Solidaritate la prădăciune?

0
(0)

Având în vedere premiera unei astfel de acțiuni, merită analizată investigația efectuată în aceste zile la trei companii din industria energetică a țării, în speță la SNTGN Transgaz SA, OMV Petrom și SNGN Romgaz SA.

Concret, e vorba despre faptul că Direcţia generală de concurenţă a Comisiei Europene a demarat o anchetă referitoare la „posibile practici de monopol şi cartel din trei companii româneşti din domeniul extracţiei, prelucrării şi transportului de gaze”. La modul foarte concret, luni (6 iunie 2016), la sediile celor trei companii s-au prezentat niște oameni care pur și simplu au intrat prin unele birouri, au ridicat laptopuri, telefoane mobile și documente, sau au sigilat birouri. Aceste echipe aveau în componență atât trimișii Comisiei Europene, cât și reprezentanți ai Consiliului Concurenței din România.

Comunicate oficiale:

„Comisia este îngrijorată că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice cartelizarea și practicile care restricționează afacerile, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE).”

„Comisia investighează potențiale practici anti-competitive în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în particular legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar împiedică exportul de gaze naturale din România în alte state membre UE.”

Cu totul întâmplător, nu-i așa, în chiar ziua inspecţiei, Comisia Europeană adopta principiul solidarităţii energetice care ar putea obliga România, ca țară cel mai puţin dependentă de gazele Rusiei, să furnizeze gaze celorlalţi parteneri din Zona energetică de sud-est, adică Bulgariei şi Greciei, ţări lipsite de resurse proprii.

Iată câteva reflectări în media ale acțiunii:

Și-acum să stăm un pic strâmb și să judecăm (dacă mai putem…) drept. Înțelegem că se verifică faptul că cele trei companii n-ar fi făcut eforturi pentru a exporta gazele spre vest. Pot să înțeleg că unii „ziariști” răspund la comenzile patronatelor media și că nu prea mai contează o analiză, cercetare, puncte de vedere eventual legate de interesele naționale. Dar hai să încercăm măcar…

Despre România se spune că „e mai bine echipată pentru importuri decât pentru exporturi, infrastructura de export fiind quasi-inexistentă”. Și așa este. Să nu uităm că am importat și încă importăm gaze de la ruși. E adevărat, așa cum se afirmă aici, doar în proporție de 8% din consum. Dar cum s-a ajuns aici? Simplu, prin distrugerea industriei naționale, fie ea și energofagă, așa cum s-a afirmat că era. Dar în loc să o facem rentabilă, „băieții” au preferat pur și simplu lichidarea ei… Și ne-amintim de „maldărul de fiare vechi” de care vorbea Petre Roman, încă din 1990… Și uite-așa, încet-încet, s-au redus consumurile pe plaiurile mioritice. Și s-au creat condițiile pentru mult-trâmbițata sintagmă „independența energetică” pe care politicienii populiști au strigat-o cât au putut. Pe acest subiect merită văzută această analiză.

Mai pot să înțeleg dorințele partenerilor europeni. Unul care se bazează doar pe import de energie, sigur că ar dori să ia ceea ce-i trebuie de la un partener, că de-aia suntem împreună într-o uniune. Asta e o formulare elegantă.

Pot găsi însă și o altă interpretare pe care o pot transmite aceste controale: „Băieți, voi credeați că v-am primit aici în UE pentru că ne plăceau ochii voștri? Nu, ați fost acceptați aici din două motive: veți fi o piață de desfacere pentru produsele noastre (mai bune, sau mai rele, mai naturale sau mai puțin naturale, știți cum e, un pui injectat, o roșie chimizată, etc.) și-n schimb, ne dați ce-aveți și voi pe-acolo, de preferință cât mai naturale. Și-acum e vorba de gazele naturale…

Și dacă-i așa, problema se poate pune strict din punct de vedere al intereselor naționale. Care e logica exportului de gaze naturale, atâta timp cât noi încă importăm? Este asta o întrebare logică?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

4 thoughts on “Solidaritate la prădăciune?

 1. Magda 10 iunie 2016 at 19:24

  Cum era România în 1989, NU MAI AVEAM NEVOIE DE NIMIC, DE LA NIMENI!
  Numai că românii ofticați, cel puțin pentru ultimii 10 ani, HABAR NU AVEAU cât de bine stăteau la majoritatea capitolelor!
  Da, România a avut de toate, și putea rămâne cu independență energetică…DAR, au avut grijă mutanții din fosta Mare Adunare Națională, știind toate chițibușurile, SĂ NE MANEVREZE, SĂ NE ÎNDATOREZE, SĂ NE VÂNDĂ…CU PĂMÂNT CU TOT!
  ”Să ne trăiască”…și ei, și cei care-i votează!

 2. Magda 10 iunie 2016 at 19:29

  Și da…am fost băgați în UE, din pricina experimentului făcut pe noi prin piața de desfacere a tuturor gunoaielor importate de la ei și, doi – datorită zonei de umplutură…cât mai mulți boi înhămați la jugul UE care a diferențiat/diferențiază…calitatea produselor, a serviciilor în funcție de destinatari , adică pentru țări fruntașe sau țări de mâna a doua!

 3. Magda 10 iunie 2016 at 19:33

  ”Logica” exportului de gaze naturale, concomitent cu obligativitatea importului la prețuri astronomice suportate de populație, arată INGINERIA (sau șmecheria) din care-și TRAG PARTEA băieții deștepti…și de la ei, și de la noi, că doar s-au desființat granițele, și la propriu, și la figurat!

 4. Magda 10 iunie 2016 at 19:34

  Iar titlul, ar trebui schimbat în ”Solidaritate întru prădăciune”!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.