BRexit – 06.05.2016

Aceasta este partea 15 din totalul de 20 articole ale seriei Brexit
0
(0)

După președintele Obama, e rândul premierului japonez să-și testeze influența asupra electoratului britanic…

Japonia ar prefera în mod foarte clar ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. Este mai bine pentru toată lumea ca ea să rămână într-o Europă puternică.

Este declarația premierului nipon Shinzō Abe, într-o conferință de presă comună cu David Cameron. În încercarea de a-și sprijini omologul să-i convingă pe britanici să voteze împotriva ieșirii Marii Britanii din UE, japonezul a marșat pe aspectele de natură economică, cum altfel! În acest sens, a amintit că în jur de 1.000 de firme japoneze sunt prezente în Marea Britanie, unde au 140.000 de angajați, mai ales în industria auto:

„Multe dintre aceste firme s-au instalat în Marea Britanie tocmai pentru că această țară constituie o poartă de intrare în UE.”

„Prietenii Marii Britanii din toată lumea, inclusiv din Japonia, vor urmări decizia voastră din 23 iunie cu foarte mare atenție.”

Iar Cameron, a precizat că investițiile japoneze în Marea Britanie însumează 38 miliarde de lire sterline (48 miliarde de euro), „o cifră enormă”…

Interesant este că aspectele de natură economice sunt folosite ca cele puternice argumente enunțate (culmea!) atât de susținătorii rămânerii, cât și de cei ai părăsirii blocului comunitar de către Marea Britanie. Cu toate astea, parcă totuși susținătorii BRexit au și altfel de argumente, nu doar economice…

Da, până la urmă, se dovedește că marea masă a unei populații e „convinsă” să facă ceva anume prin atacul la trebuințele primare, cele de natură fiziologică, conform piramidei lui Maslow.

Oare rezultatul votului britanic din 23 iunie ne va putea spune ceva despre preferințele britanice în materie de ierarhie Maslow?

P.S. De ultim moment: „Donald Trump susține că Marii Britanii i-ar fi mai bine în afara Uniunii Europene”.

Deplasare în serie<< BRexit – 26.04.2016 :: BRexit – 25.05.2016 >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

3 thoughts on “BRexit – 06.05.2016

 1. Magda 9 mai 2016 at 19:17

  UnCheșule….prin postarea ta, ce subiect frumos și interesant totodată ai adus la suprafață, aducând vorba despre Piramida lui Maslow. Mi-ai adus aminte de Prof.Florin Colceag, pentru care am un deosebit respect, vorbind despre educație…pentru că TOTUL pornește de-aici.

  Florin Colceag – Curs Parenting 1 part 1

  Ce bine exemplifică faptul că, pentru a ajunge un OM MARE, trebuie să fi fost mai întâi tratat cu atenție și cu mare responsabilitate din partea părinților când erai mic/pitic….pentru că

  ”UN COPIL ARE NEVOIE DE MAI MULTE TIPURI DE RESURSE. In afara de hrana, are nevoie de resurse de comunicare, de resurse de protectie personala, si merg pana la resurse de auto-dezvoltare.
  El are nevoie de resurse de auto-dezvoltare, iar parintele, deseori…nu stie sa-i dea decat un singur fel de resurse care-nseamna : haine, hrana, distractie, bani.

  Pe celelalte nevoi ale copilului, parintele deseori nu stie sa actioneze. Si, nestiind…copilul creste pe ce i se da.

  Daca el a fost crescut pe resursele de baza, fara sa fie hranit pe celelalte directii, el va ajunge un personaj care nu simte nevoia auto-dezvoltarii.

  Nu simte nevoia unei comunicari deosebite, nu simte nevoia protectiei mediului social sau mediului biologic pentru ca n-a fost cultivat in zona asta.”

  Nu zice bine ? Pornind de la nivel micro (familia), până la nivel macro (societatea), dacă ponderea celor școliți și educați (calitativ) este din ce în ce mai scăzută, se va tinde spre manifestări ce nu se ridică mai mult de prima treaptă, a satisfacerii ”nevoilor fiziologice”, cel mult spre cele ”de siguranță”, în caz de pericol, din spirit de conservare.

  Iar dacă pe parcurs, individul/a nu simte curiozitate, nevoia de cunoaștere și experimentare prin îndulcire/dedulcire intelectuală care provoacă o stare de mulțumire, de bucurie, nevoia (foamea) de creștere pe orizontală a spiritului fie nu există, fie se oprește la nivelul broaștei, având de-a face cu persoane capabile de mai mult, dar reduse la nivel de animalitate, care trebăluiesc toată ziua pentru ”pâinea cea de toate zilele” și, cam atât.
  Îi dau cuvântul iarăși Prof.Florin Colceag, spunând despre cele 15 trasaturi ale oamenilor aflati in varful PIRAMIDEI LUI MASLOW:
  ”Una dintre cele mai cunoscute teorii citate in stiintele sociale este „Ierarhia trebuintelor”, elaborata de catre psihologul Abraham Maslow. La baza piramidei se afla nevoile primare ale oamenilor: confort, hrana, odihna, grija. Ce se afla in varful piramidei? Cine sunt acei oameni echilibrati si frumosi, care reusesc sa isi traiasca viata dupa un set de valori profunde?
  Miza pentru fiecare dintre noi in aceasta viata ar trebui sa fie, in opinia psihologului Abraham Maslow, atingerea unei ultime trepte a dezvoltarii individuale, aceea unde fiecare putem sa fim stapani pe noi insine si pe propria viata.
  Ierarhia gandita de Maslow nu implica faptul ca cei care se concentreaza acum pe “nevoile superioare” ar fi in vreun fel mai “buni” decat cei care se concentreaza pe nevoile inferioare. Nu este vorba despre o astfel de ierarhie. Este o ierarhie care priveste evolutia noastra interioara, in timpul activitatilor si interactiunilor de zi cu zi.

  Nevoile superioare nu apar daca nu sunt satisfacute nevoile inferioare.

  Maslow considera ca teoriile despre personalitate si motivatie trebuie sa accentueze dezvoltarea santoasa, normala.
  Astfel, Maslow a creat o teorie a „autorealizarii”, pe care o expune, pe scurt, Brenda Schaeffer in cartea ei „Dragoste sau dependenta, cum sa recunosti iubirea sanatoasa”.

  Aceasta este piramida trebuinetelor umane, gandita de Maslow. Pentru Maslow, experientele „de varf”, ale oamenilor „autorealizati”, viziunile mistice si autocrearea sunt aspecte naturale ale celor mai inalte preocupari omenesti.

 2. Magda 9 mai 2016 at 19:18

  Piramida lui Maslow
  Cele 15 trasaturi ale oamenilor aflati aproape de autorealizare
  1. Accepta realitatea.
  2. Se accepta pe sine, pe ceilalti si lumea asa cum sunt ele.
  3. Sunt spontani.
  4. Se concentreaza pe solutionarea problemelor si nu asupra propriei persoane.
  5. Au un aer detasat si simt nevoia de intimitate.
  6. Sunt autonomi si independenti.
  7. Au o perspectiva vie asupra oamenilor si lucrurilor, nu una stereotipa.
  8. Cei mai multi dintre ei au trait experiente mistice sau spirituale intense, desi nu neaparat de natura religioasa.
  9. Se identifica cu umanitatea.
  10. Relatiile lor intime cu cativa oameni iubiti si speciali din viata lor, tind sa fie profunde si intens emotionale, nu superficiale.
  11. Au valori si atitudini democratice.
  12. Nu confunda scopurile cu mijloacele.
  13. Au un simt al umorului mai mult filosofic decat ostil.
  14. Se opun conformismului cultural.
  15. In loc de a se adapta pur si simplu la mediu, il transcend.”

  La baza – 1. Nevoile fiziologice, 2. nevoia de siguranta, 3. nevoia de dragoste si apartenenta, 4. nevoia de autorespect, 5. autorealizarea.

  Ceea ce mă îngrijorează pe mine, este faptul că ”Nevoile superioare nu apar daca nu sunt satisfacute nevoile inferioare.” și
  Daca el (copilul de ieri și adultul de azi) a fost crescut pe resursele de baza, fara sa fie hranit pe celelalte directii, el va ajunge un personaj care nu simte nevoia auto-dezvoltarii.

  Adică,
  1. un om dacă nu are asigurate treptele inferioare ale piramidei lui Maslow, structura lui nu poate simți imbold spre atingerea celor superioare fiindcă trupul lui alcătuit din sânge, carne, oase și vine…îi devine piedică și se face bici de înrobire spirituală (prin stagnare) pentru că se revoltă, ”știind” instinctual că SE ARD NEFIRESC niște trepte de evoluție/devenire… numai cei născuți cu un dar special vor trece peste ei și peste nevoile hulpave ale propriului lor trup, biruindu-l prin voință, găsind motivația spre o altfel de creștere, pe care o simt ca o nevoie ascendentă de nedescris, tinzând cu dor din ce în ce, mai sus !

  Dacă adultul de azi a fost crescut ca o bălărie udată doar la bază, s-ar putea să se simtă foarte bine așa, sămânța unei deveniri să-l sperie și să nu vrea să iasă din zona de confort care l-ar pune pe aceeași treaptă ca atunci… în copilărie, când umplea lumea și văzduhul cu DE CE-uri, neavând CINE și CE să-i răspundă!

 3. Magda 9 mai 2016 at 19:29

  Acum, nu știu dacă rezultatele votului britanic din 23 iunie ne va putea spune CEVA despre preferințele britanicilor în materie de ierarhie Maslow dar s-ar putea, PARADOXAL, tocmai interesul GENERAL de a apăra primele trepte ale ierarhiei lui Maslow să primeze pentru a nu se pierde ACEA PARTE dintre ei ajunși la AUTOREALIZARE!

  Bine, nici britanicii nu mai sunt britanici 100%, au toate națiile pământului printre ei, inclusiv musulmani! Americanii le arată pisica dacă lasă garda U.E. jos, japonezii le sugerează că n-au motive de îngrijorare atâta timp cât vor face ceea ce trebuie (adică să rămână în U.E.), amintindu-le că 38 de miliarde de lire sterline nu-s de colo până colo…adică dincolo de U.E., no?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.