„Diplomarea”

0
(0)

Pornesc de la un foarte bun articol al Sorinei Matei: „Falimentul sistemic”…

Și după ce l-am parcurs, dându-i desigur dreptate în toate cele afirmate, cerute, concluzionate, mi-am amintit ceea ce-mi spunea mai zilele trecute o cunoștință. A avut un drum cu probleme de serviciu pe la UPG Ploiești. UPG, desigur că înseamnă Universitatea de Petrol și Gaze, o instituție cu specializări unice în țară și una dintre nu prea multele de profil din Europa. De altfel, din câte am auzit, era printre puținele ale căror diplome românești erau recunoscute într-o perioadă în lume. În fine, nu ăsta-i subiectul…

ideea e că, în biroul unuia dintre cadrele didactice de acolo, amicul meu a întâlnit o persoană cu care se mai ciocnise cu ceva vreme înainte, în sensul în care, persoana respectivă, purtătoare de papion, în calitate de avocat, susținuse în niște procese interesele unor firme de foraj în relația cu un beneficiar. Respectivele procese au fost pierdute în instanță, tocmai pe motiv că stimabilul avocat era în afara subiectelor pe care dorea să le argumenteze… Dar nici măcar asta nu e important…

Pentru că se cunoșteau, amicul meu l-a întrebat ulterior pe profesor care era scopul prezenței avocatului în biroul său. Și răspunsul mi s-a părut de-a dreptul hilar:

Păi, nu știi? S-a înscris la doctorat! Este doctorand la mine.

Desigur că nu am nimic cu cei care-și extind orizontul cunoștințelor… Desigur că, de-a lungul carierei profesionale, mulți oameni vor să-și dezvolte pregătirea, să-și expandeze bagajul de cunoștințe. Și astfel de oameni sunt de apreciat. Dar de aici și până la a avea pretenția obținerii unui titlu de doctor într-un domeniu relativ restrâns și cu specializare strictă (forajul sondelor) în condițiile în care ai ca background științele juridice, cred că am dreptul să spun că e hilar…

Și-acum fac legătura cu articolul pomenit la început. Nu cumva, la noi, originea răului este chiar ușurința cu care se obțin niște diplome? Nu cumva, în baza acestor patalamale și doar în baza lor, fără ca ele să aibă acoperire reală în cunoștințe, informații, profesionalism, etc., mulți obțin dreptul de decizie, de expertiză, de reprezentare, autoritate, funcții, etc., etc.? Și odată obținute acestea doar pe baza unei diplome, rezultate ca cele descrise de Sorina Matei nu întârzie să apară? Iar dacă lipsei de profesionalism i se adaugă și un dram de ticăloșie, nu cumva avem deja rețeta unei bombe care mai devreme sau mai târziu va exploda?

Așa că, după părerea mea, ar trebui stopată acțiunea de „diplomare” a fabricilor de diplome…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

4 thoughts on “„Diplomarea”

  1. Magda 17 mai 2016 at 21:20

    heheheheee….foaarte corect!
    Ăsta-i și scopul lor – sub acoperirea diplomelor, împușcă mai mulți iepuri:
    1. salariu mai mare și spor de 10-15% pentru calitatea de doctorand.
    2. posibilitatea accederii DIRECT în/pe funcții-cheie (de conducere), spre deosebire de nedoctoranzi.
    3 .numele său întărit de un (re)”nume” pe documentele scrise, oficiale, inclusiv pe C.V.-ul care l-ar recomandă astfel spre o nouă funcție și/sau titulatură, până se prind și alții de impostură ”LA CALD” , realizând repede că astfel de doctoranzi cu diplome, se laudă-n deșert cu titulatura în stânga și-n dreaptă, precum numele proștilor pe toate gardurile!

  2. Magda 17 mai 2016 at 21:25

    Din păcate, astfel de personaje ajung șefi peste oameni cu adevărat capabili, net superior lor (profesional vorbind…) și-i distrug pe profesioniști prin neprofesionalismul lor doctorand și o dată cu ei, și instituția pe care-o conduc și-o devalorizează prin neperformare, de(s)calificare, favortisme, jidogisme, diletantism!

  3. Q 19 mai 2016 at 14:41

    nu e vinovat atat de tare ticalosul de avocat cat este vinovat “profesorul” care ii conducea doctoratul! acela si numai acela fabrica inca un “doctor” analfabet in domeniul respectiv….multi dintre ei sunt analfabeti de-a dreptul(vezi mischie si atatia altii ca el)

    • UnChes 19 mai 2016 at 15:53

      Absolut corect! Din păcate, oricât s-ar plânge cadrele didactice, au partea lor de vină în situația actuală…

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.