Istoria, religia, capitalismul…

0
(0)
Aici nu discutăm persoane, ci idei...

Nu cu mult timp în urmă, citeam/auzeam (asta fiind prezentat cumva în derâdere…) că parlamentari români se documentau/inspirau din Wikipedia. Personal, nu văd de ce ar fi dezagreabilă documentarea de pe Wikipedia, cu condiția să nu se rezume la doar atât…

Iată că, academicianul Răzvan Theodorescu, a provocat deja valuri printr-o afirmație dintr-un articol („E o enormitate a afirma că ne-am născut ortodocşi”) publicat de Historia:

„ Consider că Ortodoxia e legată de o anumită rămânere în urmă economică.”

De fapt, afirmația a fost plasată în cadrul unui paragraf pe care-l redau aici:

„Ortodoxia, un motiv al înapoierii noastre economice?

Am să închei cu un aspect referitor la modernitatea civilizaţiei ortodoxe. ideea că Ortodoxia este desuetă sau conservatoare trebuie demontată. În momentul de faţă, 18% din Uniunea Europeană este ortodoxă. În această privinţă trebuie să avem în vedere două aspecte: unul privind raportului economie-confesiune, iar cel de-al doilea e cel al congruenţei Ortodoxiei cu Europa unită.

În primul rând, dacă luăm în considerare cercetările şcolii de Sociologie a Religiilor, constatăm o problemă a raportului său economie-religie; pretutindeni calvinii sunt mai bogaţi decât luteranii, luteranii mai bogaţi decât catolicii, aici se oprea analiza lui Max Weber. Extinzând teoria, catolicii sunt mai bogaţi decât ortodocşii şi ortodocşii, mai bogaţi decât islamicii, cu excepţiile artificiale: Luxemburg şi Qatar. Asta, din cauza unui tip de educaţie pe care ţi-l dă Ortodoxia, care nu este cel al protestantului. Consider că Ortodoxia e legată de o anumită rămânere în urmă economică. Protestantul ştie că el este o fărâmă, un nimic în mâna dumnezeirii, el este născut din păcatul lui Adam şi al Evei şi trebuie să muncească continuu ca să-i placă lui Dumnezeu. Trebuie să fie adeptul lui „Times is money“ şi chiar să se bucure puţin de plăcerile trupului. Răsăriteanul, de la Sfinţii Părinţi din secolul al IV-lea, ştie că omul este o parte din Dumnezeu, este făcut aidoma Lui, de aceea când se căsătoreşte în Biserică i se pune o coroană pe cap pentru că, pentru o clipă, este Împăratul lumii. Şi pentru că este asemenea lui Dumnezeu, Dumnezeu îl ajută. Dumnezeu îi face de toate, iar el stă, se uită, se roagă, se mai joacă cu nişte mătănii, aici se înrudeşte cu islamicul. Este o altă educaţie.

În al doilea rând, de ce este concurentă cu Europa Ortodoxia astăzi? Consider că sunt patru motive: 1) Ortodoxia este naţională, astfel este congruentă cu Europa naţiunilor, 2) e sinodală şi fiind sinodală e congruentă cu Europa democraţiei, 3) este ecumenică şi 4) sprijină relaţia cu laicatul. Într-o Europă secularizată acest lucru contează, ba chiar mai mult, de aici vine şi apropierea Ortodoxiei de protestantism, de luteranism mai ales.”

Nu mi se pare nimic în neregulă. Articolul în sine pare a se baza pe informații istorice documentate. Ceea ce cred că nu poate fi negat, este rolul religiei în unirea comunităților de-a lungul istoriei, oferind astfel posibilitatea menținerii unei solidarități și chiar a unei reacții comune la evenimentele nu tocmai fericite ale istoriei…

Mai mult, cred că încercarea de a găsi explicații, mai ales în cazul organizărilor sociale este sortită eșecului în lipsa unei abordări sistemice. Sunt mult prea mulți factori care influențează complexitatea unui astfel de sistem, pentru a putea identifica și pune degetul doar pe unul sau altul…

În subsidiar, dar deloc neimportant, putem afla (de pe Wikipedia, spre exemplu…) despre unul dintre fondatorii studiului modern al sociologiei și administrării publice, Max Weber și despre lucrarea sa „Etica protestantă și spiritul capitalismului” în care s-ar prezenta creuzetul amestecului religiei cu nașterea capitalismului…

Pe de altă parte, mi se pare că folosirea argumentelor istorice în justificarea unor acțiuni curente pare a duce la prelungirea în prezent a unor greșeli istorice, poate… Dar despre asta, altă dată, poate…

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

4 thoughts on “Istoria, religia, capitalismul…

  1. Magda 21 aprilie 2016 at 18:28

    UnChess-ule, provoci lumea la discuții -:)
    Ultimele paragrafe mă zgârie pe ochi și-mi sună a falș…nu ”dă” bine! Ne complicăm degeaba! Lucrurile sunt simple: 1. Ortodoxia înseamnă dreaptă credință care-i mai MARE decât catolicismul ”universalist”, auto-derivat din sine și de la sine putere, din mândrie, rupt de ortodoxie pe la 1054, din el derivând celelalte culte protestante, neoprotestante, până la secte. Deci, Întemeietorul ortodoxiei fiind Însuși Hristos, se situează deasupra tuturor celorlate; 2. Niciodată Dumnezeu n-a mers pe ideea ”înmuie-ți-s posmagii..” ci dimpotrivă, spunând clar ”cine nu muncește, nici să nu mânânce”, iar după cădere, Adam și-a auzit sentința: ”în sudoarea frunții îți vei câștiga pâinea”, iar Evei pentru că l-a smintit pe Adam prin șarpe, a auzit ”în dureri vei naște fii” și ”întoarsă vei fi către bărbatul tău înmulțind durerea în vremea facerii (adică nașterii) tale”; 3. Ortodoxia nu înseamnă lene, prostrație, resemnare…din contră, recomandând: ” fiți blânzi ca porumbeii și înțelepți ca șerpii” (deci, înțelepciune care-i mai mare ca inteligența și deștepăciunea, alături de blândețea purtării/comportării față de Chipul Lui Dumnezeu întâlnit/văzut în fiecare om, care ar genera o lume de cu totul altă factură, mult mai bună).

  2. Magda 21 aprilie 2016 at 18:37

    Nu înțeleg faza concurenței ortodoxiei cu Europa! De-aici ar reieși că Ortodoxia este ”dușmanca” Europei, nu? D-apăi, înseamnă că nebună cum a devenit, se simte cu musca pe căciulă prin legile ei MAI NOI, impuse brutal, ca un viol (legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, acceptarea homosexualitatății ca pe ceva normal, pedofilia, incestul, invenția celui de-al 3-lea gen pe certificatele de naștere, pedofilia, zoofilia, sinuciderea asistată, etc.) când ar trebui să stea liniștită și relaxată în nebunia ei!

  3. Magda 21 aprilie 2016 at 18:51

    Ortodoxia nu este națională în raport cu Europa ”națiunilor” ci, SUPRANAȚIONALĂ, nefiind din lumea asta! Ortodoxia nu este recunoscută și acceptată de toată lumea pentru că te cheamă la o spiritualizare a vieții tale pământești de către Întemeietorul ei (Hristos Iisus) care, n-a fost primit de-ai Lui, TOCMAI pentru că NU ERA DIN LUMEA ASTA! Așa l-au preferat pe Barabas în locul Lui!
    Ortodoxia este SFÂNTĂ datorită Întemeietorului ei care este Capul Bisericii, este SOBORNICEASCĂ pentru că s-a întemeiat pe baza sinoadelor ecumenice, și este APOSTOLEASCĂ pentru că s-a transmis din generație în generație prin succesiunea apostolică dată lor de Hristos prin punerea mâinilor, prin ”Luați Duh Sfânt, cărora le veți ierta păcatele li se vor ierta, cărora le veți ține, ținute vor fi”.

  4. Magda 21 aprilie 2016 at 19:01

    Ortodoxia ar fi ecumenică (nu ecumenistă…) NUMAI dacă celelalte culte creștine s-ar întoarce la ortodoxie devenind UNA, cum a fost până pe la anul 1054.
    În privința sprijinului ei dat laicatului secularist (europenist sau nu…) din care s-ar ”deduce” apropiea ei de protestantism, mi se pare exagerat ca să nu zic aberant! Eu zic că ortodoxia e mai degrabă conservatoare, consecventă…dar originală și veșnic nouă, lăsând la o parte căderile ierarhilor de la dogmă și canoane! Ce e important, a rămas încă în picioare: postul, rugăciunea și cele 7 Taine.

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.