Energo-aberații

0
(0)

Ca și când, la nivel de țară, nu pierdem destul, iată că băieții veseli au mai găsit o cale: o companie de stat, dă în judecată statul român, angajând o casă de avocatură străină!

Nu-i așa că sună bine?

Pentru înțelegerea problemei, se poate vedea articolul „Hidroelectrica dă în judecată statul român la Curtea Europeană, pentru taxa pe apă. I-a angajat pe avocaţii de la PeliFilip” de pe economica.net. Pe scurt, lucrurile ar putea fi sintetizate astfel:

  • Hidroelectrica este o companie de stat, fiind în insolvență de patru ani, dar cu speranța că la jumătatea anului curent va ieși din acest statut.
  • Compania spune că 21,7 lei din preţul unui MWh produs reprezintă costul apei uzinate (folosite în procesul de producție), taxa fiind încasată de către Administraţia Naţională Apele Române, aflată în subordinea Ministerului Mediului.
  • Hidroelectrica, prin vocea administratorului judiciar Remus Borza, spune că o directivă europeană (Directiva 60/2000 a Parlamentului şi Consiliului European) precizează că apa folosită în scop energetic şi pentru irigaţii nu poate fi taxată.
  • Nu știm dacă s-au parcurs etapele unor discuții inter-ministeriale care să clarifice și să rezolve situația, dar aflăm că Hidroelectrica dă în judecată statul român, deci pe însuși proprietarul său, angajând firma PeliFilip.

Știm că orice proces presupune cheltuieli. Și indiferent cine ar câștiga, aceste cheltuieli vor fi suportate de statul român în ultimă instanță! Bravo! Încă o dovadă de maximă inteligență națională!

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “Energo-aberații

  1. Magda 15 aprilie 2016 at 18:49

    UnChess-ule…știi că am stat și m-am gândit deseori la îmbârligăturile de nivel național privind privatizările-astea foaarte suspecte (toate!) privind companiile de stat supraviețuitoare, parțial sau ulterior ”privatizate” rapid, datorită cozilor de topor de la noi care le-au dat mai pe nimic, total în defavoarea Statului Român spre a fi cumpărate, cel mult SPARTE în mai multe bucăți…iată, creând la rându-se aiurea, nu știu căte alte ramificații care-au hrănit și întărit caracatița corupției și complicității, ca să nu măcăne și partea lacomă ”română” formată (sau formatată) numa-n sens invers, spre buzunare străine 75%, nu înainte de-aș fi însușit negociatorii, partea LEULUI (cam 10% de fiecare…cum ”se poartă”) iar pentru Stat (care suntem noi), cam 1%! Toate cheltuielile-aferente întreținerii administrative, toate golurile sau risipa (la apă sau anergie) fiind plătite INTEGRAL de noi! Mecanismul poate fi destructurat, daca se urmărește cu atenție ramificația corupției și dacă, cei implicați sunt trași la răspundere, urmând să se vadă (conform legislației românești) dacă acordurile nu s-au încălcat cu bună știință în defavoarea noastră, iar dacă se ȘI dovedește ca fiind așa…să se poată anula privatizarea favorabilă numai în sens invers, pentru companiile străine, să se invoce-apoi plata unor despăgubiri (morale și materiale), ceea ce ar duce la micșorarea prețurilor pentru utilizatorii casnici sau industriali. P.S. Partea cu suportarea cheltuielilor de judecată, indiferent de cine câștigă, ARATĂ ÎNCĂ O DATĂ cine ne conduce și de ce nu vor să schimbe legile! De pildă, hotărârile CEDO dacă nu-s respectate, le suportăm tot noi, nu cei care au fost implicați în procesul de ”judecată”…polițiști, procurori ”de caz”, până la instanțele de judecată. P.P.S. Interesant este că sistemul chiar nu doarme…posedă în ascuns niște pârghii perfide care acționează manipulând prin mass-media, băgând șopârlițe pe la uși, pe la ferești…iar dacă careva se prinde, când să pună mâna pe infractor, îl salvează DNA! Tu, rămânând cu coada gușterului în mâna ta…a lui, regenerându-se! Tare, nu?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.