În discuție: „Oamenii și puterea – Corupția ortodoxă”

0
(0)

Încerc să ofer posibilitatea comentării documentarelor pe care săptămânal le aduc în atenție, pe pagina “Documentarul săptămânii“…

Aici discutăm despre „Oamenii și puterea – Corupția ortodoxă”.

Pentru alții, dar nu pentru români, situațiile prezentate în acest film ar putea fi șocante. Dar românii cam știu, din proprie experiență că așa stau lucrurile referitoare la “licitațiile publice”…

Relația putere politică – biserică, tot mai strânsă în ultimul timp, se poate ușor constata că poate da de gândit, celor care vor să facă asta… desigur!

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

3 thoughts on “În discuție: „Oamenii și puterea – Corupția ortodoxă”

 1. Magda 3 mai 2016 at 20:32

  Foarte interesant documentarul…m-a frapat similaritatea dintre Biserica rusă (ortodoxă și ea, pe stil vechi ca și Muntele Athos) și BOR (tradiționalist, dar pe stil nou)! Se pare că se lucrează cu aceleași scule (potrivite fostelor țări comuniste) după un plan dinainte stabilit, scopul fiind adormirea poporului și liniștirea sa momentană pentru că, nu-i așa, iată, i se dă voie să-și exprime sentimentul religios în cât mai multe locașuri de cult, arătând ortodocșilor FORMA multă, poleită, aurită, bizantină toată a cât mai multor biserici…dar dându-se concomitent la temelie FOND-lui problemei creștinești care, prin corupție și coruptibilitate (de sus în jos) modifică sensul și forma creștinismului, scârbind ortodocșii, celelalte culte, inclusiv pe atei, dându-le astfel apă la moară:

  Chiar dacă guvernul rus (ca și la noi) este ”fericit” pentru expansiunea credinței ortodoxe prin ridicarea de noi și noi biserici, în folosul poporului bine-credincios, criticii (pe bună dreptate) sunt îngrijorați de ”generozitatea” subită a guvernului (constituit nu numai din ortodocși, ci și din alte culte, puternic LAICAT-SECULARIZA(N)TE)
  Bine-nțeles că în spatele generozității Statului cu Biserica, stă ”ochiul dracului” lovind pe guvernanții-afaceriști care și-au găsit mantaua perfectă de vreme rea pe spatele onorabil al Bisericii, prea puțini fiind aceia (din afară) care ar putea bănui ceva rău din asta.
  Oraș, teran și subteran: deasupra pământului – slujire, sub pământ – cea mai modernă spălătorie auto din Moscova, lângă, imediat – Centru de conferințe, cantină, curățătorie chimică, birouri a peste 15 centre comerciale.
  Se vorbește în documentar despre ”averea crescândă a organizației sale” (a patrarhului) sporită cu ajutorul statului..nu cumva, invers? Adică Statul l-a impulsionat să-și deschidă ”firmă/organizație” cu ajutorul căreia el (Statul) își albește banii murdari nejustificați, nejustificabili ?
  Demararea unui program uriaș de construire/reconstruire de noi și noi locașe de cult atâta timp cât ortodoxia nu este declarată religie oficială, nu reprezintă o problemă atâta timp cât celelalte culte (minoritare) n-au protestat, iar ortodocșii sunt mulțumiți de inițiativă și cheltuială.
  Probabil că se subânțelege construirea preponderentă de biserici ortodoxe, din două pricini: ca să-și mai spele din păcatul dărâmării de biserici foștii comuniști (ei și urmașii lor), iar noii comuniști (”democrați”) să-și spele banii murdari NU spovedindu-se, ci prin/cu ajutorul paradisurile fiscal-lumești, ce țin de sponsorizarea, sprijinirea Bisericii ortodoxe ruse, împăcând și lupul (statul-afacerist) și Scufița Roșie (Biserica) care nu mai e mâncată de lup, ca în vechime. Cine, și unde-i vânătorul din poveste? Poate-i jurnalistul care vrea să demonstreze AZI, cum contrariile flagrante se atrag și se completează, cum poporul doarme-n papuci, nepăsându-i de bunica (adevărata trăire ortodoxă) rămasă în burta lupului (bătrână fiind…cam de 2000 de ani încoace) .
  Dacă este immoral și/sau ilegal să existe activități lumești sub Catedrală …eu cred că-i și una, și alta: dacă beneficiarul bănesc al acestor activități organizate (cum s-a spus la începutul documentarului) este Patriarhul Kirill, avem de-a face cu ”i” ridicat la pătrat (imoralo-ilegal), ca orice lucru făcut la întuneric, nu la lumina zilei, din pricină de agonisire de arginți.
  Am înțeles că finanțarea venea din cel puțin 3 părți: de la primărie (parțial), din afacerile subterane (cu dublu sens – atât propriu, cât și figurat - plus din donațiile unora (destul de generoase).
  Nesimțitul de administrator-fondator, dacă voia să fie un creștin adevărat, de ce și-a mai băgat neamul în ”afacere”?!
  Dacă comunismul a ”murit”, de ce l-au rupt cu bătaia pe amărâtul ăla care a dezvăluit afacerea?
  E de-a dreptul inimaginabil! De ce vrea un evreu-rus să ridice 600 de biserici??!!! Din pricina licitațiilor, contractelor… NU DE CREȘTINI ORTODOCȘI CI, DE COMPANII DEȚINUTE DE MUSULMANI!
  Hihihihiii…un constructor musulman vrea să lase după el urmașilor lui o Biserică creștină, după cum FSB-ul donează și el pentru construirea alteia, dar stând (prin noul sediu) cu cei 12.000 de cadeți ai săi, în ceafa Bisericii Sf.Sofia, apoi împrejumuind-o din toate părțile -:)))) Apare și o alta (Sf.Pantelimon)pentru Spitalul FSB…
  Urât e când nu lasă spitalul să rămână spital…și se vrea revendicat, NUMAI pentru a ieși la număr a nu știu câta biserică retrocedată/renovată!

  • UnChes 4 mai 2016 at 10:13

   Toată aprecierea pentru comentariu! În special pentru sublinierea parteneriatului (profitabil probabil de ambele părți!) dintre reprezentanții politicii și reprezentanții bisericii!

 2. Magda 3 mai 2016 at 20:33

  Concluzii:
  • transformarea sentimentului religios preponderent spre MATERIE, în ceva ce poate fi cumpărat, negociat ca la piață, atrage după sine pedeapsă, ignorând ceea ce s-a auzit acum 2000 de ani din gura Lui Hristos Iisus înainte de pieirea Templului: ”Este scris: Casa Mea se va numi Casă de Rugăciune. Voi însă o faceți peșteră de tâlhari!” așa punând mâna pe un bici din capete de ștreanguri, a dat pe toți negustorii afară, cu vite cu tot, cu porumbei, cu jertfe de sânge, răsturnând mesele zarafilor.
  • Sistemul de corupție/corupere este asemănător cu cel de la noi, iar mirarea organelor este la fel ca a celor de la noi care se sprijină pe legile făcute tot de ei, ca să cadă bine în picioare.
  • Este lăudabilă recunoașterea corupției și-a sistemului din partea preotului din documentar.
  • Biserica actuală TACE și DOAR se roagă, fiindcă vrea să supraviețuiască.
  • Biserica de azi și de mâine, va trebui totuși să se delimiteze de actele suspecte ale unora din spatele ei care-o sponsorizează generos și o încurajează spre slujire, fiindcă o să i se ceară la un moment dat un preț pentru asta, ceea ce deja se întâmplă (cel puțin la noi, prin delimitare, indiferență și chiar ură din partea unora). Că va fi mai întâi vorba de un preț spiritual (prin închiderea ochilor și-a timpanelor la păcatele grele, asurzitoare ale ”donatorilor” cu reflectare directă în viața socială, a traiului de zi cu zi…), apoi și material (ca să amortizeze din investiția făcută ei), este un lucru sigur și demonstrabil!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.