Politichia

0
(0)

Politica, un concept care din 1990 încoace ne-a umplut până la saturație viețile. Ca urmare, după entuziasmul primilor ani de pluripartidism, tot mai mulți oameni de calitate au renunțat să-și irosească timpul cu așa ceva.

De fapt, ce este politica? Conform acestui articol, Wikipedia ne spune că:

Politica este știința și practica de guvernare a unui stat și reprezintă sfera de activitate social-istorică ce însumează relațiile, orientările și manifestările care apar între diversele categorii și grupuri sociale, între partidele politice, între națiuni ș.a.m.d. în vederea emancipării conceptelor proprii, în lupta pentru putere sau supremație ideologică, etc. Deși termenul este folosit în general în legătură cu actul de guvernare, el poate fi identificat în toate interacțiunile grupurilor umane.

Același articol mai face o precizare importantă la capitolul „Geneza politicului – Ipoteza marxistă” 😉 :

Activitatea politică s-a născut pe o anumită treaptă de evoluție a colectivității umane în condițiile în care produsul muncii colective depășea necesarul de consum și exista posibilitatea acumulării unor bunuri în interes privat. Această stare de lucruri diferită de starea anterioară a dat naștere la opoziție a unor membri ai colectivității, născându-se lupta dintre cei ce posedă și cei ce nu posedă.

Conform celor de mai sus, până la urmă, politica se traduce în mod abrupt în „bătălia pe ciolan”! Și această explicație, dincolo de toate discursurile pompoase stă în picioare și în ziua de azi. Dacă reducem acest concept la esență, o luptă pentru „acumularea unor bunuri în interes privat”, înțelegem atunci că ambalajul cu care se îmbracă această esență, respectiv doctrine, programe, candidați, binele comun și tot restul tacâmului, nu-i altceva decât manipulare grosolană a celor guvernați. Pentru că e limpede că nu toți oamenii sunt dispuși să „intre în politică”… Și de-aici rezultă o primă împărțire a cetățenilor unei țări: guvernanți (incluzându-i aici atât pe cei ce sunt la putere într-o perioadă, cât și pe cei ca sunt în așa-zisa opoziție, cele două părți rotindu-se la putere și schimbând oameni între ei) și guvernați. Desigur că cei guvernați sunt în general mai mulți decât guvernanții.

Chiar azi, o cunoștință care prin anii ’90 a început cariera de „om politic” în FSN-ul inițial, din care pe bază de interese s-au tot desprins grupuscule, că uite dom’le cum trebuie el acum să intre din nou în PSD, gândindu-se să sară etapa intermediară a înscrierii în partidul lui Tăriceanu, care partid uite-l, nu e, va fuziona cu PSD-ul.

Nu-i așa că-i palpitantă „viața politică”?

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.