Brexit – 16.03.2016

Aceasta este partea 6 din totalul de 20 articole ale seriei Brexit
0
(0)
Articole dedicate urmăririi continue a evenimentelor asociate BRexit! Știrile orei.

Având în vedere că în articolul „Brexit – 10.03.2016” am prezentat argumentele aduse în discuție pentru ieșirea Marii Britanii din UE, era inevitabil să apară și reversul: argumente în favoarea rămânerii în UE! În acest sens, iată ideile de bază ale articolului lui Alan Johnson din The Guardian intitulat „Ideea de Brexit este un proiect pur fantastic. Dar, pericolul e foarte real”.

Articolul începe prin a spune că

Argumentele părăsirii UE se bazează pe inducerea în eroare și negarea prejudiciului imens pe care economia noastră (cea britanică, desigur) ar înregistra-o dacă ar părăsi cea mai mare piață unică din lume.

Se subliniază importanța momentului 23 iunie a anului curent:

La 23 iunie, ne confruntăm cu cea mai mare de decizie pe care oricare dintre noi o va face vreodată despre viitorul economiei și țării noastre – plecarea, sau să rămânerea. Este o alegere care va avea implicații profunde pentru menținerea sau creșterea locurilor de muncă, pentru viață. Copiii și nepoții noștri vor trăi cu consecințele.

Din lista „argumentelor” nu putea lipsi contracararea principalilor susținători ai brexit-ului: Nigel Farage care „pare să vrea să ne ducă înapoi la o epocă de aur imaginară”, și Boris Johnson, care după o decizie cu „dificultate agonizantă” a redevenit susținător al brexit care ar duce la un „viitor luminos, luminos”. Și dacă e așa, de ce a fost atât de grea decizia?

Pe scurt, se subliniază că susținătorii brexit ar ascunde consecințele problematice generate de un eventual brexit, îmbrăcând realitatea într-un proiect imaginar, numit de autorul articolului „Project Fantasy”. Proiect care insistă pe faptul că Marea Britanie ar fi superioară partenerilor din UE, economia britanică ar merge mai bine în afara UE și ignoră imensele beneficii ale calității de membru al unei piețe comune; că ar exista un tărâm de lapte și miere în afara UE, fără a le explica oamenilor cum se ajunge acolo.

Articolul afirmă că „cea mai mare fantezie” este aceea de a nega pagubele economice uriașe ca urmare a părăsirii celei mai mari piețe unice din lume. Firme din toată lumea aleg să construiască birouri și fabrici în Marea Britanie și să recruteze personal de aici, pentru că această țară reprezintă o poartă de acces la piața unică europeană. Și, deși este dificil de cuantificat cu precizie, dar undeva în jur de trei milioane de locuri de muncă sunt legate de apartenența la UE.

Conform „Project Fantasy”, acestea ar fi preocupări marginale. Dar, pentru oameni, mijloacele de trai și standardele de viață, ca să nu mai vorbim de drepturile lucrătorilor garantate prin aderarea la UE, sunt preocupări absolut fundamentale.

De aceea, decizia ce se va lua în 23 iunie este atât de profundă. Miza nu ar putea fi chiar mai mare. Brexit-ul ar provoca haos, confuzie și incertitudine economică, Marea Britanie urmând să depună eforturi mari pentru a se întoarcă la poziția avantajoasă în care este suntem acum. Proiectul Fantasy se va dizolva în primele 100 de zile în care va intra în contact cu realitatea rece.

Cam așa se pun problemele din punctul de vedere al oponenților brexit-ului. Și din nou se confirmă că electoratul britanic este supus la grea încercare!

Deplasare în serie<< Brexit – 15.03.2016 :: Brexit – 18.03.2016 >>

Cum apreciați acest articol?

Eu îl consider de 5 ⭐️ (altfel nu-l scriam). Tu?

Total voturi: 0 :: Media evaluării: 0

Fără voturi, încă! Fii primul la evaluarea acestui articol.

Dacă ați găsit acest articol util...

Urmăriți-mă pe social media!

Regret dacă acest articol nu v-a fost util!

Permiteți-mi să-l îmbunătățesc!

Spuneți-mi cum pot îmbunătăți acest articol?

Lasă o urmă a trecerii tale pe aici. Un comentariu e binevenit!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.