Fenomenul „Panama Papers”

0
(0)

Cum poți să nu bagi în seamă un adevărat fenomen global de o atât de mare amploare și actualitate? Pentru că, se are, „Panama Papers” este nu doar un eveniment media, ci, prin valul de consecințe și reacții populare la nivel global, poate fi deveni un adevărat tzunami care să măture nume mari ale elitei actuale. Și lucrurile sunt abia la început.

Citeam aici că în ceea ce privește România, jurnalistul de investigații Paul Radu, de la Rise Project, ar fi declarat:

E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date şi apoi le pui rapid online, e vorba de investigaţii. Noi am început acum vreo şase luni să lucrăm la investigaţiile astea şi suntem vreo zece angrenaţi în anchete.

Facem analiză de date, lucrăm şi cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnalişti din afara ţării în reţeaua de investigaţii ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranţă.

Cu alte cuvinte, e nevoie de analiză de detaliu a multor documente existente sub diferite formate. Și mi-am pus problema să văd unde se găsesc aceste documente. Pentru a vedea ce fel de documente sunt și pentru a le vedea în forma lor inițială, cea pe care o analizează jurnaliștii de investigație. Și am găsit un link către DocumentCloud, un instrument la dispoziția jurnaliștilor, de unde o căutare după sintagma „Panama Papers” returna la momentul căutării mele:

Ce mai aflăm:principalii actori din Panama Papers!

Și totuși, unde e „baza de date” a documentelor? Ei bine, link-urile pentru descărcare (atenție, e vorba de 2,6 TB de date și atenție, e în creștere!) sunt oferite de (sau cel puțin aici le-am găsit eu) „The Reporter Times”, aici!

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “Fenomenul „Panama Papers”

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.