Cauzele noilor migrații

0
(0)

La orele de istorie, în școală, ni s-a vorbit despre „popoarele migratoare”… Acuma, nu știu în ce măsură gepizii, pecenegii sau ungurii erau chiar niște popoare în accepțiunea curentă a noțiunii de popor. Pentru că vorbim în mod clar de o contradicție în termeni când asociem cuvintele „popor” și „migrator”, din moment ce, prin definiție, poporul este

un grup de oameni cu anumite trăsături comune (în primul rând limbă și datini) care trăiesc împreună pe un areal geografic.

Mai curând aș spune că migratorii erau niște părți ale unor popoare, organizate ad-hoc în grupuri care au plecat din locurile de baștină, în căutarea a ceva mai bun… Și uite-așa, dacă asumăm asta, ajungem la tragicul actual val de migrații ale începutului de mileniu doi, cu sensul spre (totuși) mica Europă…

Ca europeni, sigur că trebuie să înțelegem de ce s-a ajuns aici? Pentru că doar înțelegerea cauzelor unui astfel de fenomen social poate contribui la soluționarea corectă a tragediei. Și vorbim despre cauzele reale și profunde, nu de explicații simpliste.

Așa ajungem la publicația Policy Study nr. 6/2016 a Institutului Diplomatic Român, care e dedicată în întregime „crizei refugiaților”. La pagina 5 a acestei publicații ni se spune:

Pentru a înțelege mai bine cauza acestei migrații[,] trebuie să ne întoarcem în anul 2011, când au izbucnit o serie [de] proteste în state din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, cunoscute sub denumirea de „Primăvara Arabă”.

În paranteză fie spus, deși există opinia oficială și oficioasă conform căreia „Primăvara Arabă” a fost un lucru bun, nu putem ignora alte puncte de vedere care susțin contrariul:

Și în condițiile în care relațiile UE – Turcia s-au deteriorat, în condițiile în care valul migrator poate lua o amploare care s-o depășească pe cea a anilor 2015-2016, oamenii ar trebui să facă presiuni asupra politicienilor pentru îndepărtarea cauzelor reale și profunde ale migrației și să nu se oprească doar la soluții care tratează efectele acestui grav fenomen…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.