Reversul (monedei)

5
(1)

Deja în 2009, când mizerabilii decidenți politici din România – prin, fie negarea efectelor crizei asupra țării, fie liniștirea populației prin promisiuni fără acoperire – sacrificau (eventuale) măsuri de prevenție a crizei economico-financiare doar pentru ca Traian Băsescu să mai obțină un mandat prezidențial, apărea cartea „Criza, Anticriza și Noua Ordine Mondială”, sub o triplă semnătură: Ștefan Mâșu, Petre Buneci și Veronica Gheorghe. Trec peste apartenența lui Ștefan Mâșu la una din ramurile francmasoneriei 😉 și mă rezum la a sublinia un aspect: consecințele pe termen lung ale unor acțiuni!

Pentru a fi mai clar, citez din cartea enunțată (pagina 204):

Începând cu anii ’80, sub impulsul marilor bănci și al marilor cercuri de afaceri, capitalismul s-a angajat în direcția demontării cadrului de reglementări privind controlul și circulația capitalului în tranzacțiile financiare. Acest curent, această tendință, contemporane lui Reagan în S.U.A. și Thatcher în Anglia, au condus la abandonarea oricărui drept de supraveghere a mecanismelor financiare internaționale, ceea ce a permis unei oligarhii financiare să-și dezvolte și să-și hrănească apetitul pentru câștiguri exorbitante și să arunce pe piață, fără limită, orice tip de produse financiare.

Tot începând cu anii ’80, legea capitalismului n-a mai fost participarea la dezvoltarea economică a lumii, ci mai degrabă, angajarea cât mai adâncă în logica de câștiguri speculative. După euforia de la sfârșitul comunismului, capitalismul s-a angrenat în emisiuni monetare fără reținere și acoperire, asociind ingineria financiară cu matematica într-o economie de „tip cazinou” – așa cum șocant evaluează într-un eseu, Jean-Christian TAID.

Propulsat de fabuloase câștiguri, sisteml a început să dreneze din ce în ce mai mulți bani. Ca rezultat, cursurile la bursă au crescut în săgeată, pe verticală, antrenând în vâltoarea lor, „baloane speculative” în toate categoriile de tranzacții, începând cu sectorul imobiliar și materiile prime. Ori, banii vehiculați în aceste tranzacții sunt, […], în foarte mare măsură, virtuali.

Banul acestui tip de capitalism nu a mai fost câștigat prin muncă, în întreprinderi productive sau în schimburile comerciale pe principiile lui David RICARDO, ci prin speculații, prin joc. În ultimele două decenii ale secolului trecut, sistemul bazat pe trusturi, fonduri speculative și pe piețe financiare a luat forma și comportamentul unei gigantice săli de jocuri mondiale și care, prin multiplele săli de bursă și piețe financiare alternează imense profituri în spatele și pe seama economiei reale.

Cred că acest citat – sper nu prea lung -, este relevant pentru a înțelege esența crizei. Altfel spus, jocul de pocker poate aduce foarte rapid câștiguri mari unuia sau altuia dintre cei de la masă, dar acești bani nu vin dintr-o activitate productivă, consecința asupra celorlalți participanți la joc fiind aceea că ajung „lefteri”.

Problema e că, în principiu, la masa de pocker se așează jucători în cunoștință de cauză, asumându-și cu bună știință riscul de a-și pierde banii, pe când în „jocul global” majoritatea populației e așezată la masa de joc fără să i se prezinte riscurile, ba mai mult, chiar fără să fie întrebată! Și asta nu-i în regulă!

Iar dacă la asta, mai adăugăm și păcatul originar al banilor, acela al tipăririi lor în număr tot mai mare din momentul la care s-a renunțat la condiția ca orice bancnotă să aibă acoperire în aur (despre asta vorbea și Aaron Russo în ultimul său interviu!), avem imaginea creării condițiilor optime pentru ceea ce se desfășoară acum în lume: procesul de instaurare a Noii Ordini Mondiale!

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 1 :: Media evaluării: 5

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

11 thoughts on “Reversul (monedei)

 1. Magda 13 mai 2016 at 17:07

  Corectă și excelentă DEFINIȚIA referitoare la capitalismul ultimelor decenii, angrenat în emisiuni monetare FĂRĂ REȚINERE și FĂRĂ ACOPERIRE, combinând INGINERA FINANCIARĂ + MATEMATICA => ECONOMIE „TIP CAZINOU”.
  UnCheșule, de ce ți se pare șocantă expresia genială a tipului? Eu aș înrăma expresia asta undeva, atât de mult îmi place!
  Și-apoi, nu vezi că s-au specializat și cumetrii de la noi în astfel de inginerii financiare? S-au (de)dat la o lăutărească financiară, o manea generalizată!

 2. Magda 13 mai 2016 at 17:19

  Și, apropos…cum crezi că reușeau/reușesc, dacă nu prin dispariția banilor lichizi?
  Au băgat la înaintare chipurile ”grija față de om” stopând astfel furturile din buzunar/genți, dar ți-i iau ei (bancherii) elegant…prin dobândă dublă, triplă, fie că-ți ”administrează” contul (de debit sau credit), dobânda la banii depuși sau prin inflație, care-i o taxă falsă ascunsă publicului.

 3. Magda 13 mai 2016 at 17:47

  Cum au reusit bancherii sa insele 7 miliarde de oameni:

  “Oricat de dificil a fost pentru mine, am ajuns la o concluzie inevitabila si profund tulburatoare. Cred ca un grup de oameni ai elitei si corporatiile pe care le conduc au obtinut controlul asupra resurselor noastre energetice, rezervelor de hrana, de educatiei si sistemului medical, deci, practic, asupra oricarui aspect al vietii noastre. Si o fac controland finantele lumii, nu prin crearea de valori suplimentare, ci controland, de fapt, sursa banilor. Cand am urmarit banii, am descoperit ca m-au condus la nivelele piramidei.

  Uita-ne aici, la nivelul de baza, ducandu-ne vietile cotidiene! Deasupra noastra este Guvernul, oamenii carora li s-a acordat MONOPOLUL FORTEI si o folosesc pentru a ne impozita si controla, fie ca suntem de acord sau nu.

  DAR CINE II CONTROLEAZA PE EI?

  La primul nivel sunt CORPORATIILE. Multi ar spune ca corporatiile si nu statele nationale conduc lumea. O numesc “Corporatocratie”. Pentru a capta resursele lumii si a controla pietele, aceasta corporatie trebuie sa aiba acces la bani ieftini.
  Marile corporatii isi obtin imprumuturile cu dobanzi speciale, de la marile banci, insemnand ca cei care controleaza marile banci, elita financiara, controleaza, intr-un final, corporatiile.

  Urmarind banii, am aflat ca tot ce credeam candva despre bani, pur si simplu nu e adevarat. David Icke (Researcher, Author, The Biggest Secret):

  “este interesant cat de putine intrebari ne punem, de fapt, despre lucrurile foarte obisnuite, ca atunci cand mergem intr-o banca si cerem imprumut de 50.000 de dolari sau lire. Ce se intampla de fapt? Majoritatea oamenilor isi traiesc vietile, pe baza unor imagini cam vagi ale procesului real. Ce se intampla de fapt este ca soliciti 50.000 de lire si ei tasteaza in contul tau 50.000 de lire. DOAR ASTA FAC-:)) Nu emit vreo moneda, nu tiparesc vreun ban, nu misca vreun metal pretios pe undeva, ci numai tasteaza 50.000 de lire in contul tau, la monitor! Din acel moment tu INCEPI SA PLATESTI DOBANDA, pentru BANI CARE N-AU EXISTAT si NICI NU VOR EXISTA VREODATA!

 4. Magda 13 mai 2016 at 17:48

  S-a dovedit ca bancile au, de fapt, de 9 ori mai multi bani imprumutati decat au in rezerva, in seifurile lor. Asta e posibil din cauza asa-numitului “sistem al rezervei fractionate”.

  Si lucraza la modul ca Rezervele Federale sau Bancile centrale a oricarei tari i se permite, legal, sa determine suma pe care banca trebuie s-o aiba in rezerva. In SUA, este actualmente cam de 10%.
  Deci, daca depozitati 10.000 de dolari la banca, Banca pune deoparte 10%, deci 1 milion de dolari si apoi imprumuta restul banilor vostri. Mecanismul continua cu alta persoana care vine la Banca si cere un imprumut auto de 9.000 de dolari. In acest moment, Banca imprumuta cei 9.000 de dolari, din depozitul vostru original.

  Nu mai sunt acolo!

  • Debitorul plateste apoi persoana care vinde masina si ea depoziteaza banii la alta banca, ce face parte din sistemul aceleiasi banci centrale.
  • Acesti 9.000 de dolari sunt tratati ca un nou depozit si procesul continua.
  • Banii sunt redepozitati si reimprumutati, pana cand depozitul initial de 10.000 de dolari devine de 100.000 de dolari.
  • Sistemul bancar a creat, pur si simplu, 90.000 de dolari, imprumutandu-va banii.
  • Se pare ca totul a inceput cu aurarii din secolul XVII, cand oamenii faceau comert cu aur. Aurul era prea greu de carat, asa ca oamenii depozitau metalul, ca atare, in seifuri, si comercializau chitante, in schimb.

  • Acele chitante au fost primii bani de hartie. Fiindca doar putini oameni si-ar fi retras aurul, simultan, proprietarii seifurilor, practic noii bancheri, au inceput sa creeze chitante pentru mai mult metal decat detineau de fapt. Imprumutau acele chitante si incasau dobanzi la bani, un aur pe care nu-l aveau practic. (deci, CĂMĂTĂRIE!) Asa s-a nascut asa-numitul nostru “sistem de al rezervei fractionate”. In acest sistem, bancherii ajung sa faca bani din NIMIC, in timp ce, noi ceilalti, trebuie sa muncim din greu ca sa-i obtinem.

  S-a creat un sistem modern de servituti, in care masa societatii munceste, acum, pentru a-si plati datoria la banca. “Este destul de bine ca oamenii natiunii NU INTELEG sistemul nostrum bancar si monetar, fiindca, daca ar face-o, cred ca ar porni o revolutie, inainte de ziua de maine.” – spunea Henry Ford in 1922

  Sub aceasta schema a rezervei fractionate devenim inevitabil sclavi ai datoriilor, pentru clasa conducatoare a elitei financiare. Nu fiindca sunt mai buni sau mai destepti decat altii, CI FIINDCA AU FALSIFICAT SISTEMUL, ca sa beneficieze ei insisi, pe seama majoritatii oamenilor de pe planeta.

 5. Magda 13 mai 2016 at 17:48

  Catherine Austin Fitts (former Assistant Secretary U.S.Dept.of H.U.D.) este expert in aceasta problema. A fost secretar adjunct pentru locuinte si dezvoltare urbana, in timpul presedintelui J.Bush senior si, apoi, al administratiei Clinton.

  Spune: “Cand joci ca la Monopoly si vrei sa faci achizitii, as putea sa tot tiparesc bani, sa-mi ofer mai multi bani, micsorand valoarea banilor tai, tiparind mai multi. Oricat de muncitor ai fi sau cat succes ai avea, oricand pot ajunge sa te cumpar pe gratis. Deci cum se face ca, daca as face eu bani, se numeste contrafacere, dar, daca o fac bancile, inseamna cresterea rezervei monetare? -:)))))))

  Cum de au capatat bancile aceasta putere? Aceasta este insula Jekyll, unde, in 1910, reprezentanti ai familiilor Rockefeller, Rotschild, Morgan si a altor bancheri privati s-au adunat in secret, pentru a schita o legislatie care ar fi creat Rezerva Federala. G.Ed.Griffin a scris literalmente o carte despre ce s-a intamplat pe insula Jekyll.

  Spune:”Bancile centrale sunt carteluri bancare care au intrat in parteneriat cu respectivul guvern, din tara unde opereaza si li s-a acordat puterea monopolista a crearii rezervei monetare nationale. Asta le-au inmanat politicienii in dar, ai putea spune, pentru parteneriat. Acum, ce fac bancherii LA SCHIMB pentru politicieni? Promit sa faca bani din NIMIC, acum ca au puterea legala de-a o face, ori de cat ori are nevoie guvernul.” (NA COMPLICITATE ÎNTRE BANCHERI ȘI POLITICIENI!)

 6. Magda 13 mai 2016 at 17:49

  Si, incepand din 2008, am fost martorii tiparirii celor mai mult bani falsi din istoria scrisa.

  Acest tobogan financiar mascheaza cauza, ascunde persoanele vinovate si ne lasa pe noi – sclavii datoriei, sa muncim ca sa platim factura. Mi s-a revelat ca in acelasi an al fondarii Rezervei Federale, in 1913, a fost infiintat si Serviciul Fiscan Intern. O TAXA PE VENIT apoi A FOST IMPUSA, CA NOI SA PLATIM DATORIA POLITICIENILOR, PLUS DOBANDA, CATRE BANCHERI (frumos, nu?!).

  Bill Still (writer, Director The Money Masters): “Problema este ca avem un sistem al unei banci centrale, detinuta in privat de SUA, deghizat intr-un sistem detinut de guvern. Daca te uiti in cartea de telefon, aici, in zona Washington DC si cauti Rezerva Federala in paginile albastre ale guvernului, NU E ACOLO (?!). Este in Pagini Albe, chiar langa Federal Express. Este o banca centrala detinuta privat.

  Care este relatia potrivita…care ar trebui sa fie relatia potrivita intre presedintele FED si un presedinte al SUA?
  (Alan Greenspan) Ei bine, in primul rand Rezerva Federala este o agentie independenta. Ceea ce insamna practic…ca nu exista o alta agentie a guvernului care sa poata trece peste hotararile noastre (pam, pam!).

  Ce spune mai departe Catherine Austin Fitts (former Assistant Secretary U.S.Dept.of H.U.D.): “Au o banca privata, ce tipareste bani in numele Trezoreriei. Rezerva Federala tipareste bani intr-un sistem bazat pe indatorare, care creaza lipsuri, dar pune un grup de initiate in pozitii cheie, avand acces la toate datele economice, la care noi nu avem. Deci, avem un grup mic de bancheri, ce inteleg mecanismul banilor si al economiei, si li s-a oferit posibilitatea de a tipari bani, intr-un mod care-i protejeaza pe initiati, in timp ce ceilalti sunt secatuiti. Catherine a ajuns sa compare o economie sanatoasa cu un tor oscilant, echilibrat, avand un flux liber si fiind plin de energie, prin contrast cu ceea ce se intampla in economia noastra actuala. Ceea ce avem este un sistem foarte dinamic si care incearca sa se optimizeze.

 7. Magda 13 mai 2016 at 17:49

  Dar, inglobat in centrul sau, avem o tenie. Modul cum tenia actioneaza in corpul tau este de a injecta toxine chimice in corp, ce te face sa doresti ceea ce-i place teniei mai mult si mai putin tie: AVEM UN PARAZIT (bancile si reprezentantii lor – bancherii) CARE MANIPULEAZA SI SE HRANESTE (din banii multiplicati din NIMIC pe spatele muncii noastre de sclavi, a nestiintei noastre despre aceasta…doar ca sa platim datoriile si dobanzile) PE SEAMA INTREGULUI (indatorat prosteste si peste poate…prin ‘ingineriile lor financiare’ in deplin acord cu politicienii din toate tarile care-i sustin, sprijinindu-se reciproc avantajos).

  Traim intr-o economie parazita, in care elita financiara este tenia, ce se hraneste cu noi si nu le place cand lumea le distruge acoperirea. Dupa ce Catherine a inceput sa expuna coruptia guvernului, la cel mai inalt nivel, FBI a facut razii in compania ei si i-a confiscat bunurile. A fost tarata prin tribunale, vreme de zeci de ani, inainte de a fi declarata nevinovata. Deci ne-am ales cu Rezerva Federala, o corporatie privata avand monopolul fabricarii banilor dar fara a putea fi trasa la raspundere, sustinuta de un guvern ce detine monopolul asupra fortei. Tara a ajuns sa fie vanduta FED ca institutie ce ar ajuta la stabilizarea economiei, si ar ramane independenta de politica. Dar, de fapt, apropiindu-se un secol de existenta, Rezerva Federala a facut exact contrariul.

  De cand au preluat conducerea, AM FOST JEFUITI prin INFLATIE si puterea de cumparare a dolarului a scazut cu mai mult de 96%.

  Si prapastia intre venituri arata clar, ca majoritatea banilor ajung la cativa oameni. La numai 16 ani de la ridicarea la putere a Rezervei Federale, America a trecut prin Marea Depresiune.

 8. Magda 13 mai 2016 at 17:50

  Cercetarile mele au relevat ca inainte de marea prabusire din 1929, bancherii de elita si-au retras banii de la bursa (suna cunoscut, nu?). Dupa prabusire au folosit acei bani, pentru a cumpara actiuni ieftine si banci falimentare mai mici, pentru un cent la dolar. Printre bancherii care si-au consolidat averea in acest mod s-au numarat Rockefeller, Rotschild si Morgan.

  Un scenariu similar a fost inscenat si in colapsul financiar din 2008, cu aceeasi bancheri ca beneficiari. In anii ce au dus la colaps, marile banci, incluzand Bank of America, City Group si Chase, controlate de familiile Rockefeller, Rotschild si Morgan, se luptau sa comercializeze credite slabe, care stiau ca se vor prabusi, intr-un final.

  E ca si cum ai pune portocale putrede intr-o cutie si le-ai vinde ca produse de calitate intai. Manuitorii de credite stiau ca e o problema doar de timp, pana cand cineva ar fi deschis acea cutie si ar fi vazut ca are un continut fara valoare, ce-i favoriza pe cei ce ambalasera cutiile.

  Cand portocalele putrede, despre care am auzit, adica creditele nejustificate, derivatele si creditele false de schimb, au fost descoperite, intr-un final, am fost afectati cu totii. Oamenii si-au pierdut slujbele, casele, afacerile si pensiile. Intre timp, marile banci care creasera problemele, sunt cele care au primit primele subventii.

  De ce oare? De ce a dat Rezerva Federala trilioane de dolari bancilor, chiar si cand majoritatea americanilor au fost impotriva subventiilor? Si de ce sa nu-i ajute pe cei aflati in necaz, in locul autorilor colapsului financiar? Cercetarile mele m-au facut sac red ca aceeasi oameni ce au creat Rezerva Federala, familiile Rockefeller, Rotschild si Morgan, inca o controleaza si folosesc aceeasi schema, pentru a subventiona pe cheltuiala noastra.

  Ce spunea senatorul Dick Durbin in aprilie 2009: “Bancile au inca cel mai puternic lobby din Congres si, sincer vorbind, ei sunt proprietarii lui”.

  Sunt convins ca noul colaps al economiei, din 2008, a fost rezultatul orchestrarii unei scheme de frauda financiara, proiectata si executata de marii bancheri, pentru a-si consolida averea si puterea.

 9. Magda 13 mai 2016 at 17:50

  David Icke explica cum priveste el Rezerva Federala, ce falsifica asa-zisele “cicluri ale afacerilor”:

  Etapa intai este ca si cum ai arunca undita!

  In prima etapa…pui multi bani – unitati de schimb – in circulatie.

  Faci asta coborand ratele dobanzilor si facand multe credite. Aceasta este partea a ciclului pe care l-a numit “boom”.
  Fiindca sunt multe unitati de schimb in circulatie, sunt multi bani ce trec din mana in mana.
  Si asta genereaza o activitate economica intensa, genereaza locuri de munca si, pe masura ce se cheltuiesc tot mai multi bani, cererea e mai mare.
  Deci companiile iau tot mai multe credite, bani la liber, pentru a-si creste productia.

  Oamenii capata incredere in modul de viata cotidian: “hei, muncesc pentru aceasta companie, care are o multime de comenzi, o duc chiar grozav, slujba mea e sigura, asa ca putem avea o casa mai mare!”.

  Etapa doi – apoi, incep sa schimbe jocul! Ceea ce fac este sa stranga firul unditei!

  Imping in sus ratele dobanzilor!

  Acum, tot mai putini oameni continua sa primeasca credite si fac criteriile de acordare sa fie, oricum, mai restrictive.
  Si, de asemenea, acum, la rate crescute ale dobanzilor, o mai mare parte a venitului oamenilor va plati suplimentul de dobanda si nu va mai fi circulat prin achizitia de bunuri. Dintr-o data…nu mai sunt atat de multi bani in circulatie si, ca atare, tot mai putine lucruri sunt achizitionate.

  Companiile incep sa decada, in ceea ce priveste profiturile, inceteaza sa mai creeze locuri de munca si incep sa iasa din afaceri. Oamenii isi pierd slujbele si nu mai pot plati ipotecile, pentru casele mari achizitionate in vremurile bune.
  Acum, ceea ce fac bancile, este sa stranga firul unditei, fiindca, PE MASURA CE DAU FALIMENT COMPANIILE SI INDIVIZII, BANCILE OBTIN O BOGATIE REALA: proprietatile, terenul, resursele acestora care le-au fost ipotecate le parvin bancilor, pentru ca au imprumutat simple cifre pe ecran.

  Acest ciclu economic al aruncatului si stransului unditei, in care se introduc multi bani in circulatie, functioneaza de secole.

  Si ceea ce s-a facut…a fost sa se fure si sa se acumuleze adevarata avere a lumii, in mainile celor putini. “Dati-mi controlul monedei unei natiuni si nu-mi pasa cine face legile!” a zis Baron Mayor Amschel Rothschild.

 10. Magda 13 mai 2016 at 17:51

  La nivel international, bancherii centrali folosesc Banca Mondiala si Fondul Monetar International, pentru a face mai multi bani, exploatand resursele tarilor debitoare, falimentandu-le prin acest proces.
  Banca Centrala a Bancilor Centrale este creatia Rothschild, Bank for International Settlements. Elitele isi asigura pozitia, de a controla accesul la practic orice ne este necesar pentru a supravietui.

  David Icke:

  “oriunde ai merge in lume, banii sunt controlati de sistemul bancar. Ei decid daca oamenii mananca sau nu…cine e miliardar si cine traieste din mai putin un dolar pe zi.

  Cine controleaza banii, controleaza lumea, si sunt foarte putini cei care controleaza banii.

  In acest moment, viziunea mea asupra lumii este data peste cap. Ma luptam cu ideea ca esecul si suferinta celor multi inseamna, de fapt, succes si implinire pentru cei putini, bancherii centrali de elita, ce au prostit lumea ca sa-i lase pe ei sa creeze banii.” Sfărșit.

 11. Magda 13 mai 2016 at 21:28

  Concluzii:
  1. INGINERIA FINANCIARĂ + MATEMATICĂ => ECONOMIE „TIP CAZINOU”, se realizează prin simbioza dintre politicieni (nivelul 1 cel mai de jos) și bancheri (nivelul 2) supravegheați de corporatiști (nivelul 3), reprezentând un fel de ”treime” neagră, răsturnată.
  2. Bancherii, supravegheați de corporatiști, acoperiți de mantaua legislativo-executivă a politicienilor, CER bani cheș de la populație plus garanție dacă aceasta vrea credit, nu și vice-versa!
  3. Cei „îndatorați” la Bancă, vor plăti o dobândă-fantomă la o sumă ”împrumutată” apărută numai pe ecran, scrisă din tastatură…ei (bancherii) însușindu-și DEJA din banii depozitați 10%…cam cât e șpaga/parandărătul politicienilor (la-nceput de vremuri capitaliste).
  4. Mai adăugăm și ”termenele” scadente de plată, după care ești suprataxat gradual la dobândă… până la atingerea unui nivel insuportabil, prin imposibilitate de plată.
  5. CORPORATIILE își capătă PUTERE și EXTINDERE datorită BĂNCILOR care-au scut legislativ din partea POLITICIENILOR prin accesul la bani ieftini și dobânzi speciale.
  6. PLIMBATUL VIRTUAL AL BANILOR DE COLO-COLO PRIN CONTURI la X, Y, Z, fără bani lichizi mi-arată cum un SFORAR/ȘPĂGAR/CĂMĂTAR/ÎNSĂILĂTOR DE HAINE INVIZIBILE, îl prostește veșnic pe REGELE GOL PUȘCĂ c-ar fi îmbrăcat și la el în castel, pentru că-i plătit REGEȘTE pentru asta, chiar de rege.
  7. Prin apariția conturilor, cardurilor și dispariția treptată a banilor, tranzacțiile probându-se în genere prin hărtii ”doveditoare” plătitoare și, mai mult online… s-a ajuns (paradoxal) la practica vremurilor vechi când se făcea schimb de mărfuri între bresle: măcelarul dădea carne pentru cereale, viticultorul marfa sa – oierului care-I dădea lapte, brânză, șamd….și-atunci, de ce ne mai complicăm cu a treia persoană care taxează/suprataxează?!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.