Factorul (in)tern (7)

Aceasta este partea 6 din totalul de 14 articole ale seriei Factorul intern
0
(0)

Generalul Aurel Rogojan oferă o imagine a corupției endemice din țară. Acest fenomen în aflat în expansiune este o consecință a inversării sistemului de valori al poporului român.

Constatări…

În perioada 17 octombrie 1997 – 12 decembrie 2013, peste treizeci de foști parlamentari, miniștri, generali (șefi de Stat Major General și adjuncți ai SRI), secretari de stat, un șef zonal al Fondului Proprietății Private și primari de mari municipii au fost condamnați la închisoare, douăzeci și șapte dintre ei, definitiv.

Lista acestora a fost deschisă în octombrie 1997, prin condamnarea la 18 ani de închisoare pentru trădare de țară prin transmitere de secrete, respectiv spionaj economic a lui Ștefan Kiraly, subsecretar de stat la Departamentul Minelor (a se vedea și „Spionaj și contraspionaj economic în România”). A fost grațiat de Emil Constantinescu (nu-i așa că alături de informația despre blocarea unor direcții de acțiune ale SRI prezentată aici, omul Emil Constantinescu poate fi „re-evaluat”?), fiind rezident în Canada și uneori în Ungaria. Practic Kiraly a furnizat unor entități străine un important fond de documente secrete privind resursele minerale strategice ale României, fiind vorba de cele asociate unor ulterioare scandaluri politice cu mari suspiciuni de corupție și trădare.

Un alt caz de trădare prin transmitere de secrete a fost cel al foștilor miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy, condamnați în «Dosarul privatizărilor strategice».

În optsprezece ani, trei foști membri ai guvernului au fost trimiși în judecată sub acuzația de trădare, fiind și condamnați. O altă listă cu zeci de generali și sute de ofițeri și subofițeri ai Armatei și Ministerului de Interne îi include pe cei condamnați sau cercetați pentru fapte de corupție.

Pentru a ne face o idee despre amploarea fenomenului, e suficient să știm că în decursul a șaizeci de ani (între 1888 și 1948) au fost condamnați pentru corupție 5 generali, în vreme ce în ultimii douăzeci și patru de ani (1990 – 2013) au fost condamnați 28, iar alți 55 de generali sunt cercetați de DNA, 3 au beneficiat de prescrierea faptelor, iar 7 au beneficiat de NUP-ul salvator al generalului Samoilă Joarză (ce care din 109 dosare instrumentate în legătură cu Armata, în 108 a decis NUP).!

Și această situație, valabilă în ianuarie 2014, nu include desigur ceea ce a urmat până în prezent… Iar aceste aspecte trebuie privite ca „vârful vizibil ai aisbergului”…

Mai e loc de comentarii?

Da. mai e loc. Cum s-a ajuns aici? păi e vorba de o societate care și-a pierdut respectul de sine, în care „carieriștii de talent care și-au ales nevestele după înălțimea treptei politice a socrilor, au traficat țigări și blugi prin căminele studențești, au cochetat cu ideea delațiunii profesionale pentru a căpăta protecție și susținere ocultă, și-au schimbat acoperirile de la un serviciu secret la altul, după ce și cum li se promitea” au acces la cariere ministeriale sau în fruntea guvernului, încercând chiar obținerea funcției de Președinte al țării. Al unei țări care, dacă ar fi guvernată de lege, sistemul contra-informativ de alertă ar declanșa mecanisme de blocare a accesului de funcții publice al celor cu vocație de borfași…

Într-o țară normală, eficiența securității statului se măsoară prin prevenție, prevenirea fiind un concept al criminologiei, știință juridică înrudită cu dreptul penal. Într-o țară normală, funcția de prevenire a încălcării legii este instituționalizată. Astfel, pentru funcțiile publice care în majoritatea cazurilor au legătură și cu deținerea de secrete de stat, verificările și avizele de securitate sunt obligatorii, ele constituind garanții că nu ne vom vedea deputații sau senatorii, miniștrii, prim-miniștrii sau președinții după gratii. Dar „în România, țară a cărei guverne au cumpărat «aderare» și «integrare» cu mită disimulată în privatizări frauduloase și atribuirea de contracte păguboase, drenatoare ale bugetului public, prin care s-a subminat economic și politic securitatea națională, nu s-a prevenit nimic. Funcția politică esențială a prevenirii a fost desființată și înlocuită cu vânătoarea unor țapi ispășitori ai crimelor săvârșite de o întreagă clasă politică. O clasă politică definită ca produs al unor partide al căror cinism a ajuns până acolo încât să-și legifereze nelegiuirile.

În România, miniștrii și parlamentarii devin cazuri penale din cauza unui sistem politic care se fundamentează pe corupție, în care se negociază locurile în Camere și se cumpără demnitățile ministeriale.

Faptul că înaltele demnități publice au tarife – inaccesibile celor care nu dispun de susținere financiară cu bani negri – a căpătat o asemenea notorietate publică încât apare ca normalitate a sistemului politic.” Și asta e foarte grav, pervertirea opiniei publice, răsturnarea tablei de valori a societății și perpetuarea unor obiceiurilor mai vechi de la porțile orientului, cele numite peșcheș, șpagă, parandărăt, etc., ducând România înapoi în timp…

Deplasare în serie<< Factorul (in)tern (6) :: Factorul (in)tern (8) >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

4 thoughts on “Factorul (in)tern (7)

 1. Magda 18 august 2016 at 21:51

  Păi, DA! Loc de (re)flexii (sîc!), tot să fie! Concluzionat: vorba aia „peștele de la Cap (de „conducere” de tot felul/neamul…) se-mpute”, DAR se curăță de la Coadă (adică de la populime/prostime…)
  Întrebarea firească: DE CE prostimea (populimea) tot VOTEAZĂ cu CAPUL DE PEȘTE – MORT pentru nație, dar VIU în sine, pentru sine, după cum ‘l-arată și sângele RECE de pe vine, acționând împotriva poporului vota(n)t?
  1. Pentru că, COADA, lăsată în „coadă de pește”, abia palpită prin anumite impulsuri convulsive pentru că simte că-i PE USCAT, și nu mediul său natural… ÎN APĂ!
  2. Spre deosebire de CAP, COADA mai are RESPECT și ÎNCREDERE (încă) în aparențe, în FUNCȚIA REPREZENTATIVĂ a unora dintre organele ce compun CAPUL, chiar dacă acestuia… un ochi are albeață pe el, apreciind lucrurile… ÎN ORB, iar celălalt îi joacă feste, fiind focalizat numai dintr-o parte, vrând mereu partea leului, adică „cine-mparte, PARTE-și face…”, mai vorbim de gură? E deja ca semnul întrebării dinainte pus = este apucată strașnic de-un cârlig șugubăț „din afară”, care i-a perforat deja cerul gurii pentru c-a fost LACOMĂ… la viermi, omizi și alte chestii păroase și grețoase!
  Deci, unde nu-i CAP întreg, vai de picioare sau de COADĂ fără de care, nu se poate orienta în apă PEȘTELE ÎNTREG, cu toate înotătoarele sale!

 2. Magda 19 august 2016 at 11:44

  UnCheșule, zice bine G-ral Aurel Rogojan, identificând RĂUL SUPREM din societatea noastră datorită caracterului super-PENAL al miniștrilor, parlamentarilor care au ca fundație MAREA CORUPȚIE coborâtă până jos, în structurile cele mai de jos, până la funcționărașii care trebuie ”să trăiască” și ei, dar și șefii lor, datorită/de pe urma cărora ”mănâncă-o pâine…albă”, deci – o recunoștință dusă până în pânzele albe!

  Faptul că aceștia își cumpără demnitățile publice la tarife greu de imaginat pentru omul de rând, SE ȘTIE și AU ȘI RECUNOSCUT NONȘALANT pe la DNA….unii dintre ei fiind lăsați LIBERI, DOAR pentru că au TUNAT prin dezvăluiri unii despre alții în privința rulării sumelor de bani din buzunare în alte buzunare sau conturi de prin Cipru sau de-aiurea!
  Cu siguranță că spun clar – unde, când, de la cine au PRETINS/LUAT/FURAT în ”virtutea” scăderii, chiar scăpării de pedeapsă, ceea ce mi se pare o NEDREPTATE STRIGĂTOARE LA CER mai mare decât furăciunea lor nerușinată!
  Ce-i cu schimbul ăsta nenorocit? Ce? Nu mai sunt oameni capabili care să-i facă pe infractorii ăștia să spună și ce culoare avea cerul când le-a trecut prin minte de au furat/devalizat întâia oară?!
  Dacă erau luați TARE și DIN SCURT prin metode știute, până la luat la pumni, strânși cu ușa peste degete, loviți de pragul de sus ori de marginea de la masă, privați de somn și c-un câine-lup care-i latră când vor să ațipească pentru-o fărâmă de timp, să vezi ce vărsau tot în lumina orbitoare a becului!

 3. Magda 19 august 2016 at 11:54

  Iar faptul că acești oameni au fost ”controlați” înainte de-a adera la o funcție publică, SPUNE multe și despre pretendenți, și despre cei care le-au dat AVIZ….nu?

  Bun! Răul, cauza este identificată….efectul, așijderea! REZOLVAREA?!
  Eu zic prin SCHIMBAREA TOTALĂ a celor de dinainte, scăderea numărului lor uriaș din Parlament, alături de DEPOLITIZAREA FUNCȚIILOR!
  Doi: schimbarea legilor și-a Constituției care să prevadă o transparență și-o simplificare….pe înțelesul tuturor!
  Trei: JUSTIȚIE CU ORICE PREȚ aplicată de sus în jos, fără părtinire!
  NUMAI FĂCÂND DREPTATE, oamenii vor realiza că se poate realiza o schimbare ÎN BINE, le vor readuce speranța că se poate și altfel, vor recăpăta încredere în ei înșiși, în noțiunea de STAT, GUVERN, PREȘEDINȚIE, etc…

 4. Magda 19 august 2016 at 20:53

  UnCheșule, știi ce mai cred eu?
  Faptul că mulți dintre cei care AU VÂNDUT ROMÂNIA, au urmat școlile unor Academii pe bune sau născute peste noapte, cu doctorate în materie de ”securitate”, iar atribuirea ulterioare de grade sau certificate aferente pregătirii lor puse pe masa și pe umărul lor, i-a făcut să vadă stele, sau cai verzi pe pereți!
  Nu și-au dat seama (sau poate că da…) că ORICE are un PREȚ!
  Prețul plătit de ei a fost super-secretizarea a ceea ce a acționat/acționează împotriva României și-a românilor… d-aia vezi/auzi peste tot NUMAI de ACOPERIȚI…prin toate structurile Statului, chiar și-n presă!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.