Electorale… (2)

Aceasta este partea [part not set] din totalul de 2 articole ale seriei Electorale
0
(0)

Uite că vine duminica votului… Să vedem ce programe mai au doritorii fotoliului de primar…

Specific acestui an electoral pare să fie faptul că mulți candidați sunt sub anchetă penală, fie candidează ca independenți, deși au vechime în diversele partide, uneori chiar în multe partide…

Să vedem ce-și poate propune cineva care, atenție, candidează pentru un al șaptelea mandat de primar, cu DNA-ul de coadă. Încă de la lansarea programului, candidatul afirmă cu emfază:

Acest Program , dacă va fi votat, va fi unul câștigător și va deveni programul de guvernare locală al […]. Va fi Programul după care voi acționa în mandatul 2016-2020. Evident, nu e bătut în cuie. El va fi completat, pe parcursul mandatuli [sic!], cu necesitățile care vor apărea, ca urmare a evoluției (…)

Deci, atenție la majusculă, este „Program” și nu orice „program”. Și pentru că nu-i bine să bați în cuie ceva, el va fi completat pe parcurs… „cu necesitățile ce vor apărea”, și nu oricare, ci doar acelea ce vor apărea „ca urmare a evoluției” localității. Așa că e clar: localitatea va evolua…

Ia să vedem care sunt obiectivele „pe termen scurt (2016-2017)” ale unuia ce a mai fost în fruntea urbei pe durata altor șase mandate:

Obiective pe termen scurt (2016-2017):

  • Reabilitare și consolidare Colegiul Național […]
  • Asfaltare și acoperire cu pardoseală elastică a terenului de sport – Colegiul Național […]
  • Construire zid de sprijin teren și reconstruire gard – Școala Gimnazială […]
  • Reducerea tarifelor la utilități: apă, canal, termoficare, salubritate
  • Reabilitare şi modernizare reţele termice de distribuţie aferente […]
  • Introducere reţele gaze str. […], str. […], str. […]
  • Modernizare locuri de joacă pentru copii
  • Amenajarea străzilor […] din zonele domeniului public
  • Reabilitare scări publice

Și tot așa, o listă preluată probabil din planul de investiții…

La fel, candidatul nostru enumeră o listă de obiective pe termen mediu (2018-2019) și încheie apoteotic cu o altă listă de obiective similare până la finalul mandatului.

Nu pare deloc a fi o viziune de dezvoltare a unei localități. E drept că nici o simplă enumerare de idei generaliste nu cred că poate convinge un electorat responsabil, care ar trebui informat pe de o parte despre ce rezultate își propune candidatul să obțină, dar pe de altă parte cu ce resurse… Dar probabil că aici, noi, ca și electorat,  continuăm să avem mari lipsuri… Și aici nu vorbesc despre cei dispuși să-și vândă votul pentru o găleată de plastic sau un litru de ulei, ci de cei care pot accepta o simplă listă de obiective, de multe ori probabil bine enunțate și utile comunității, dar fără o fundamentare referitoare la întrebarea esențială… Pentru că un program electoral serios, acceptând că el s-ar întinde pe durata mandatului, ar trebui să răspundă la două întrebări esențiale: „ce?” și „cum?”.

Dintre aceste două întrebări, probabil că cea mai importantă este următoarea: „cum?”. Cum își propune realizarea obiectivelor enunțate ca răspunsuri la întrebarea „ce?”. Cum va aloca resursele, care resurse, dar probabil că și mai important, cum va organiza sistemul administrației locale astfel încât să obțină rezultate optime. Cum va organiza acest sistem astfel încât el să funcționeze ca un mecanism bine uns, fără sincope și cu maximizarea rezultatelor.

Cred că asta ar trebui să cerem candidaților care ne cer votul…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Deplasare în serie ::

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.