RICHAD A.CLARK: Îmi imaginez că în Camera de Urgență de la Casa Albă, oamenii stăteau în jurul mesei zicând: ” să fiu mai explicit, nu-mi imaginez, știu asta!”

  Oamenii stăteau în jurul mesei în Camera de Urgență și ziceau: Iranul ne-a trimis un mesaj care e esențial = ”Nu ne mai atacați în spațiul virtual, cum ați făcut-o la Natanz, cu Stuxnet. ȘI NOI PUTEM FACE ASTA. ”

  YOSSI MELMAN (Co-author ”Spies Against Armageddon”): Sunt consecințe nedorite ale atacului Stuxnet.
  Ai vrut să creezi confuzie și daune în partea cealaltă, dar cealaltă parte poate să-ți facă și ție la fel.
  MONSTRUL SE ÎNTOARCE ÎMPOTRIVA CREATORULUI.
  Iar acum, toată lumea e în jocul ăsta.

  RALPH LANGNER: Au făcut o treabă bună de-a arăta lumii, inclusiv băieților răi, ce ar trebui să faci, ca să cauzezi probleme serioase care să ducă la leziuni serioase și moarte.

  GARY SAMORE: E inevitabil că mai multe țări vor dobândi capacitatea de a folosi spațiul virtual. Dar pentru spionaj industrial și pentru activități distructive. Și am văzut asta, într-unul dintre conflictele recente în care Rusia a fost implicată. (Arici-Pogonici, până să arunci ocheade în ograda altuia, vezi-ți de bătătura ta!)

 11. Magda 15 septembrie 2016 at 9:17

  GARY SAMORE: Dacă e război, atunci cineva va încerca să doboare sistemul nostru de comunicații sau radarul…

  SEAN PAUL MCGURK (Director of CyberSecurity): State-sponsor, celule cyber adormite, sunt peste tot afară, astăzi. Ar putea fi în scopul comunicațiilor, în scopul obținerii de date. Ar putea fi și Păstorul, în următorul Stuxnet.

  BLONDA DE LA NSA: Vă concentrați pe Stuxnet, dar el a fost doar o mică parte din una mult mai mare, a misiunii din Iran.

  -A existat în Iran o misiune mult mai mare?

  BLONDA DE LA NSA: NITRO ZEUS. NZ. Am cheltuit sute de milioane, poate chiar miliarde. În cazul în care Israelul atacă Iranul, am presupus că vom fi trași în acest conflict.
  Am compromis sistemul Iranian de comandă și control, așa că, iranienii aflați în luptă nu-și puteau vorbi.

  Ne-am infiltrate în IADS, sistemul militar de apărare Iranian. Așa că, nu ne puteau doborî avioanele noastre.

  Ne-am orientat și către sistemele de sprijin civil = Rețelele electrice, transporturile, comunicațiile, sistemele financiare…ERAM ÎNĂUNTRU…AȘTEPTAM, SUPRAVEGHEAM!

  Gata de a întrerupe, avaria și distruge aceste sisteme, prin atacuri cibernetice.
  Ca și comparație, Stuxnet-ul era o alee din spatele operației.

  NZ era planul pe scară largă a unui război cybernetic. FĂRĂ NICIO IDENTITATE. (V-a dat de gol, pretenarii voștri nervoși, israelienii)

  ROLF MOWATT-LARSSEN (Ofițer CIA, 1992-2005): Întrebarea e: ”Asta e lumea în care vrem să trăim? ” Și dacă nu…ca cetățeni, ce facem cu procesul în care avem mai multe discuții raționale?

  DAVID SANGER: Avem nevoie de un nou mod de gândire pentru a rezolva problema asta. Nu vei avea un nou mod de gândire rezolvând problema, până nu începi să recunoști deschis că avem arme cibernetice, și că trebuie să fim de acord cu utilizarea lor limitată, dacă vrem ca și alte națiuni să facă asta. Nu va fi o stradă cu sens unic.

  RICHAD A.CLARK: Sunt destul de mare de a lucra la controlul armelor nucleare, la cele biologice, la cele chimice. Și mi s-a spus la fiecare din aceste tipuri, când eram la început: ”E prea greu, sunt tot felul de probleme…”, ”e tehnică, e inginerie, necesită multă știință”, ”Sunt probleme reale cu verificările”, ”Nu vei ajunge acolo!”

  A fost nevoie de 20, 30 de ani în unele cazuri. Dar avem un tratat privind armele biologice, al naibii de bun. Avem trei sau patru tratate cu privire la armele nucleare. Da, poate fi greu și poate dura 30-40 de ani, dar nu se va întâmpla dacă tratezi cu seriozitate, ȘI NU SE VA ÎNTÂMPLA, DECÂT DACĂ TU ÎNCEPI ASTA.

  Maimuța Obama: Astăzi, după doi ani de negocieri, Statele Unite, împreună cu partenerii noștri internaționali, am realizat ceva ce nu am reușit în zeci de ani de dușmănie. O înțelegere multilaterală pe termen lung cu Iranul, ce-l va împiedica să obțină arma nucleară.

  La TV: Acordul a fost încheiat la Launsame, în Elveția, de către Iran, SUA, Anglia, Franța, Germania, Rusia și China.
  -E o înțelegere în care Iranul va reduce centrifugele instalate, cu mai mult de două treimi.
  -Iranul nu va mai îmbogăți uraniul, cu avansatele lor centrifuge, cel puțin pentru următorii 10 ani. Vom face ca țara noastră, aliații noștri și lumea noastră să fie în singuranță.

  La sediul ONU:

  Benjamin Nethanyahu: La 70 de ani de la genocidul a 6 milioane de evrei, conducătorii Iranului promit că o să-mi distrugă țara. (Dacă meriți, ar trebui să dea cu tine de pământ, nu cu ceea ce-I în Israel mai bun…) Și răspunsul, aproape a fiecărui guvern reprezentant aici, a fost o liniște totală. O liniște asurzitoare. Poate că acum înțelegeți de ce Israel nu e alături de voi la sărbătorirea acestei înțelegeri.

  Obama: Istoria a arătat că America trebuie să conducă nu doar prin putere, dar și pe baza principiilor. Ne arată că suntem puternici, nu când suntem singuri, ci atunci când ducem lumea împreună.

  (Nu vreau să mai redau rahatul zaharisit al ăstuia, mă îmbolnăvește de diabet zaharat! Așa că, trec peste…)

 12. Magda 15 septembrie 2016 at 9:51

  BLONDA DE LA NSA: Am fost peste tot în Iran.
  Încă mai suntem…n-am să-ți zic detaliile operaționale a ceea ce putem face mai departe și unde. Dar scenariul științifico-fantastic al războiului cybernetic, e aici.
  Aceste este Nitro Zeus.
  Dar îngrijorarea mea și motivul pentru care vorbesc e, pentru că atunci când ați închis rețeaua electrică a unei țări, NU se întoarce pur și simplu.
  E mai mult un ”hop-mitică”.
  ȘI dacă toți oamenii regelui nu pot aprinde luminile sau să filtreze apa săptămâni la rând, atunci vor muri o mulțime de oameni.
  Și ce putem face altora, ne pot face și ei nouă.
  E un lucru pentru care trebuie să păstrăm liniștea?

  -Am fost la mulți în acest film, chiar prieteni și nu au vrut să vorbească…despre NSA sau Stuxnet, chiar și neoficial, de teama de a nu merge la închisoare. Această frică, ne protejează?

  BLONDA DE LA NSA: Nu, dar mă protejează pe mine. Sau ar trebui să spun ”noi”? Sunt un actor, joc un rol scris pe baza mărturiilor unui număr mic de persoane de la NSA și CIA. Toți dintre ei sunt furioși pe secrete, dar prea speriați să vină în față.
  Acum, am venit în față. E bine…ușor aplecat înainte…

  REALIZATORII FILMULUI MULȚUMESC OAMENILOR CURAJOȘI CARE AU CONTRIBUIT LA ACEST FILM, DIN SPATELE SCENEI.

  Sfârșit…în sfărșit!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.