Secret… nesecret

0
(0)

Ce mai aflăm din media noastră de toate zilele… Iată  o știre de pe profit.ro:

Zăcămintele Romgaz vor fi evaluate de o firmă americană lider de piață în Rusia contra 1,14 mil. euro

Practic, aflăm următoarele:

  • producătorul Romgaz, controlat majoritar de statul român, va plăti 1,14 milioane de euro (TVA inclus :)), unui consultant internațional „pentru servicii de auditare externă a resurselor și rezervelor de gaze din zăcămintele aflate pe perimetrele concesionate de Romgaz”;
  • contractul a fost atribuit în 4 martie 2016 singurului ofertant, compania americană DeGolyer and MacNaughton, care va avea la dispoziție 2 ani în care să auditeze zăcămintele de gaze naturale ale Romgaz, termenul de finalizare a serviciilor fiind 31 martie 2018;
  • documentele de evaluare a resurselor și zăcămintelor miniere și petroliere, conținutul și textele acordurilor petroliere și licențelor miniere, documentațiile ofertelor agenților economici la licitațiile de concesionare de perimetre miniere și petroliere, informațiile, datele și documentele geodezice și topografice cu privire la resurse miniere și petroliere, actele de control și notele de constatare emise de ANRM în urma inspecțiilor, rapoartele de sinteză cuprinzând rezultatele controalelor complexe având ca obiect cercetarea geologică, exploatarea rațională și protecția zăcămintelor și altele asemenea constituie secrete de serviciu”;
  • compania DeGolyer and MacNaughton „este lider de piață în Rusia și în spațiul fostei Uniuni Sovietice în activitatea de evaluare și auditare a resurselor și rezervelor de țiței și gaze”.

De pe site-ul contractantului, aflăm că:

Prin evaluarea a sute de perimetre în Rusia și a multiple perimetre în Polonia, Kazahstan, Ucraina și alte țări, D&M a dezvoltat o expertiză care s-a dovedit inestimabilă pentru cele mai influente companii din Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Aceste evaluări au mers de la studii ale unor perimetre mari, mature, la estimări probabilistice cu privire la portofolii întregi de zăcăminte neexplorate. Capacitatea noastră de a adapta metode rusești la tehnologia occidentală și de a interacționa îndeaproape cu instituții financiare internaționale a fost extrem de benefică pentru clienții noștri. Pentru a-și întări prezența în regiune, D&M dispune de un birou la Moscova, în scopul facilitării operațiunilor din Rusia și Europa de Est.

În condițiile în care, datorită legislației, probabil că toate documentele legate de resurse și zăcăminte sunt supuse unui control strict, la care doar anumite persoane au acces, iată că un consultant extern, care operează global (companie americană cu birou inclusiv în Moscova) va putea accesa secretele de serviciu ale Romgaz! E bine de știu că există și o Legislație privind publicarea datelor secret de serviciu și a datelor clasificate!

Astea ar fi datele unei probleme care nu pare să aibă o explicație corectă. Sau poate că da… Dar atunci se pune întrebarea: cui prodest?

Să analizăm, deci! Oare de ce ar fi necesară o evaluare a zăcămintelor Romgaz? Se știe că, în baza acordurilor de concesiune, orice operator are obligația de a-și face propriile evaluări pe care le prezintă și obține avizul de la autoritatea de la care a obținut perimetrul de explorare/exploatare/dezvoltare. Singura justificare, ar fi aceea că  – Romgaz fiind listată la bursă -, o confirmare independentă a resurselor și rezervelor din portofoliu ar putea face mai atractive investițiile în acțiunile companiei printre jucătorii la bursă. Da, aș putea înțelege oarecum o astfel de justificare, deși, în astfel de cazuri, atractivitatea e dată în primul rând de nivelul dividendelor promise de companie.

Să spunem totuși că ar fi necesară totuși această evaluare independentă! O întrebare tot ar rămâne: de ce trebuie plătită această evaluare de către însăși compania Romgaz? În general, se știe că pe baza principiului „clientul nostru – stăpânul nostru”, un astfel de prestator de servicii nu va putea infirma cele susținute de beneficiar. Nu cumva, acționarii – dacă au îndoieli asupra corectitudinii informațiilor referitoare la resursele și rezervele din portofoliul Romgaz (deși acestea sunt validate de către ANRM) – ar trebui să accepte să plătească ei înșiși (direct sau diminuându-și un pic dividendele) această evaluare? Nu cumva abia așa ar putea avea încredere în rezultatele unei astfel de evaluări?

Nu cumva, în cadrul acestui contract, iarăși s-a-ntâlnit hoțu’ cu prostu’?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.