Factorul (in)tern (11)

Aceasta este partea 10 din totalul de 14 articole ale seriei Factorul intern
0
(0)

Și continuând parcurgerea celor spuse de Aurel Rogojan despre relația servicii – președinți ai țării post-decembriste, ajungem ceea ce autorul numește…

A treia descălecare la Cotroceni a lui Ion Iliescu

Și ni se relevă faptul că jumătatea primă a anului 2001 a fost folosită de servicii pentru o acțiune de „recuperare a numeroase documente secrete de stat, unele originale, dar cele mai multe copii xerox pe care înalți funcționari ai fostei Administrații Prezidențiale le-au inclus în «arhivele personale»”.

Activitatea de poliție politică are și o altă fațetă decât cea cunoscută deja: protecția corupților din propria tabără. Și e vorba în speță (și) despre modul de lucru a primului ministru, Adrian Năstase, cel care, în loc să-și înceapă ziua cu «informarea operativă curentă», respectiv cu citirea buletinelor informative trimise de servicii, s-a încrezut prea mult în „consilierea unor indivizi precum generalii Constantin Silinescu (decedat între timp) și mai bine-cunoscutul Gabriel Oprea, care făceau o selecție a acestor informații de la servicii, «pe criterii numai de ei știute»… Așa s-a ajuns la „deturnarea informațiilor și utilizarea lor în interesul grupurilor clientelare și al cumpărării de influență externă, în contextul celui mai rapace proces de subminare economică a procesului de guvernare”. Așa s-a ajuns la luarea de decizii total în contradicție cu conținutul informațiilor provenite de la servicii, vorbind aici de marile așa-numite «privatizări strategice» (ALRO Slatina, Petrom, și altele…)

Apetența arogantului Năstase pentru bârfe, delațiuni și cancan a fost repede identificată și exploatată de «consilieri»…

Și aici, autorul aduce în atenție un lucru de importanță majoră:

Sunt imposibil de cuantificat consecințele lipsei de informare reală de securitate la nivelul tuturor guvernelor postdecembriste ale României. Nu din cauză că nu au fost informate, ci ca urmare a nevalorificării informațiilor. Căci informarea era de natură a obliga la măsuri care să blocheze corupția, jaful sistematic din patrimoniul economic și devalizarea bugetului național prin finanțări care acopereau deturnări de fonduri, delapidări ori «mită de stat» în relațiile dintre mafiile politice transnaționale.

Și iată deci cheia în care trebuie să înțelegem „lipsa de eficiență” a conducerilor politice succesive ale țării…

În sfârșit, e vorba despre un personaj despre care, pe baza celor spuse de domnul Rogojan, s-ar putea bascula imaginea creată deja. Vorbim aici despre Rodica Stănoiu, care în calitate de ministru al Justiției încerca să obțină acordul politic pentru deblocarea unor mari dosare de corupție. Cum sprijinul politic lipsea cu desăvârșire, pe 10 martie 2004, a plecat de la Justiție la aparatul Administrației Prezidențiale a lui Ion Iliescu, în locul lui Ioan Talpeș, pus «sulă» în coastele lui Adrian Năstase. În postura interfață a președintelui cu sistemul național de securitate, Rodica Stănoiu a devenit probabil și mai incomodă decât era în calitate de ministru. Prin urmare:

Un personaj important, protector al corupției politice din PSD, a aranjat o plastografiere artistică a câtorva file din niște dosare care au primit autenticitatea imbatabilă a grafiei doamnei ministru. Acele file au fost apoi livrate sub controlul CNSAS-ului, care chipurile le-a identificat la solicitarea etc., etc., etc.

O informație (poate nerelevantă), dar pe care o rețin de pe Wikipedia:

Rodica Stănoiu l-a avut doctorand pe procurorul Cristian Panait, decedat în 10 aprilie 2002 în împrejurări neobișnuite.

Iată deci, concretizarea unor noi practici de poliție politică în acțiune… Poliție politică nu înseamnă doar acțiuni împotriva adversarului, ci și instrumentarea selectivă a legii pentru protejarea clientelei de partid, sau pentru favorizarea politicii altor state, împotriva intereselor naționale…

Deplasare în serie<< Factorul (in)tern (10) :: Factorul (in)tern (12) >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.