Cozi… de topor!

0
(0)

Ședință de sindicat. Convocată de urgență, la primele ore ale dimineții… Datorită (in)acțiunii în alte faze, mulți nu participau de obicei la astfel de convocări. Dar pentru că, doar cu o zi înainte, sub nasul angajaților s-au băgat niște acte adiționale care stabileau criterii de performanță care vor sta la baza evaluărilor individuale anuale, de data asta erau în sală destul de mulți… angajați (curioși).

Mai mult, deși anunțată ca ședință de sindicat, un scaun era ocupat de șeful Serviciului Resurse Umane, cel care probabil avusese o contribuție semnificativă la redactarea acelor acte adiționale… În paranteză fie spus, omul fusese în vreo două rânduri director al Direcției Personal, așa părtinirea sa în favoarea angajatorului era cumva de înțeles. De neînțeles era în schimb prezența lui acolo…

Ei bine, la ora anunțată, după ce majoritatea angajaților erau adunați, unul dintre liderii sindicali prezintă (cam șovăielnic) situația, intervine un altul care încearcă să clarifice lucrurile și până la urmă, ar fi trebuit să se înțeleagă faptul că angajatorul nu a respectat principiul dialogului social patronat-sindicat înainte de a pune în operă modificări ale Regulamentului de Organizare și Funcționare, ducând lucrurile mai departe până la acele acte adiționale la contractele individuale de muncă. Cu alte cuvinte, nu se acuza neapărat conținutul acelor documente, ci faptul că ele au fost lansate fără dialog, așa cum prevede legea. Și pentru asta se solicita sprijinul membrilor de sindicat pentru acționarea în judecată a firmei.

Ei bine, la acel moment au apărut niște voci… Nu multe, dar așa cum pe forumurile de discuții de pe internet apar trolii, așa și aici, au apărut cozile. Cozile de topor. Ale angajatorului. Oameni care, într-un mod jenant s-au apucat să pună sub semnul întrebării necesitatea unei astfel de acțiuni, pe motiv că, de fapt, conținutul acelor documente (ROF și acte adiționale) nu conțin lucruri atât de grave, nu schimbă mare lucru în ceea ce era până acum și hai să analizăm, să vedem dacă ar chiar exista vreo problemă cu acele documente, prin prisma conținutului lor… Și asta, evitând să discute esența problemei, cea a încălcării unui principiu: cel al dialogului social! Pentru că în acest caz, nu era important conținutul documentelor, ci modul în care au fost puse în operă. Și e suficientă o singură încălcare a unui principiu care guvernează relația dintre două părți pentru ca într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, folosindu-se de precedentul creat, una din părți să-și permită să ignore cealaltă parte. Pentru că dacă s-a putut face o dată, de ce să nu se poată și a doua, a treia,… a n-a oară. Și uite-așa făcând o singură dată un compromis, se ajunge la pierderea treptată a drepturilor. Și când oamenii s-ar trezi, ar fi deja prea târziu.

Și acest mod de lucru funcționează la orice scară, de la nivel de firmă/companie, la nivelul localității, județului, până la nivel național… Drepturile și libertățile se mențin printr-o monitorizare și „luptă” continuă. Nu sunt un bun câștigat odată pentru totdeauna. E nevoie permanent de atenție, orice încercare de limitare a acestora, de abuz, de nerespectare a regulilor trebuind penalizată rapid. Pentru a tăia pofta celor ce dețin puterea, de a face abuzuri…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.