Dreptul de a fi uitat

0
(0)

Nu știam. Și probabil, la fel ca mine, nu știau mulți despre acest drept: de a fi uitat:

La 13 mai 2014, Curtea Europeană de Justiție a hotărât ferm că avem dreptul de a fi uitați și a confirmat opinia Agenției de protecție a datelor din Spania, conform căreia Google Inc. și Google Spain ar trebui să șteargă link-urile în care apărea numele domnului González.

Judecătorii nu au impus ștergerea automată a datelor după un anumit timp, ci, în schimb, au declarat că fiecare dintre noi are dreptul de a obține ștergerea link-urilor către informațiile care sunt „neadecvate, irelevante sau care nu mai sunt relevante ori sunt excesive.”

În practică, cauza Google a determinat compania Google și alte câteva companii, precum Bing, să lanseze un nou sistem de solicitare a eliminării din indexul motorului de căutare. A fost pus la dispoziția persoanelor din cele 28 de state membre ale UE un formular online, prin care utilizatorii internetului pot solicita eliminarea unui link către anumite informații pe care aceștia le consideră „neadecvate, irelevante sau care nu mai sunt relevante”. Google a numit o echipă de juriști pentru a evalua validitatea cazului fiecărei persoane, în funcție de criterii precum vechimea materialului și interesului publicului de a accesa conținutul acestuia. Dacă este aprobată cererea, Google trimite o notificare administratorilor site-ului, informându-i că va fi șters link-ul din articolul respectiv care face trimitere la numele unei persoane în Google. Informațiile rămân online și pot fi găsite în continuare prin intermediul unui motor de căutare, pe baza unei interogări diferite. De exemplu, un document cu titlul „Alexander Dalkirk interogat cu privire la jaful de pe 94 Old Road” poate fi eliminat ca rezultat în urma căutării sintagmei „Alexander Dalkirk”, dar va apărea în continuare dacă se face căutarea „burglary at 94 Old Road”. Așadar, contrar a ceea ce sugerează numele, un articol nu este „uitat”, ci pur și simplu devine ceva mai greu de găsit. Până acum, Google a primit peste 230 000 de cereri de eliminare a unor informații, dintre care aproximativ 60% au fost respinse.

Așa încât, deși la prima vedere pare a fi un câștig pentru drepturile individuale ale persoanei, în realitate lucrurile sunt mai complicate.

Oricum ar fi, invocarea dreptului de a fi uitat se poate face la adresa:

Solicitare de eliminare a rezultatelor căutării, conform legislației europene privind protecția datelor

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

One thought on “Dreptul de a fi uitat

  1. Magda 14 aprilie 2016 at 18:44

    E precum reversul medaliei …adică vor fi ”uitate” și articole, link-uri de un anumit gen care, cică au fost solicitate de o persoană, două sau trei să fie șterse când de fapt ele, prin valoarea lor incontestabilă, n-ar trebui șterse sau uitate niciodată. Pierderea urmei unuia e bună, nu și-a anumitor pași care te fac să-i urmezi, să le calci pe urme -:)

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.