Controlul (3)

Aceasta este partea 3 din totalul de 18 articole ale seriei Controlul
0
(0)

Probabil că dintotdeauna, unii oameni și-au dorit să-i poată controla pe alții. O fi ceva ce ține de orgoliu, de dorința de afișare a puterii, sau de altceva… Ceea ce însă e cert, e faptul că și în acest domeniu s-au făcut progrese. Unele chiar semnificative. Probabil că ușor, ușor s-a ajuns la concluzia că e mai rentabilă obținerea controlului maselor de oameni prin manipulare și nu prin forța brută, scopul final fiind, de fapt, obținerea controlului fiecărui aspect al vieții, inclusiv acela al alterării percepției omului asupra realității înconjurătoare și chiar asupra lui însuși.

În cartea sa, intitulată explicit „Controlul maselor – Ingineria conștiinței umane”, vorbind despre rădăcinile teoretice germane ale controlului, Jim Keith spune:

Un efect al acestei transformări, a acestei „idolatrii a puterii”, a fost o transformare negativă a psihologiei și a științelor înrudite cu aceasta. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, paradigmele umaniste sunt înlocuite cu o filosofie științifică care este folosită nu pentru o înțelegere profundă a omului, ci pentru a justifica un nou feudalism și a se constitui într-un mijloc efectiv de control.

Titluri pe pagină

Un interviu

Filmul de mai jos „Mind Control, World Control” vine cu unele completări ale lui însuși Jim Keith:

Începuturile

Se pare că legătura dintre psihologie și materialism a fost favorizată de contribuția psihologului german Wilhelm Maximilian Wundt, profesor de filozofie la universitatea din Leizig și nepot al unui membru al societății Illuminati, detaliu care poate duce la concluzia că el însuși ar fi putut fi unul dintre acești Iluminați.

Ei bine, profesorul Wundt a considerat că dincolo de aspectul fizic, omul nu doar că nu ar avea suflet, ci că este nimic altceva decât un animal ca oricare altul. Pe această linie de gândire, în psihologia secolului al XIX-lea s-a dezvoltat o perspectivă intitulată structuralism. Wundt susținea că omul poate fi studiat strict prin mijloace mecaniciste: măsurare, analiză și disecție a corpului. Odată impusă o astfel de viziune, mulți oameni de știință, dar mai ales din clasa conducătoare s-au simțit îndreptățiți să trateze ființele umane ca pe niște simple bucăți de carne. Pe baza acestei doctrine, în doar zece ani, între 1883 și 1893, studenți ai acestui Wundt au creat douăzeci și patru de laboratoare, cu ajutorul cărora au putut influența gândirea majorității psihologilor, psihiatrilor educatorilor și sociologilor influenți ce i-au succedat în secolul XX. În această pleiadă se include și Ivan Petrovici Pavlov, care, folosind câini, a făcut cercetări în domeniul tehnicilor de control, dezvoltându-și teoria referitoare la reflexele condiționate.

Deși dezavuat o perioadă, pare a reveni în forță un alt aspect al manipulării omenirii, numit eugenism sau eugenie, o teorie ce presupune ameliorarea populațiilor umane prin măsuri genetice: alegerea părinților, sterilizarea, interzicerea procreării, încrucișări selective, manipularea materialului biologic și chiar uciderea celor considerați necorespunzători. O astfel de societate e descrisă de Aldous Huxley în „Minunata lume nouă”.

Cam prin a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în Germania apărea mișcarea etno Völkisch, cu trimitere la puritatea rasei ariene. În Anglia, un văr de-al lui Charles Darwin, pe numele său Francis Galton, a publicat „Hereditary Genius” (Geniul ereditar), considerată de un profesor de antropologie ca fiind „o dare de seamă, total imparțială, privind aristocrația ereditară, care a devenit primul document al mișcării eugenice contemporane”. Acest Galton ar fi afirmat că dorește ca eugenia să devină „religia viitorului”! Și culmea, pe baza Proiectului Genomului Uman, există șanse ca asta să se realizeze!

Galton a plecat de la cercetarea arborilor genealogici ai familiilor aristocrate ale Angliei, observând că persoanele pline de succes sunt înrudite, cu alte cuvinte, ar fi valabilă o teorie aristocratică a inteligenței. Cu această convingere, a așezat aristocrația pe un piedestal genetic, pledând pentru o organizare socială stratificată pe caste. de remarcat că în limba greacă, „eugenes” înseamnă „născut bine”!

Evoluții

Cum au mai evoluat lucrurile:

 • 1904 -> la Colegiul Universității din Londra s-au înființat catedrele de „Eugenie” Și „Eugenie în societate”; iată articolul „Eugenics: the academy’s complicity” (Eugenia: complicitatea academică) care documentează acest aspect;
 • 1905 -> în SUA, s-a înființat „Oficiul Înregistrărilor Eugenice” (Eugenic Records Office – ERO) la Cold Spring Harbor, New York, unde și azi e studiată „genetica”, pentru că nu mai îndrăznesc să-i spună eugenie;
 • 1907 -> s-a fondat Laboratorul Galton pentru studiul național al eugeniei;
 • 1912 -> primul Congres Internațional de Eugenie, la Universitatea din Londra, prezidat „întâmplător” (ce să vezi!) de fiul lui Charles Darwin, pe atunci rector al universității;
 • 1921 -> al doilea Congres Internațional de Eugenie, fiind sponsorizat de nimeni altul decât Secretarul american pentru comerț, Herbert Hoover!
 • 1907 – 1960 -> peste 100.000 de persoane au fost sterilizate eugenic în peste treizeci de state din SUA; probabil că acțiunile eugenice ale naziștilor n-ar fi fost posibile în lipsa acestor teorii; mai mult, studiile eugenice germane au fost organizate și finanțate bancar de către Fundația Rockfeller și ai lor parteneri din medicină, industrie și politică.

Studiile efectuate în cadrul Institutului pentru Eugenie Kaiser Wilhelm au fost finanțate inițial de către Gustav Krupp von Bohlen und Halbach, conducătorul trustului Krupp și de către James Loeb, din familia bancherilor Kuhn-Loeb.

Un „acar Păun”

Referitor la controlul mental se vorbește despre cazul olandezului Marinus Van der Lubbe, cel acuzat de incendierea Reichstag-ului german în 1939, moment cheie al Germaniei naziste. Despre el, rapoartele psihiatrice afirmau că e o persoană instabilă, veselă ce vagabonda pe străzi și vehicula idei legate de schimbarea lumii. La proces însă, omul părea complet apatic, răspunzând cu greu întrebărilor.

Totuși, în a patruzeci și doua zi a procesului, Van der Lubbe și-a schimbat brusc comportamentul, pomenind de „voci interioare” care-l controlau, și a cerut să fie ucis. A recăzut în letargie.

Acuzatul a fost condamnat și executat, dar evenimentele ulterioare au arătat că înșiși naziștii au incendiat clădirea Reichstag-ului. De aceea, nu poate fi deloc exclusă ipoteza ca Van der Lubbe să fi fost supus unor proceduri de spălare a creierului, urmare a cărora să-și fi asumat acuzația.

Dezvoltări

Ernst Rüdin a fost un psihiatru fascist elvețian care a condus Institutul de Antropologie, Eugenie și Ereditate din Munchen (redenumit ulterior Max Planck Institute of Psychiatry), dar și președinte al Federației Mondiale a Eugeniei în 1932.

Institutul condus de Rüdin a fost încorporat în mecanismul mașinii politice naziste, el însuși fiind numit șeful Societății naziste de igienă rasială, alăturându-se Operațiunii Ereditatea, prezidată de Himmler. Unul dintre angajații lui Rüdin a fost nimeni altul decât Josef Mengele, cunoscut drept „îngerul morții” prin activitatea desfășurată la Auschwitz.

Prin 1936, Institutul de Psihiatrie al statului New York, institut fondat de Consiliul Suprem al Masoneriei de Rit Scoțian, a lansat un program care a precedat faimoasa operațiune CIA pentru controlul minții MKULTRA. Supervizorul institutului era Dr. Nolan D. C. Lewis, reprezentantul operativ al masoneriei pentru cercetările despre demenția praecox (ceea ce mai târziu s-a numit schizofrenie). Programul a fost condus de Winter Overhulser (important în structura francmasonă) și supervizat și de spitalul Sfânta Elisabeta din Washington, D.C., unde aveau să aibă loc multe dintre experimentele de control ale minții derulate de CIA. Cine a devenit în 1943 președinte al comitetului OSS pentru „serul adevărului”? Ei, da, însuși Overhulser!

Dar lucrurile au mers pe mai multe ramuri! În 1936, unul din asistenții lui Rüdin, Dr. Franz Kallmann, demascat ca fiind pe jumătate evreu, a emigrat în SUA unde a înființat Departamentul de Genetică Medicală al Institutului de Psihiatrie al statului New York, finanțat desigur de… Ritul Scoțian! Ia să vedem ce scria acest Kallman într-o prefață a studiului său despre schizofrenie:

Am rezerve cu privire la necesitatea unor programe eugenice diferite pentru statele democratice și cele fasciste… Nu există diferențe biologice sau sociologice între un schizofrenic democratic și unul dintr-un stat totalitar.

Un anume Otmar Freiherr von Verschuer, care finanțase experimentele lui Mengele la Auschwitz, a fost angaja după război la Biroul de Studiu al Eredității Umane, fondat de Rockfeller în Danemarca, iar Rüdin, Vershuer și Kallmann au participat la fondarea Societății Americane de Genetică Umană, încă în activitate, care a investit 3 miliarde de dolari în Proiectul Genomului Uman de la Cold Spring Harbour.

Și în Anglia lucrurile s-au mișcat. Astfel actorul principal a fost Asociația Națională Britanică pentru Sănătate Mentală (NAMH), care a fost înființată în 1944, fiind condusă inițial de către Montagu Norman, un individ instabil psihic, care în anii ’30, pe când conducea banca Angliei, împreună cu ministrul nazist al economiei Hjalmar Schacht punea la cale finanțarea lui Hitler. NAMH a susținut energic programele de eugenie la nivel global, colaborând cu adepții germani ai eugeniei înaintea celui de-al doilea război mondial. Prin 1948, NAMH colabora cu ONU și Institutul Tavistock, organizând împreună un Congres Internațional al Sănătății Mentale la Ministerul Sănătății din Londra, ocazie cu care s-a înființat Federația Mondială a Sănătății Mentale, cu scopul de a coordona operațiunile specifice psihologiei.

„Toate vechi și nouă toate…”

După căderea lui Hitler, în pofida încercărilor de mascare a structurilor și promotorilor eugeniei, „miasma lagărelor de concentrare plutea încă deasupra subiectului”. Programele ce urmăreau eliminarea indivizilor inferiori” au continuat. Activând în birourile familiei Rockfeller din SUA, Societatea pentru Eugenie s-a transformat în Societatea pentru Studiul Biologiei Sociale (a se vedea și American Eugenics Society 1926 – 1972).

Așa se face că programe de eugenie, sterilizare fără consimțământ au fost și sunt încă aplicate și azi în multe țări.

În 1974, judecătorul Curții Federale, Gerhard Gesell, a estimat că „în decursul ultimilor ani”, între 100.000 și 150.000 de persoane cu venituri scăzute au fost sterilizate în cadrul unor programe cu finanțare federală în SUA. Printre primele grupuri țintă ale acestor programe s-a numărat populația nativă americană, din cadrul cărora Ruthan Evanoff, în articolul „Dreptul la reproducere și sănătatea la locul de muncă” afirmă că cel puțin 25% dintre femeile native aflate la vârsta procreării au fost sterilizate, deși populația totală a indienilor este sub un milion.

Ca justificare a eugeniei se invocă deseori eliminarea violenței din societate prin mijloace genetice: se vorbește despre o „genă a delincvenței” numită „Fragil X”, considerându-se că una din 259 de femei ar fi purtătoarea acestei gene care cauzează o lipsă a proteinelor în creier, degenerând în comportament antisocial și autism. De aceea, oficialii sănătății vor cercetări în masă care să identifice aceste femei și să le convingă să avorteze.

Deplasare în serie<< Controlul (2) :: Controlul (4) >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

3 thoughts on “Controlul (3)

 1. Magda 15 mai 2016 at 15:35

  UnCheșule…subiectul este atât de vast, atât de complex…îmi place cum faci trimiteri de colo, colo…ca-ntr-un labirint din care trebuie să ajungi să mai și ieși -:)
  Din păcate, ca să rumegi punctual ”realitățile” demenților ăstora (medici pe deasupra) trebuie să ai mintea limpede, și disponibilitate și curiozitate intelectuală că să pătrunzi în ungherele lor! O să-mi rezerv zile BUNE pentru așa-ceva…

  Cert este că, la o primă vedere…pe lângă aspectul științific al descoperirilor lor, acești cercetători sunt aparținători unor culte/organizații/secte care le umbrește și le deturnează SCOPUL cercetărilor medicale, ”scuzănd” astfel MIJLOACELE ODIOASE prin care ajung la CONCLUZII și…PATENTE!

  Ei înșiși încep, datorită descoperirilor lor în domeniul ăsta, să se creadă niște mici dumnezei, bucuroși c-au reușit să pătrundă nepermis de adânc ACOLO (în mintea umană) unde numai Dumnezeu vedea/vede…cel mai adesea fără acceptul pacienților ori a oamenilor, transformați astfel, în simplii cobai într-un imens (viitor) VIVARIU în care ei, noii dumnezei, se vor juca cu ei!

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.