Model de creștere economică de tip „așa nu”

0
(0)

A fost prezentat „Raportul de țară al României pentru 2015” al Comisiei Europene. Probabil că documentul merită citit de fiecare dintre noi, ajutându-ne astfel să înțelegem mai multe, pe de o parte despre ce s-a întâmplat în anul anterior, iar pe de altă parte despre cum e percepută România de către guvernul european.

Altceva aș sublinia. Un punct de vedere al șefului Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angele Filote. Un punct de vedere intitulat: „Modelul de creștere economică din România nu lucrează în interesul cetățeanului”, în care se afirmă explicit:

Modelul de creștere economică din România nu lucrează în interesul cetățeanului, competitivitatea economică este obținută prin salarii mici, nu prin calitate, iar încadrarea deficitului bugetar în ținta stabilită s-a realizat prin sacrificarea investițiilor.

Și când un oficial al Comisiei Europene spune așa ceva, argumentează astfel:

România este în topul creșterii economice în Uniunea Europeană, dar în același timp este și în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creștere nu lucrează în interesul cetățeanului și, prin urmare, nu este un model pe care să îl încurajăm la nivelul Comisiei Europene.

Orice român angajat la un investitor străin și plătit cu salariul minim pe economie poate susține acest adevăr. Și ani de zile, „marii politicieni” ai României post-decembriste ne-au explicat cu vârf și îndesat că asta e salvarea României: investiții străine. Și-au legalizat această mizerie numită salarii cât mai mici, prezentând acest aspect ca pe un mare avantaj competitiv pentru obținerea acestor investiții, după ce au distrus economia națională prin așa-numitele privatizări strategice.

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.